Türk şarapçılığında yeni bir yudum: Suvla - Haber 1Haber 1

Türk şarapçılığında yeni bir yudum: Suvla

19 Nisan 2012 - 15:22

ABONE OL

turk_sarapciliginda_yeni_bir_yudum_suvla.jpg Bugün size hayatının dümenini eline alarak, Microsoft gibi dev bir şirketin Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nden Sorumlu Genel Müdürlüğünü bırakıp peşinden koştuğu hayallerini hayata geçiren Selim Zafer Ellialtı’nın Suvla Şaraplarından söz etmek istiyorum

Dokuz yıl önce 9 yıl önce temellerini attığı Suvla Şarapları’nın ilk ürünlerinin piyasaya çıkması vesilesiyle bir araya geldiğimiz toplantıda Yola çıkarken hayalinin yüksek nitelikli “şato tipi” şarap üretmek olduğunu söyleyen Ellialtı, ‘Kendi şarabımızı üretmeye karar verdiğimizde ilk olarak Fransa’dan özel sertifikalı fidanlar getirdik. CabernetSauvignon, Merlot, Shiraz, Cabernet Franc, Grenache Noir,Petit Verdot, Chardonnay, SauvignonBlanc, Roussanne ve Marsanne cinsi üzüm fidanları, Bulgaristan’dan gelen özel dikimekipleri tarafından dikildi. Bağlara oğlumuzun adı Bozok’tan esinlenerek Bozokbağ adını verdik. Şaraplarımız isei smini ismini tarihi Gelibolu Yarımadası’nın Kuzey Ege sahilindeki Suvla Koyu’ndan alıyor’ dedi.

Suvla Şarapları, Gelibolu Yarımadası’nın özel mikroklimasında yetişen üzümlerle, 10 dönümarazide toplam 5 bin 200 m2 kapalıalana kurulu şarap fabrikasında, gelişmiş teknoloji ve doğal yöntemler kullanılarak üretiliyormuş. Sorulan bir soru üzerine fabrikanın şu anki ruhsatlı üretim kapasitesinin 658 ton yani yaklaşık 850 bin şişe olduğunu belirten Ellialtı,

‘Tesisimiz 2 milyon litre üretim yapabilecek alt yapıya sahip. Üretim kapasitesini ilk yıldan sonra arttırmayı hedefliyoruz. Tek mikro klimada, tek bölgede mikro bağcılık yöntemiyle yetiştirilen üzümleri, küçük ölçekli, kolay yönetilebilir tanklarda işliyoruz.Bu bize farklı parsellerden gelen üzümlerle, yüksek miktarda kaliteli şaraplar üretme, harmanlama fırsatı sunuyor. ‘ dedi.

turk_sarapciliginda_yeni_bir_yudum_suvla_1.jpg Suvla olarakTürkiye’de ‘şato tipi’ üretim yapanve kendi bağ alanına sahip en büyük şarap üreticilerinden biri olduklarını hatırlatan Ellialtı, benim sorduğum şato tipi şarap ne demektir sorusuna ise ‘Şato tipi üretim yapabilmek için bağlarınız ve üretim tesisiniz arasındaki mesafe en fazla 30 km. olmalı, Suvla’da bu mesafe 14 km.’dedi. Suvla’nın 440 dönümlük bağ alanına ek olarak 200 dönümlük bir arazi 2 yıldır organik bağcılık için hazırlandığını ve organik sertifikası alındığını anlatarak tüm bağların*GAP (Good Agriculture Practice) – İyiTarım Uygulaması Belgesi var diyen Ellialtı, “Geniş bir bağ alanına sahip olmak bize farklı üzüm türleri yetiştirme ve denemeler yapma fırsatı sunuyor. Örneğin Fransa’nın Rhone bölgesine ait çok özel iki üzümü Roussanne ve Marsanne üzümlerini Türkiye’de ilk kez yetiştirdik ve işledik. Çok özel bir beyaz şarap kupajı ile şarap severlerin beğenisine sunmaya hazırlanıyoruz” dedi. Bağların üretim kapasitesinin artmasına bağlı olarak 5 yıl içinde 1000 dönüme çıkarılmasının planlandığını da sözlerine ekledi.

Neden Gelibolu bölgesi diye sorduğumuzda Ellialtı, yıllar önce hayalindeki üzüm bağlarını kuracağı uygun arazi ararken, yaptığı araştırmalar sonucunda hem tarihi, hem de kaliteli üzüm yetiştirmeye elverişli özel mikro klimasının bölge olarak Gelibolu Yarımadası’nı seçmesinde etkili olduğunu belirtti. Ellialtı, ‘Mitolojide ‘Şarabın Doğduğu Yer’ olarak anılan, Osmanlı İmparatorluğu’nda sarayda sunulan şaraplar için üzümlerin gizlice yetiştirildiği Çanakkale ve Gelibolu Yarımadası’nda, antik kent kazılarından çıkan sikkeler üzerinde bulunan üzüm salkımı, amphora, içki kabı ve Dionysos vePriapos başlarından, bu kentlerde bağçılık ve şarapçılığın çok eskiye dayandığını görebiliyoruz’ dedi.
Markalarını SuvlaWine etc. adıyla lanse etme sebepleri Suvla Şarapları ana ekseninde alt markaları olan ve geleneksel yöntemlerle üretilen doğal ürünleri kapsayan Kilye markası. Şarap fabrikasının içinde ayrı bir alanda yer alan zeytinyağı üretim bölümünde ‘Kilye’ markası altında ürünleri, erken/geç hasat sızma zeytinyağı, sofralık zeytin çeşitleri, zeytin ezmesi, domates konservesi, domates salçası, pekmez, tahin,üzüm ve meyvelerden kompostolar, reçeller ve marmelatlar, kabuklu diş badem,ceviz, susam ve doğal zeytinyağlı sabun çeşitlerinden oluşan ürünlerini üretiyorlar.Adını Çanakkale Savaşı’na tanıklık etmiş tarihi bir ovadan alan Kilye ürünleri, doğal yöntemlerle yetiştirilen sebze ve meyvelerin katkısız ve geleneksel yöntemlerle işlenmesiyle elde ediliyor.

