Yeni CHP iktidar olabilecek mi? - Haber 1Haber 1

Yeni CHP iktidar olabilecek mi?

02 Ocak 2011 - 16:10

ABONE OL

Prof. Dr. Bener Karakartal Analiz Ediyor: Kurultay geride kaldı. Yeni CHP hüzün ve umutsuzluk veriyor. Neden? Yeni CHP’de dünyanın hiçbir sol partisinde rastlanmayacak ölçüde süper elitist üst düzey bir kadrolaşma var. Ama bunun yanında Ana muhalefet partisi şaşırtıcı bir biçimde çağını okuyamıyor.

YENİ CHP’NİN “YOLDAŞ” YÖNETİCİ KADROLARI

CHP kurultayında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu delegelere “yoldaşlar” diyerek hitap ediyor.

Bu deyime siyaset biliminde ihtilalci komünist ve sosyalist partilerde rastlanılır.

CHP’nin “yoldaşları” kimler? Parti meclisine seçilenlere bakıyoruz: Hiçbir batı demokrasisi sol partisinde rastlanmayan bir süper elit. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan çocukları. Kendileri Rektör Profesör veya batının en ünlü başkentlerinde büyük elçilik yapmış kişiler. Yurt dışında hayatları saraylarda ve dünyanın en ünlü otellerinde geçmiş. Bir kısmının hayatı Türkiye’de Boğaziçi ve Bebek arasında geçmiş


Bu süper seçkinlere batı demokrasilerinde sol partilerde hiç rastlanmıyor. Süper seçkinlerle “yoldaş” sıfatı ise hiç yan yana gelemiyor.

Kılıçdaroğlu’nun parti meclisine aldığı bu süper seçkin kadrolarından bazılarını kırk yıldır tanıyorum. Bunların arasında teknik konuda, bir veya iki konuda büyük uzmanlık sahibi olanlar var. Batı demokrasilerinde olsa bu değerli kişiler Başkanın danışmanı olurdu. Ama Türkiye gibi siyasetin zor ve zahmetli olduğu bir demokraside bu kişilerin sahaya inip, kent kent dolaşıp halka inecekleri konusunda derin endişelerim var. Seçim öncesinde CHP’yi sırtında kim taşıyacak?

Kadrolar zirvede. Halktan o kadar uzaktalar ki. Şüphesiz bireysel açıdan siyasi hırsları var. Ama sol bir muhalefet partisi onlar için galiba yanlış bir seçim olmuş.

Bir yanlış seçimi de görüldüğü gibi partinin genel başkanı yapmış.

Hırs ve inandırıcılık. Bunlar bazen zıt kavramlar. Genel Sekreter Prof. Dr. Süheyl Batum sağ kökenli bir siyasi aileden geliyor. Pahalı bir Vakıf Üniversitesinde yakın zamana kadar Rektördü. Parti Genel Sekreteri olduktan sonra Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesindeki olaylı toplantıda sol öğrencilere hitaben “faşizm” kelimesini kullandı. Türk halkı neredeyse tüm kanallardan bu tartışmayı canlı yayında izledi. Genel Sekreter “ben söylemedim” dedi. Daha başlangıçta yeni ekibin güvenilirliği konusunda endişeler uyanıyor.

Parti içinde eş güdüm var mı? Rektör Profesör Doktor Süheyl Batum “ittifak” arayışlarından bahsediyor. Genel Başkan yok böyle bir şey diyor. Partiyi kim yönetiyor?

Genel Sekreterlik kurumu sol partilerde çok önemlidir. Batı ülkelerinde genelde sendikal kökenli kişiler bu koltuğa otururlar.

Yeni CHP’de sağ kökenli bir siyasi aileden gelen hukukçu, yargılayıcı, suçlayıcı bir Rektör Profesörün bu koltukta olması partinin imajı için ne yarar sağlıyor?

Sol partilerde halka yakın tevazu içinde siyasi hırstan uzak militan kökenli, yıllarını sendikalara ve halk yığınlarına adamış siyaset adamları prim yapıyor ve partilerine seçim kazandırıyor.

Sözünde durmak, hırslı olmamak, vefa, ekip çalışması batıda sol partilerin Genel Sekreterlerinin özelliklerini oluşturuyor.

YENİ CHP 21. YÜZYILI OKUYABİLİYOR MU?

