2015 yılında fırsatlar ve riskler… - Haber 1Haber 1

2015 yılında fırsatlar ve riskler…

01 Ocak 2015 - 12:32

ABONE OL

Acısı ve tatlısıyla bir yılı daha geride bıraktık. 2014 yılında ekonomide, ticarette, siyaset cephesinde, uluslararası ilişkilerde, “imkânsız” gibi görünen birçok gelişme yaşandı. Amerika ve AB ülkelerinin, uzun yıllar sonra İran ile görüşmeye başlaması uluslararası ilişkilerde geniş yankı buldu. Petrol fiyatlarının 120 dolardan, 60 dolar seviyesine gerilemesi ekonomik planların revize edilmesine yol açtı.

Uçuşa geçti denilen Rusya’nın, krizin eşiğine sürüklenmesi de önemli bir diğer gelişmeydi. Uluslararası camiada şaşkınlıkla karşılanan bu durum, ülkelerin ne kadar kırılgan bir zemin olduğunu da gösterdi.

Demokrasi ve insan haklarının zirvede olduğu İsveç’te ırkçılık belasının nüksettiğini gördük. Irak ve Suriye’de, terör örgütlerinin gerçekleştirdiği katliamlarla bölgede istikrar ve huzur ortamının bozulması, Türkiye’yi olumsuz etkileyen olayların başında yer aldı. Batılı ülkeler ve bazı komşularıyla kötü günler geçiren Türkiye, Rusya ile ciddi bir yakınlaşma yaşadı.

Uluslararası gelişmeler böyleyken, içerde de “asla olmaz” denilen pek çok gelişme yaşandı. Bu yaşananlar, hayatın siyah ve beyazdan ibaret olmadığını gösterdi. Dostların düşman, düşmanların dost olduğu gelişmeler, her şeye rağmen “açık kapı” bırakmanın gerekli olduğu gerçeğini hatırlattı…

Hayat hızla akıyor ve ortaya çıkan hızla değişim mikro ve makro açıdan bazen risk, bazen fırsatlar doğuruyor. Önemli olan bizlerin ve ülkemizin bu fırsatları iyi görmesi ve değerlendirmesidir.

Başarı; riskleri doğru analiz ederek, doğru stratejiler geliştirmekten geçiyor.

Türkiye, coğrafik, jeostratejik, siyasi ve idari yapısı açısından sadece bölgenin değil, dünyanın en önemli ülkelerinden biri. Eksikliklerine, yanlışlarına rağmen, Türk ve İslam ülkeleri içinde demokrasisi en iyi olan ülke… Yine bu ülkelerle kıyaslandığında İslam’ı en iyi algılayan, yaşayan ülke… Bu cennet vatanda yaşayan herkes, bunun farkında olmalı ve buna göre davranmalı…

Türkiye’yi yönetenler, yönetmeye talip olanlar kısır çekişmeleri bir tarafa bırakıp, “toplumsal barış” ve huzur için çaba harcamalı. İçerde barışını sağlamış Türkiye, dünyada füze hızıyla yükselir. Ben buna içtenlikle inayorum.

Yeni yılınızı kutluyor; hepinize sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum.

Dr. Kazım KILINÇ

kakilinc@haber1.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.