Bir büyülü bağbozumu - Haber 1Haber 1

Bir büyülü bağbozumu

19 Eylül 2011 - 10:58

ABONE OL

bir_buyulu_bagbozumu.jpgBugün kulaklarımı tamamen olana bitene tıkadım ve size hakikaten güzel bir şeyden söz etmeye karar verdim.

Hepimiz biliyoruz ki şöhret bir malın ya da hizmetin tercih edilmesinde büyük etken bu nedenle şarap severler her yıl bağbozumunda ezberledikleri yerlere giderler. Ben size bugün alternatif bir güzergahtan söz edeceğim. Avşa Adası’ndaki Büyülübağ şarapçılığın bağlarından.

Ben Avşa’yı türlü nedenlerle yıllardır bilirim. Özel bir mikroklimaya sahiptir; üstelik eski Giritliler’in yaşadığı bir ada olduğundan Rum bağcılık kültürüne dayanan kendi halinde bir şarap üretimide vardır. Ancak adada böyle bir tesisin olduğunu bu yıl tamamen tesadüf eseri öğrendim. Bunu kendi eksikliğim sayıp, tuttum bağların yolunu.

Sahibi uluslararası bir firmadaki parlak kariyerini elinin tersiyle bir kenara itip dede topraklarında hayallerine can vermek için bu işe gönül veren Alp Törüner. Alp Bey’le yaptığımız sohbette çocukluğundan beri ailece şarapla içli dışlı olduklarını ve belli bir yaşa geldikten sonra iş seyahatlerinde dahi arta kalan zamanlarda bu konuya yönelik ilgisini beslediğini öğrendim.

Bu ilgi o kadar dayanılmaz bir hal almış ki 2003 senesinde hobisini üstün nitelikli üzümlerden üstün nitelikli şaraplar üretmek üzere Avşa Adası’nda diğer aile işleri olan turizm işi için aldıkları araziye “neye niyet neye kısmet” diyerek Türkiyenin ilk ve tek yer çekimine uygun şaraphanesi “Büyülübağ” ı kurmuş.

bir_buyulu_bagbozumu_1.jpg2005 yılında tamamlanan şaraphane aynı yıl ilk bağbozumunu gerçekleştirmiş. Üstelik bir de Cabernet Sauvıgnon ları ile iki altın madalyaya layık görülmüşler. Ama “Adakarası” denen yerel üzümle yaptıkları şarapları var ki apayrı bir yerel haz diyebilirim.

Beni en çok etkileyen yanlarından biri de merlot üzümünden alkolsüz haliyle denediğim üzüm suyu idi. Eğer uygun şartlar varsa “Helal Gıda Pazarı” bu üzüm sularına iyi bir platform olacaktır.

Son olarak ezberlerimizi bozup 2011 yılında “IWC2011” kapsamında dört madalya daha alan şarap endüstrisinin gelişimi ışığında Bordeaux tarzı üretim teknikleriyle kendi deyimleriyle Türkiye’nin en sofistike şaraphanesini yaratan bu başarı öyküsünü görmek ve şahane şaraplarından tatmak için gelecek yıl bağbozumunda hepimiz yolumuzu Avşa Adası’na düşürelim.

Yeni güzel şeyleri paylaşmak üzere….

Hülya Deniz
www.twitter.com/hlydnzz
hulya@kmedya.com
hulya.denniz@gmail.com

bir_buyulu_bagbozumu_2.jpg

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.