Parlayan yıldızlar - Haber 1Haber 1

Parlayan yıldızlar

31 Mayıs 2012 - 22:58

ABONE OL

parlayan_yildizlar.jpg Türkiye ihracatının geliştirilmesi ve ihracatın ülke ekonomisindeki payının arttırılması amacıyla gerçekleştirilen “İhracatın Yıldızları” yarışmasının gelenekselleşen ve onuncu yılına ulaşan başarı yolculuğunu izlemek üzere davet edildiğim gecede The Marmara Otelinde gerçekten Cumhuriyetin 100. yılı hedeflerine emin adımlarla yürüyen bir Türkiye gördüm.

2023 hedefi olan 500 milyar dolarla en önemli hedefi üstlenen ihracatın bu yöndeki gelişimine katkı olması ve ülke ekonomisindeki payının artırılması amacıyla gerçekleştirilen ‘İhracatın Yıldızları’ yarışmasının 2011 yılındaki ödülleri, düzenlenen görkemli bir törenle sahiplerini buldu. Dünya Gazetesi ve DHL Express işbirliği ile düzenlenen ve Akbank’ın ana sponsor olarak desteklediği, 500’ü aşkın firmanın başvurduğu İhracatın Yıldızları yarışmasında ilk etapta jüri tarafından 110 finalist belirlenmiş. 7 kategori ve özel değerlendirmeler kapsamında sonuçların çıktığı yarışmada 25 firma ödül almaya hak kazanmış. Dereceye giren bu firmaların ödülleri de 30 Mayıs tarihinde The Marmara Taksim Oteli’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerine verildi.

DHL Express Türkiye Bölge Direktörü Michel Akavi törende yaptığı konuşmasında; “Küreselleşmenin gereği olarak ihracatın önemi tüm dünya ülkeleri için yadsınamaz bir gerçek. Türk ekonomisine yön veren performansların başında ihracat hiç kuşkusuz ki ilk sırada yer alıyor. Türkiye’nin ihracatçı firmalarına yönelik alanında marka organizasyonu haline gelen “İhracatın Yıldızları” ile ülke ekonomisine katkı sağlamayı önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğiz. ” dedi.

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise; “Türk ihracatçısını teşvik ederek Türkiye’nin ihracatına omuz vermeyi amaçlayan İhracatın Yıldızları Yarışması’nda 10 yılı geride bırakmak gerçekten heyecan verici. Adı her ne kadar yarışma olsa da her fırsatta ifade ettiğimiz gibi, bu organizasyon kazananı çok, kaybedeni hiç olmayan bir yarış. Türk ihracatçılarına destek olmak ve başarılarına tanıklık etmek için bundan sonra da bu çabamızı aynı şevkle sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

parlayan_yildizlar_1.jpg

Akbank Ticari ve Kobi Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür de konuşmasında, Türkiye’nin rotasını 2023 yılına kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almaya çevirdiğine dikkat çekerek; “Bu zor ama ulaşılması mümkün olan bir hedef. Türk markalarının değerinin artması uluslararası piyasalarda daha rekabetçi olmamızla yakından ilgili. İhracatta katma değeri yüksek ürünlerin payını artırmamız, orta ve yüksek teknoloji ürünlerin ihracatına yönelmemiz bu hedefi tutturmamızı kolaylaştıracak. Bunun yanında tasarımla zenginleştirilmiş, inovatif ürünler imal etmemiz global tüketicinin ‘Türk malı kalitelidir’ algısının güçlenmesini sağlayacak.” dedi.
Konuşmalar güzel de Hülya kimler ödül aldı derseniz onları da hemen belirteyim : Türkiye ekonomisinde ihracat payının artırılmasına öncülük eden Orhan Holding’in “2011 İhracatın Yıldızı” ödülünü aldığı yarışmanın 10. Yıl Büyük Ödülü’nün sahibi Türk Hava Yolları oldu. Yarışmada diğer kategorilerde ödül kazanan firmalar ise şöyle;

İhracatını 2011 takvim yılı içinde nominal olarak bir önceki yıla göre en fazla artıran firmaların değerlendirildiği “İhracat Performans” ödülünü; Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları AŞ, İzmir Demir Çelik Sanayi AŞ ,İskenderun Demir ve Çelik Fabrikaları AŞ Türkiye’den ilk kez ihraç edilen ya da katma değeri oldukça yüksek veya geleneksel ürün – pazar konseptinin dışında ürün ihracatı gerçekleştiren firmaların değerlendirmeye alındığı ‘Kreatif Ürün’ kategorisinde; Karadeniz Holding, Nortel, Anadolu Tıp Miktar ya da nominal ihracat geliri düzeyine bakılmaksızın, en fazla sayıda ülkeye ihracat gerçekleştiren ya da herhangi bir ürünün ilk kez ihracatını gerçekleştiren firmaların değerlendirmeye alındığı ‘Yeni Pazar – Pazar Çeşitliliği’ kategorisinde; Elginkan, HMS, Yüksel Tohumculuk
Tanıtım, pazarlama ve sipariş işlemini internet / e-ticaret platformları üzerinden yapmış olan firmaların değerlendirmeye alındığı ki benim de en çok ilgimi çeken ‘e-İhracat’ kategorisinde;Dedem Osmanlı Çarıkları,Çevik Flowers, Kastaş Kauçuk Seçici kurul tarafından özel nitelik taşıyan faaliyetlerinden dolayı öne çıkan firma, kurum ve kuruluşların değerlendirmeye alındığı ‘Özel Ödüller’ kategorisinde; Babasultan Köyü ,Ramsey, Er-Bakır Royal Halı, Erensan firmaları ödül almaya hak kazandı.

Yarışmada ayrıca; yabancı ülke kanunlarına göre yurtdışında kurulmuş ve Türkiye’de ilgili Türk ticari mevzuatına göre faaliyet gösteren yabancı şirketler ile Türkiye’de yabancı yatırımcılar tarafından kurulmuş veya iştirak edilmiş sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası yabancı tüzel ya da özel kişilere ait firmaların değerlendirildiği ‘Dış Sermayeli İhracat’ kategorisinde; Bosch Türkiye ,Socar Turkey, Contitech firmalarıyla Son olarak, ulaştırma (navlun dahil), turizm, haberleşme, inşaat, sigorta hizmetleri ile mali hizmetler, bilgisayar ve bilgi hizmetleri, patent ve lisans komisyonları, ticari ve ticaret bağlantılı diğer hizmetler, finansal kiralama hizmetleri, çeşitli teknik hizmetler, kişisel-kültürel ve eğitsel hizmetlerin değerlendirilmeye alındığı ‘Hizmet İhracatı’ alanında; MADO,Enocta ,Hitit Bilgisayar ödüllerini aldı.

İzleyicilerin hemen hemen hepsinin tebessümle izlediği bu ödül töreninden ben de mutlulukla ve ülke geleceği için umutla ayrıldım. Bugünkü güzel şeyimizi size aktarmamı sağlayan Dünya Gazetesi,DHL ve Akbank’a parlayan yıldızları bize tanıttığı için teşekkür ederim. Nice parlayan yıldızlarla yeni güzel şeylerde buluşmak üzere.

Hülya Deniz

www.twitter.com/hlydnzz
hulya@kmedya.com
hulya.denniz@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.