Yanı başımızdaki pazar: Kuzey Irak - Haber 1Haber 1

Yanı başımızdaki pazar: Kuzey Irak

01 Haziran 2014 - 23:23

ABONE OL

Kuzey Irak, yani Irak Bölgesel Kürt Yönetimi geçmiş yıllarda Türkiye’de farklı açılardan gündeme geliyordu. Son yıllarda ise ticaret, yatırım ve petrol anlaşması gibi önemli ekonomik konular konuşulur oldu. Öyleki ki Kuzey Irak, Türkiye için en önemli partnere dönüştü. 2013 sonu itibariyle Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmi 12 milyar doların üzerine çıktı. Bu rakamın 8 milyar dolarlık kısmı Kuzey Irak’a ait. Türkiye’deki firmaların yatırım için akın ettiği Kuzey Irak pazarına Yazı İşleri Müdürü’müz Cesur Çaça ile birlikte gittik. Önemli görüşmeler gerçekleştirdik. Gördüğümüz tablo şu: Kuzey Irak’a her şey satılabilir, her türlü yatırım yapılabilir. Ticaret ve yatırım potansiyeli son derece yüksek. Enerji, altyapı, ulaştırma, gıda, inşaat, tekstil ve hatta turizm yatırımları açısından bölge büyük fırsatlar sunuyor. Keza Türk firmalarının, Kuzey Irak’taki yatırımları yüksek iş potansiyeli hakkında ipuçları veriyor. Petrol zenginliğine sahip bölge, lükse düşkün. Bu nedenle markalı ürünlerin, kaliteli malların bölgede şansı var. Ancak pazardaki riskleri de göz ardı etmemek gerekiyor. Yurt dışına açılmak, ürün ve hizmetlerini pazarlamak ve yeni yatırım bölgesi arayanlar Kuzey Irak Raporu’nu incelemeli…
GAYRİMENKULDE FIRSATLAR…
İstanbul sadece Türkiye’nin değil, bölgedeki tüm yatırımcıların gözde şehri… Özellikle gayrimenkul sektörü, yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor. Körfez’den büyük ilgi var. Peki gayrimenkul sektörü, yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam edecek mi? Dünyanın önde gelen uluslararası kuruluşlardan Extensa Türkiye Genel Müdürü Özlem Gökçe, Turcomoney’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gayrimenkul alıp-satma planları yapıyorsanız, sektöre dair bu önemli analize kulak vermelisiniz.
YENİ TÜKETİCİ KANUNU NELER GETİRİYOR?
Hükümet, tüketici haklarını çağdaş normlara kavuşturacak devrim niteliğinde düzenlemeleri hayata geçirdi. Bundan böyle tüketicilerin eli daha güçlü olacak. Peki yeni düzenlemeler neler getiriyor? Turcomoney’in değerli yazarlarından Gürdoğan Yurtsever, tüketici olarak yeni haklarınızın tamamını öğrenme fırsatı bulacağınız değişiklikleri büyüteç altına aldı.
EKONOMİ NEREYE GİDİYOR?
Türkiye Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlendi. Peki bu süreçte ve daha sonrasında ekonomiyi neler bekliyor? Değerli akademisyen Turcomoney yazarı Doç. Dr. Ertuğrul Kızılkaya, makro ekonomik gelişmeleri ve beklentileri analiz etti. Bir diğer önemli yazarımız Prof. Dr. Bener Karakartal ise ülkemizin yetiştirdiği en önemli siyaset bilimcilerinden biri olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve oluşması muhtemel ekonomik-siyasi gelişmeleri çarpıcı tespitleriyle masaya yatırdı.
Haziran ayına ilişkin tüm bu konu başlıklarıyla sizi baş başa bırakırken; hepinize sağlıklı, mutlu ve bol kazançlı günler diliyoruz.

Dr. Kazım KILINÇ
kakilinc@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.