Bölgesel ortaklıklara Boğaziçi esintisi - Haber 1Haber 1

Bölgesel ortaklıklara Boğaziçi esintisi

15 Aralık 2012 - 14:20

ABONE OL

bolgesel_ortakliklara_bogazici_esintisi.jpg Ortadoğu, Avrupa, Afrika ve Orta Asya ülkeleri ile Türkiye arasındaki stratejik işbirliği sürecine sürat ve etkinlik kazandırmayı amaçlayan “Küresel Düzenin Yeniden Yapılandırılmasında Avrasya’nın Potansiyeli” ana temalı 3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nde, “Uluslararası siyasi düzende kördüğüm aşılabilecek mi?” “Bu arenada yeni küresel aktörler kim olacak?” “Paranın kaynağında oyunun kuralı yeniden mi yazılıyor?” gibi sorulara uluslararası alanda yanıtlar arayan Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayelerinde düzenlediği Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi, 13-14-15 Aralık 2012 tarihlerinde 42 ülkenin katılımıyla İstanbul’da yapıldı.

Zirve’nin açılışına telekonferans ile katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Küresel güç dengesinin sıklet merkezi haline gelen Avrasya bölgesinde hayata geçireceğimiz başarılı iş birliği mekanizmalarının, daha iyi işleyen yeni bir küresel düzen için müşahhas bir örnek teşkil edeceğine inanıyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, platformun, küresel ekonominin sunduğu fırsatlardan en etkin şekilde yararlanılabilmesi için her düzeyde stratejik iş birlikleri geliştirilmesine önemli katkı sağladığına olan inancını da dile getirdi.

Birçok alanda çeşitli panel ve konferansalara ev sahipliği yapan Boğaziçi Zirvesinde İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da yaptığı konuşmada ABD’de yapılan bir araştırmaya göre 1900’lerin başındaki en büyük 100 şirket ile bugünkü en büyük 100 şirket arasında yüzde 85-90’lık bir değişim-dönüşüm yaşandığını belirterek, ”Bu dönüşümü yakalayan şirketler yaşamayı sağladı, dönüşüme adapte olamayanlar ise yarıştan düştü” dedi.

Önceki Merkez Bankası Başkanlarından Durmuş Yılmazın moderatörlüğünde yapılan “Paranın kaynağında oyunun kuralı yeniden mi yazılıyor?” konulu panele THK Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Dr.Murat Yülek , Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ve topluma yeniden tasarrufu sevdirmeye çalışmasıyla tanıdığımız Özlem Denizmen birer konuşmayla katıldılar. Zirvenin son gününde ise “Küresel ticaretin potansiyeli açısından ulaştırma ve telekomünikasyonda inovasyonun önemi”, “Yabancıların türkiye’de taşınmaz edinimi ve mülkiyet haklarının güvencesi” ve “Mısır’ın görünümü ve 2013-2014 yatırım fırsatları, Medya gözüyle Mısır” konularında 3 panel düzenlendi.

bolgesel_ortakliklara_bogazici_esintisi_1.jpg Panellere katılan Avea CEO’su Erkan Akdemir, GOİC Genel Sekreteri Abdulaziz Bin Hamad Al-Ageel, Solidpass CEO’su Selahaddin Karataş, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu, Mısır Kültür Bakanı Mohammad El-Sawy gibi isimler konuşma yaptı.
Zirvenin kapanış konuşmasını Türk Konseyi Başkanı Halil Akıncı yaparken, UİP Yüksek İstişare Kurulu Başkan Yardımcısı E.Büyükelçi Nüzhet Kandemir ise kapanış bildirgesini açıkladı. Nüzhet Kandemir, hükümetler dışı sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen zirveye, toplam dış ticaret hacimleri 3 trilyon doları aşkın 42 ülkeden, 300’ü aşkın devlet, siyaset, akademik ve iş dünyasından çevrelere mensup üst düzeyde temsilcilerin aktif olarak katıldığını belirterek şöyle devam etti:

“Mevcut uluslararası sorunların çözümü yolundaki yapıcı tartışmalara yön vermesi beklenen mekanizmalara işlerlik kazandıracak adımların atılmasında kolaylaştırıcı role sahip olacak işlevler bütünüyle gözden geçirilmiştir”

Bugünkü yazımızın “güzel şey” i 2010 yılında ilk defa düzenlenen Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesinden geldi.

Zirve,siyaset, dış politika, enerji ve ekonominin liderlerini bir araya getirerek Dünyanın gözünü İstanbul’a çevirerek amacına ulaştı. İlk yıl 17 ülkeden 963 delegenin katımıyla gerçekleşen zirvenin teması “Uluslararası İlişkilerin Geleceği ve Bölgesel Ortaklık Fırsatları”ydı. 23-25 Kasım 2011’de yine İstanbul’da yapılan ikinci organizasyon ise ülkelerin politik ve ekonomik alanlarda önemli katılımcılarıyla gerçekleşti. “Yeni Ortaklıklar ve Komşularla İlişkilere Dayanan Güven” temalı ikinci zirveye 36 ülke katıldı.

Rakamlardan da anlaşılacağı gibi çok genç bir organizasyon olmasına karşın giderek anlamlı bir büyüme gösteren bu zirveye emeği geçenleri İstanbul’un parlayan yıldızına işik kattıkları için tebrik ediyorum.
Yeni güzel şeylerde buluşmak üzere.

Hülya DENİZ
www.twitter.com/hlydnzz
hulya@kmedya.com
hulya.denniz@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.