Yumuşak altın - Haber 1Haber 1

Yumuşak altın

12 Ekim 2011 - 15:41

ABONE OL

Yazılarımızı yazarken ister istemez kişisel deneyimlerimiz devreye giriyor. Eğer bu bir kavramsa hisler, bir markaysa tüketirken veya kullanırken karşılaştığımız durumlar ister istemez yargılarımızı sözlerimizi etkiliyor.

Ben bugün size çalışma hayatımda kendime sağladığım birkaç küçük lüksten biri olan kaşmirden söz edeceğim. Kaşmirin insanı yumuşacık saran ve bir daha bırakmayan ve hatta mümkün olsa, şartlar izin verse başka bir şey kullanmak istemeyeceğiniz dokusundan söz edeceğim.

Kaşmir sadece Çin ve Moğolistan başta olmak üzere pek az ülkede yüksek ve serin yaylalarda yaşayan nadide kaşmir keçilerinden elde edilen ve yılın sadece 3 ayında en soğuk dönemlerde hayvanları aşırı soğuk iklimden korumak için asıl yünlerinin altında oluşan ikinci bir ipeksi yumuşacık yüne verilen addır.

yumusak_altin.jpgBir keçiden 30-70 gr kaşmir elde edildiğinden 300gr gelen bir kazak için 4-6 kaşmir keçisinin yıllık ürününe ihtiyaç vardır. Bu durum maliyeti arttırsa da kaşmir kullanıcıları bu yaratılan hazdan, bu duygulardan kolay vazgeçemezler.

Saf kaşmirde tamam ama bilenler bilir; ben biraz “sıkıntılı” olduğumdan kulvarımı ipek kaşmire, kısaca kaşipeğe kaydırdım. Benim kaşmirle tanışmam Türkiye’de “Kadın Yatırımcı” dendiğinde ilk akla gelen isimlerden biri olan Ayşen Zamanpur’un Silk&Cashmere‘i ile oldu.

Türkiye’den marka çıkmadığına üzüldüğümüz her an Silk&Cashmere markası bize umut olduğuna dair his yaratıyor. Marka 19 yıldır büyüyerek yoluna devam ederken içlerinde kalan bir arzuyu da geçtiğimiz günlerde hayata geçirdi ve 150. mağazasını Kapalıçarşı’da açarak çarşının ilk hazır giyim markası oldu.

Silk&Cashmere’nin kurucusu ve CEO’su olan Ayşen Zamanpur yaptığı açılış konuşmasında “Biz Kapalıçarşı’nın dokusuna ve kokusuna geldik, onun bu dokusunu bozmayacağız ve bozulmasına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Paris’ten Zürih’e kadar ve Uzakdoğu’nun pek çok kentinde mağazaları bulunsa da Kapalıçarşı’nın kendileri için çok özel bir mekan olduğunu belirten Zamanpur, yaptığımız özel sohbette de çarşının geleneklerine dikkat etmek istediğini koridorlarda asılı bulunan bir minyatürün röprodüksiyonunda yazan “Esnaf arasında rekabet yasaktır” ilkesini göstererek şu sözlerle anlattı:

yumusak_altin_1.jpg “Eskiden esnaf siftah yaptıktan sonra gelen ikinci müşteriden elde ettiği kazancın bir bölümünü siftah yapamayan komşusuyla paylaşırmış, ben de bu mağazadan sağlanan ikinci satış gelirlerinin bir kısmını Kapalıçarşı’nın gelişmesi, güzelleşmesi için harcayacağım”

Dünyada “Yumuşak Altın” diye anılan kaşmir gördüğüm kadarıyla bu sefer tam yerini bulmuş. Çarşının korunmasını bir sosyal sorumluluk projesi olarak gören markanın katılımı çarşı esnafını da memnun etmiş. Kapalıçarşı Dernek Başkanı Dr. Hasan Fırat markanın pek çok yerli ve yabancı turistin uğrak noktası olacağına inancının tam olduğunu belirtmeden geçemedi.

Ben ise yaklaşık onbeş yıl kadar önce Galeria Mağaza Müdürü Zehra Hanım’la çıktığım bu sıcak yolculuğun 150. durağının kutlamasına katılmaktan büyük zevk aldım. Kapalıçarşı Silk&Cashmereyi, Silk&Cashmere Kapalıçarşı’yı kucaklamış.

Biliyorum ki kaşmir pahalı bir ürün ancak sizlere İngilizlerin ” Ucuz mal alacak kadar zengin değilim” sözünü hatırlatarak yolunuzu Nur-u Osmaniye kapısından Kapalıçarşı’ya düşürüp Silk&Cashmere mağazasından ama para biriktirerek, ama indirimleri bekleyerek kendinize bir hediye almanızı öneririm. İnanın yıkıcı çalışma hayatı bizlere bu lüksleri sunmasa hayat çok çekilmez olur.

Yeni güzel şeylerde buluşmak üzere…

Hülya Deniz
www.twitter.com/hlydnzz
hulya@kmedya.com
hulya.denniz@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.