Müteşebbis ruh... - Haber 1Haber 1

Müteşebbis ruh…

16 Kasım 2011 - 13:40

ABONE OL

Türk insanına baktığımızda; üç kuruş bulsa hemen bir yerde tezgah açıp kendi işini yapmak istediğini görürüz. Küçükten başlar çocuklar bizde “limon” satmaya; dolayısıyla bizlerin içinde bir girişimci, müteşebbis ruh hep vardır.

mutesebbis_ruh.jpgDünya genelinde gençleri girişimciliğe teşvik etmek amacıyla 123 ülkede kutlanan “Global Girişimcilik Haftası” bu yıl Türkiye’de de İMKB’de gerçekleşen Gong Töreni ve akabinde düzenlenen basın toplantısı ile start aldı. Ülkemizde bu yıl üçüncü kez kutlanan Global Girişimcilik Haftası, kapsamında 81 ilde, 200’den fazla paydaş ve 250 fikir önderinin desteği ile 400’ün üzerinde etkinlik düzenleniyor.

TOBB Başkanı M.Rıfat Hisarcıklıoğlu, IMKB Başkanı Hüseyin Erkan ve Global Girişimcilik Haftası Platformu Başkanı Gülden Yılmaz’ın yanı sıra; TOBB Genç Girişimciler Kurul Başkanı Ali Sabancı, TOBB Kadın Girişimciler Kurul Başkanı Aynur Bektaş, Endeavor Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, MIT EF Başkan Yardımcısı Selçuk Kiper’in ve hafta paydaşlarının katılımıyla gerçekleşen gong töreninde ve sonrasında düzenlenen basın toplantısıda girişimcilere çağrıda bulunuldu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhuriyet’in 100. yılında 2023’te, Türkiye’nin küresel oyuncu olarak ilk 10 ekonomi arasında yer almasının en önemli hedef olduğunu belirterek; “Cumhuriyet’imizin 100. yılında Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapacağız. İşte bunun için girişimciliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. dünya artık daha hızlı dönüyor. Bugün ortaya çıkan tek bir fikir, yarın milyonlarca dolarlık üretime ve ihracata dönüşüyor. Şimdi yeni fikirlere, yeni girişimcilere ihtiyacımız var. İşte bütün çabamız bunun için. Bütün gençlerimize ve kadınlarımıza sesleniyorum. Korkmayın. Fikir üretin, düşündüğünüzü anlatın. Bizi 2023’e taşıyacak olan sizin fikirleriniz ve icatlarınız olacak.” şeklinde konuştu.

mutesebbis_ruh_1.jpgKadın girişimcilerin artmasının finansmana kolay ulaşabilmelerinden geçtiğine dikkat çekeren TOBB Kadın Girişimciler Kurul Başkanı Aynur Bektaş ise, “Bunun içinde kadınlara özel bir fon oluşturulması konusunda çalışmalarımıza başladık.

Türkiye’de 1.2 milyon erkek girişimciye karşılık sadece 80 bin kadın girişimci bulunuyor. Yönetim düzeyinde durumun sevindirici, CEO pozisyonundaki kadın oranlarına bakıldığında özel sektörümüz gelişmiş ülkelere fark atıyor. Dünyanın en büyük işletmeleri arasında yapılan araştırmaya göre CEO pozisyonundaki kadın oranında dünya ortalaması % 5’in biraz altında iken, Türkiye’de aynı oran % 12. Türkiye’nin önünde ise % 13 oranıyla sadece Finlandiya yer alıyor.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

***

İnsan kaynakları sektöründe 2000 yılından beri faaliyet gösteren ve iş bulmanın kolay yolu diye kendini tanımlayan Secretcv.com, “Girişimcilik Haftası”na istinaden, üyeleri arasında yaptığı anket sonuçlarınına göre:

Kendi işinizi kurmayı hiç düşündünüz mü?

• Evet, hatta hayata geçirmek için üzerinde çalışıyorum. %19
• Çok isterim ama cesaretim yok. %16
• Ekonomik durumum daha iyi olduğunda olabilir. %51
• Hayır, düzenli bir işte çalışmayı tercih ederim. %14

şeklinde sonuç aldı.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü şunları söyledi: “Girişimcilik, her şeyden önce işsizlik sorununa çözüm sunan ve ekonomik büyümenin dinamosu olması nedeniyle çok önemli bir kavram. Girişimci yeni sektörler, iş kolları yaratarak toplumun gereksinim duyduğu istihdam artışına fayda sağlayabilir. Girişimci, olayları iyi analiz eden, meraklı, risk alabilen, fırsatları ve yenilikleri gören ve bu yeniliklerin kabul edilmesini sağlayacak ikna gücüne sahip, yaratıcı, ısrarcı, insan kaynaklarını iyi yöneten kişisel özelliklerde ve kaynaklara ulaşabilecek network ağına sahip olmalıdır.”

“Gençlerin cesaretlendirilmeye ve desteklenmeye ihtiyacı var”
Anket sonucuna bakıldığında şimdiden %19’luk bir kesimin kendi projesini hayata geçirmek üzere olduğunu ve kalanların büyük bir kısmının da aklından kendi işlerini yapmanın geçtiğini belirten Tütüncü sözlerine şöyle devam etti: “Gençlerimiz kendi işlerini kurma konusunda istekli ve heyecanlı. Ancak fikirlerini uygulamaya dökme konusunda desteğe ve yol gösterilmeye ihtiyaç duyuyorlar. OECD üye ülkelerine baktığımızda yeni kurulan firma oranının %9 ila %14 arasında değiştiğini, Türkiye’de ise bu oranın %3 ila %5 arasında kaldığına dikkat çekmek istiyorum diyerek sözlerini bitirdi.

Bu araştırma Türkiye’de çalışanların %70’lik bir kısmının kendi işini yapmak istediğini ortaya çıkardı. Bu sonuç, ülkemizde sadece 30 yıllık bir geçmişi olan, ancak bir türlü beklenen gelişmenin yaşanamadığı girişimcilik alanında yakın zamanda bir patlama yaşanabileceğini göstermesi açısından önem taşıyor.

Ben de yurdumuzdaki bu müteşebbis ruhun desteklenerek güçlenmesini can-ı gönülden diliyorum . Yeni güzel şeylerde buluşmak üzere…

Hülya Deniz
www.twitter.com/hlydnzz
hulya@kmedya.com
hulya.denniz@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.