Kendini Tanımayan Liderlik Edemez - Haber 1Haber 1

Kendini Tanımayan Liderlik Edemez

24 Eylül 2012 - 10:58

ABONE OL

12 yıldan beri Duygusal ve Sosyal Zeka konularında okuyor, araştırıyor, eğitimler veriyor ve çeşitli ortamlarda bilgimi paylaşmaya çalışıyorum. Bu dönemde en çok karşıma çıkan ve benimde önemli bulduğum konu: kendini tanıma. Bu dönemde “Duygusal ve Sosyal Zeka kavramına en çok önem vermesi gerekenlerin ise liderler olduğunu düşünüyorum. Elbette her seviyede, her alandaki liderler.

Her gün kedimi geliştirecek fırsatlar olduğunu düşnerek okuyor ve araştırmaya devam ediyorum. Geçenlerde dokümanlarımı düzenlerken, okuduğum bir kitap ya da dergiden not aldığım bir cümleye rastladım. Aynen şöyle cümle “Kendini Tanımayan Liderlik Edemez…”

Hemen aklıma liderlik konusunda beğendiğim kitaplardan Warren Bennis’in “Bir Lider Olabilmek” isimli kitabı geldi. Kitapta yaklaşık 8-10 sayfa sadece bu konuya ayrılmış ve o bölüm şu güzel söz ile başlıyor. “Hep bir insanın karakterini tanımlamanın en iyi yolunun, onun kendini en derinden ve yoğun olarak aktif ve canlı hissettiği zamanki zihni ve ahlaki tutumunu araştırmaktan geçtiğini düşünmüşümdür. Böyle zamanlarda insanın içinden gelen ses “Işte gerçek ben!” der.” (William James’in mektuplarından alıntı) Sonraki sayfalarda Bennis Kendini tanımanın dört dersinden bahsetmiş;

Kendinizin en iyi öğretmeni sizsiniz.
Sorumluluk alın. Başkalarını suçlamayın.
Öğrenmek istediğiniz herşeyi öğrenebilirsiniz.
Gerçek kavrayış kendi tecrübelerinizin bir yansımasıdır.

Duygusal Zeka konusunun en önemli yazarlarından Dr. Daniel Goleman ise “Yeni Liderler” kitabında “Özbilinç, liderin duyguları, güçlü yanları ve sınırları ile değerleri ve dürtüleri hakkında derin bir anlayışa sahip olması demektir.” diyerek yeni liderlerin en önemli ve başta gelen özelliğinin “kendini tanımak” olduğunu vurgulamıştır.

Ve liderlik söz konusu olduğunda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten söz etmeden olur mu? (Saygıyla Atam) Hiç uzun lafa gerek yok bakalım neler olmuş?

“Birgün Mısır’da bağımsızlık davası için çalışan liderlerden biri, Mustafa Kemal’i görmeye gelmişti. Kendisine:
-“Bizim hareketin de başına geçmek istemez misiniz?” diye sordu.
Olabilecek şey değildi ama insan yoklamalarını pek seven Mustafa Kemal:
-“Yarım milyonunuz bu uğurda ölür mü?” diye sordu.
Adamcağız yüzüne bakakaldı.
-“Fakat Paşa Hazretleri yarım milyonumuzun ölmesine ne lüzum var? Başımızda siz olacaksınız ya…”
-“Benimle olmaz beyefendi hazretleri, yalnız benimle olmaz. Ne vakit halkınızın yarım milyonu ölmeye karar verirse, o zaman gelip beni ararsınız.”
(Çankaya- Falih Rıfkı Atay)

Atatürk bu görüşe bir adım daha katmış, “Lider kendini iyi tanısa bile başarı için önderlik ettiği kişileride çok iyi tanımalı.”

Kendini çok iyi tanıyan liderler yetiştirmek ve böyle liderler ile çalışmak dileği ve umuduyla…

Eray Beceren

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.