turk_sarapciliginda_yeni_bir_yudum_suvla_2.jpg Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yöntemler ile yeni teknolojileri bir araya getirerek tüketiciye dürüst ve doğru ürünleri ulaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Ellialtı, ‘Mahsul seçerken, Eceabat’a özgü,mevsiminde yetişmiş, organik veya iyi tarım uygulamaları sertifikalı ve kontrollü tarım gözetilen tarlalardan olmalarını esas alıyoruz. Özenle kasalarla topladığımız mahsullerin işlenmesinde her türlü katkı ve kimyasal kullanımından özellikle kaçınıyor, doğallıklarını korumaya özen gösteriyoruz.Ambalajlarda cam malzemeyi tercih ediyoruz. Kilye ürünlerini oluştururken çevre köylerden çalışmaya gelen her yaştaki kadının emeği ve bilgisine başvuruyor,yöreye özgü geleneklere sahip çıkıyor, markamızı birlikte geliştiriyoruz.Ürünlerimizi oluştururken eski zamanlardaki çeşitliliği ve yapılışlarındaki sadeliği, basitliği yakalamaya çalışıyoruz’ dedi.

Tekrar Suvla Şaraplarına dönecek olursak Suvla’nın Suvla, Suvla Reserve ve Suvla Grand Reserve başlıklarında 3 ayrı seri olarak üretilen şaraplarından ilk etapta Suvla serisinden SuvlaSauvignon Blanc 2011, Suvla Chardonnay 2011, Suvla Merlot 2010, Suvla Shiraz 2010 ve Suvla Grenache Noir2011; Suvla Reserve serisinden SuvlaReserve Syrah 2010 Nisan ayında; Suvla Reserve serisinden Suvla Reserve Chardonnay 2011, SuvlaGrand Reserve serisinden ise Fransa’nın Rhone Vadisi ve Provence bölgelerinde yetişen Roussanne ve Marsanne üzümlerinden Türkiye’de ilk kez üretilen Suvla Grand Reserve Roussanne-Marsanne 2011’i Mayısayında piyasada olacak. Aynı zamanda yaz aylarına damgasını vuracak pembe şarapserisi; Suvla Rose Cabernet Sauvignon –Cabernet Franc 2011 , Suvla BlushCabernet Sauvignon 2011 ile koyu renkli pembe şarap stilinin Türkiye’de ki ilk temsilcisi Suvla Clairet Syrah 2011 de şarapseverlerin gözdesi olacak gibi görünüyor.

Suvla Şarapları’nın piyasaya çıkar çıkmaz bu sene dördüncüsü düzenlenen ve sektörün önde gelen etkinliklerinden olan Mastersof Wine Weekend Istanbul’da iyi dereceler elde ettiğine dikkat çeken Ellialtı, ’38 üreticinin 274 şarabı ile katıldığı etkinlikte ‘rose şaraplar kategorisi’nde Suvla Blush 2011 1’inci, Suvla Rose 2011 3’üncü oldu. Piyasaya çıkmamış beyaz şaraplar kategorisi’nde SuvlaRoussanne-Marsanne 2011 ile 2’inci,Suvla Chardonnay Reserve 2011 ile 4’üncü olduk. Ayrıca ‘uluslarasıüzümlerden mamul kırmızı şarap kategorisi’nde Suvla Grenache Noir 2011, SuvlaSyrah 2010, Suvla Merlot 2010, Suvla Syrah Reserve 2010 ve Suvla Cabernet Sauvignon – Syrah – Merlot2010 da dereceye giren şaraplarımız arasında yer alıyor’ dedi.

SuvlaŞarapları,Kilye zeytinyağı ve doğal tarım ürünlerinin yanı sıra şarap ve etrafındaki konularda meraklılarına pek çok ürün seçeneği sunan bir mağaza konseptine de imza atan Ellialtı, ‘SuvlaWine etc. şimdilik İstanbul’da Perpa’da, Çanakkale’de ise Eceabat’ta üretim satış mağazası olarak hizmet veriyor. Önümüzdeki dönemde İstanbul’un farklınoktalarında Suvla Wine etc. konsept mağazaları açmayı planlıyoruz’ dedi. SuvlaWine etc.’da yer alan ürünlere mağazalar dışında telefonla sipariş yolu ile de ulaşılabiliyor.

Bugünkü güzel şeyimiz Türkiye’de yapılması güç bir şey olan yerleşik kariyeri bir yana itip 9 senelik çalışma ve 12 milyon dolarlık yatırımla Suvla Şaraplarını piyasaya çıkaran ve Suvla Şarapları ile”şato tipi” kaliteli üretim prensibiyle öncelikle iç piyasada söz sahibi olmayı hedeflediklerini anlatan Selim Zafer Ellialtı’ dan geldi. Amacımız, yüksek standartlarla üretilmiş kaliteli şarabı ulaşılabilir rakamlarla satışa sunmak’ diyen Selim Zafer Beyi böyle bir yatırım yapıp hem Türk şarapçılığına hem de yöreye yaptığı katkıdan dolayı canı gönülden kutluyorum.

Yeni güzel şeylerde buluşmak üzere

Hülya Deniz

www.twitter.com/hlydnzz
huyla@kmedya.com
huyla.denniz@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.