Kurultayı izlerken Genel Başkandan partinin yeni programı konusunda da ipuçları alıyoruz.

Türkiye son yıllarda dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinden biri oldu.

Pırıl pırıl hava alanları yabancıları kıskandırıyor. İnanılmaz güzellikteki oteller yabancı turistleri Türkiye’ye çekiyor. Alışveriş merkezlerimiz parmak ısırtıyor. Marmararay projesini dünya ilgiyle izliyor. Türkler kitlesel olarak uçakla uçmayı keşfediyor. Türk Hava Yolları dünyayı bir köy haline getiriyor. Türk Sanayi dünyaya açılıyor. Beş kıtada yatırımlar yapıyor. Dünyanın en büyük şirketleri ve bankaları Türkiye’ye yerleşiyor. Türkiye hızlı trenlerle tartışıyor.

Ana Muhalefet Partisinde Türkiye’nin kabuğunu değiştiren bu tablodan satır yok. Elli yıl önceki bir sefalet edebiyatıyla sosyal demokrat bir tablo çiziliyor.

Kendileri neler yapacak? Nasıl yapacak? Türkiye’yi nereden alıp nereye getirecek? Genel Başkanın konuşmasında bu konuda hiç bir şey yok.

SEÇİMLERE GİDERKEN YENİ CHP’NİN TAKTİK VE STRATEJİSİ NE OLACAK?

Yolsuzluk dosyaları CHP’nin ana taktiğini oluşturacak gibi. Seçim kazanmak için bu yeterli mi?

Stratejik olarak yeni CHP’nin beklentisi AK Partinin içinden çökertilmesi.

Küresel ekonomik krizden bütün dünyada olduğu gibi sıkıntı çeken kitlelerin AK Partiden umudu keserek CHP’ye yönelmesi hedefleniyor.

Yoksul kitlelere devlet yardımı vaat ediliyor. Kaynağı biz buluruz deniliyor.

Küreselleşen dünyada geniş kitlelerin yaşam düzeyinin yükseltilmesi ve istihdamın geliştirilmesi için tek bir kaynak var: ekonomi. Yani piyasa, yatırım, ihracat, rekabet, verimlilik, büyüme.

Devlet yardımıyla yoksul kitlelere el uzatmak komünizmin çöküşüyle sonuçlandı.

Yeni CHP’de 21. Yüzyılın dünyasından modern hiçbir görüş yok.

YENİ CHP KAZANABİLİR Mİ?

Şu andaki kamuoyu araştırmaları CHP’nin tek başına iktidara gelmesinin uzak bir hayal olduğunu gösteriyor.

Dosyalara yüklenerek AK Partiyi çökertmek stratejisi ters tepebilir. AK Partinin icraatçı yönünün daha iyi anlaşılmasına yol açabilir.

Acaba yeni CHP seçim sonrasında MHP ile koalisyon kurarak mı iktidara gelmeyi düşünüyor?

MHP’nin bu konuda olumlu görüş sergileyeceğini hiç sanmıyoruz. 2002 öncesinde MHP’nin DSP ve ANAP’la gerçekleştirdiği koalisyon MHP’ye çok zarar verdi. Erken seçimi MHP talep etti. Ama artık çok geçti. Meclisteki tüm partiler baraj altında kalarak tasfiye oldular.

MHP’nin sol bir partiyle tekrar bir koalisyon macerasına sürüklenmesi çok uzak bir ihtimal.

YENİ CHP PARTİ İÇİ BÜTÜNLÜĞÜNÜ SÜRDÜREBİLECEK Mİ?

CHP’de iç savaş sürüyor. Kaybeden eski yönetim gücünü aynen muhafaza ediyor.

Süper seçkin yeni yönetimin seçimlerde başarı sağlayamaması durumunda yeni bir Kurultay seçim sonrasında ufukta gözüküyor. Bunun gerçekleşmesi içinde seçime az bir süre kala kaybeden eski yönetimin CHP’nin seçim makinasının çalışmasını yavaşlatacağına kesin gözüyle bakmak gerekiyor.

Süper seçkin yeni yönetimin halkı inandırıp, peşine takması çok zor gözüküyor. Çünkü karşılarında sahada olağanüstü güçlü, olağanüstü imkanlara sahip dev bir AK Parti var.

AK Partinin liderinin karizmasıda gücünden bir şey kaybetmiş değil.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.