Dünyada mekan - Haber 1Haber 1

Dünyada mekan

14 Mayıs 2012 - 12:20

ABONE OL

dunyada_mekan_2.jpgEskilerin hoş bir sözü vardır “Ahırette iman Dünya’da mekan ” diye günümüzde bunun önemi öyle arttı ki AkfenGYO’nun da gold sponsoru olduğu ve GYODER’in yaşanan önemli gelişmelere paralel olarak bu yıl farklı bir konsept ve özel bir mekanda 10-11 Mayıs günlerinde düzenlenen 12. Gayrimenkul Zirvesi ve ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuarı daha bir ilgimi çekti.

10 Mayıs Perşembe sabahı gerçekleştirilen törenle başlayan ve “Değişim, Dönüşüm; Devamlılık” teması ile Hasköy İplik Fabrikası’nda gerçekleştirilen Zirve ve Fuar, iki gün süre ile gayrimenkulün ulusal ve uluslararası buluşma noktası oldu. Gayrimenkul Fuarı, GYODER Başkanı Işık Gökkaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ile T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Gökkaya “2023 yılında inşaat sektörünün GSMH’ye katkısı % 11-12 olacak”
GYODER Başkanı Işık Gökkaya yaptığı konuşmada, öncelikle Zirve ve Fuar’ın farklı konsept ve özel mekanına değindi. Gökkaya, “Bu mekanı tercih etmemizin sebebi ise ‘Değişim, Dönüşüm, Devamlılık’ temalı konferansımızla örtüşen bir yer ve bölge olduğunu düşünmemizdir. GYODER olarak yine bir ilke imza atıyoruz. kentsel dönüşümün önemli merkezlerinden biri olan Hasköy’de, değişimin en güzel örneklerinden biri olan Hasköy İplik Fabrikası’nda farklı bir algı oluşturmayı hedefliyoruz” dedi. 2003 yılından itibaren gelişme sergileyen Türkiye gayrimenkul sektöründe konut piyasası kurumsallaşmaya başladığına ve ticari gayrimenkul sektörünün önem kazandığına dikkat çeken Gökkaya, “Özellikle uluslararası standartları hedefleyen bir gayrimenkul piyasasının kurulmaya başlamasıyla birlikte yabancıların da katılımı, piyasadaki derinliği daha da artırmıştır diyerek Şu anda GSMH içindeki payı yüzde 5,8 olan inşaat sektörünün, 2023 yılı itibari ile bu katkı payının yüzde 11 ile 12 seviyelerine kadar artacağı öngörülmektedir” dedi.

dunyada_mekan.jpg Topbaş, “Türkiye’nin başarısının temelinde, ‘dünya hareketlerini iyi okumak’ var”
Özellikle böyle bir konunun GYODER tarafından İstanbul’un geçmişten günümüze taşıdığı Hasköy İplik Fabrikası’nda yapılıyor olmasının çok büyük anlam taşıdığına dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “İnsanoğlu yeryüzünde var olduğu günden bu güne kadar birçok yerleşim evrelerinden geçti. Yerleşim evrelerine baktığımız zaman mağaralar, ağaç kovukları, kulübeler kasabalar köyler şehirler. Ve dünya hızla değişim sürecine girdi. Şu anda dünya çok küçüldü. Zaman hızla akmakta. Dünyanın her noktası ile anında temas kurabiliyoruz. Böyle bir süreçte yaşamaktayız. İnsanoğlunun yaşam alanlarını her dönemde yeni yeni talepler ve beklentilerle düzenleme zorunda kaldı. Biz buna dönüşüm değişim diyoruz. Böyle bir süreçte bu değişim dönüşümleri iyi okuyabilen takip edebilenler, geçmişi değerleri de ayakta tutarak geleceğe çok farklı adımlarla yürüyebiliyorlar. Bir gerçek daha var. Hepinizin tanıklık ettiği gibi yeryüzünde zaman içinde ekonomik güç dengeleri yer değiştiriyor. Bu bulutların hareketi gibi.

Ben, zaman zaman ABD’de bulunduğumda da veya yurtdışı toplantılarda da bahsediliyordum. Fatih Camii yapıldığında Amerika kıtası keşfedilmemişti. O dönemde güç merkezi İstanbul’du, Türkiye idi, Osmanlıydı. Şimdi yeniden dünyada değişim ve dönüşüm dengeler değişimine tanıklık ediyoruz. Bu dengeler bizim coğrafyamız üzerine ağır basmakta ve merkezi de Türkiye ve İstanbul’dur. Bunu iyi okuyabilirsek burada önemli mesafelere alabiliriz” şeklinde konuştu. Şu anda Türkiye’nin geldiği nokta ve bu mesafenin kat edilişinin temelinin ‘bu dünya hareketini iyi okumak’tan geçtiğini belirten Topbaş, “Dünyada ciddi ekonomik kriz var. Onu biliyoruz.

İkinci dalgalar geliyor biliyoruz. Başka coğrafyalarda ciddi sıkıntılardan bahsediliyor. Ciddi anlamda işsizlik oranları artmakta. Ama buna karşın Türkiye çok daha güvenle geleceğe bakıyor. Burada tüm bu konu ile ilgili Sayın Başbakanım başta olmak üzere yerel yönetimler STK’lar ve işadamlarımızın büyük desteği ile mesafe almaktayız. Burada temel olgu güvendir olgusudur. Güveni sağlamış olmak. Sayın başbakanımızın çok söylediği ‘Sen büyüksün. Büyük düşün Türkiye’ derken bu bin yıllık tarihi olan millet olarak geleceğe emin adımlarla yürüyebiliriz anlayışıydı” dedi.

dunyada_mekan_1.jpg Bakan Bayraktar “Türkiye’de artık taşlar yerine oturuyor”
Konuşmasına yıllardır gerçekleştirdiği çalışmalarla ülkeye katkılarından ötürü GYODER’e teşekkür ederek başlayan T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Bu gün de Zirve’nin 12’incisi düzenleniyor. Burada devamlılık ilkesini de öne koyarak, kentsel dönüşüm olgusunun artık ‘olmazsa olmaz’ noktasına geldiği bir dönemde, böylesi önemli bir toplantının tüm Türkiye’mize, iş alemine faydalı olacağını ümit ediyorum.

Bu bakımdan biz, dünyaya baktığımız zaman, gelişmişliğe baktığımız zaman, varlığa ve servete baktığımız zaman; zenginliğin servetin en temel olgusu gayrimenkuldür. Bir şehrin en temel göstergesi binalarıdır. Bu bakımdan bu çalışmalar son derece önemlidir. Biz şimdi Türkiye olarak neredeyiz. Türkiye olarak artık taşlar yerine oturuyor. Türkiye’de olması gereken hususlar, kendi kaidesi üzerine, kendi mecrasına birer birer oturmaya başlıyor. En son 2B yasasını çıkarttık. Yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili ufak tefek engelleri pürüzleri ortadan kaldırmaya çalıştık. Yine tapu satışlarında uzaktan satışa, tapu dairesinden değil, hatta yurt dışından satışların yapılmasının önünün açmaya çalıştık. Bunları daha dinamik, reel yapı üzerinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Tabii eleştiri olacaktır. Ama şimdi gerçekten Türkiye’nin kalkınmasını gelişmesini çoluğumuza çocuğumuza mutlu bir gelecek, iklimle tabiatla barışık, tabiatı koruyan bir düzen gelmesi için çok ciddi bir çalışma var.

Sayın Başkanın dediği gibi, dünya çok küçülüyor. Artık dünyadan bağımsız yaşamamız imkansız. Ne kadar çok şeffaf, açık, dünya ile beraber yaşarsak, o kadar çabuk kalkınırız. O kadar çok turist ülkemize gelir. Ve o kadar çok teknolojiyi daha iyi kullanır duruma geliriz Ülkemiz çok daha hızlı kalkınır ve gelecek nesillere çok daha refah kalkınmış Türkiye veririz” şeklinde konuştu.

Zirvenin 2. Gününde son oturum ise sanatçı Ali POYRAZOĞLU’nun renkli yönetimi ile gerçekleştirilen “Gayrimenkul Sektöründe Pazarlama ve Satışta Nasıl Yenilikçi Olunur?” başlıklı oturumda; Prometheus Genel Müdürü Yücel ATIŞ, Euro RSCG CEO’su Levent ERDEN ve TTBOOM Kurucu Ortağı Cüneyt KARAKAYA konuşmacılar arasında yer aldılar. Ben ise bu harika sunumu iş güç nedeniyle kaçırdım www.emlak.web.com dan izleyebilirim sanmıştım ama ona da yetişemedim. Fakat bir gün önce katılamadığım oturumları bu platform üzerinden takip etmeye hayran kaldım .

Zirvenin benim için bir sevimli tarafı da ilk kez bir çekilişten ödül kazandım . YeşilGYO’nun twitter üzerinden yaptığı yarışmada şanslı twiti ben atınca bir Ipod um oldu. Teşekkürler YeşilGYO diyorum.

Bugünkü güzel şeyimiz ülkemizin en önemli kalemlerinden gayrimenkul sektörüne büyük destek olan AkfenGYO ve GYODER den geldi. Yeni güzel ve başarılı konulara şahitlik etmek üzere…

Hülya Deniz

www.twitter.com/hlydnzz
huyla@kmedya.com
huyla.denniz@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.