Alternatif pazarlara girilmeli, riskler dağıtılmalı - Haber 1Haber 1

Alternatif pazarlara girilmeli, riskler dağıtılmalı

09 Mart 2016 - 9:13

ABONE OL

Türkiye’nin bulunduğu coğrafya, jeopolitik açıdan yönetilmesi en güç olan bölgede yeralıyor. Dünyanın en hassas dengeleri üzerinde yönetilmesi gereken son derece zor bir coğrafyada hem hayatımızı devam ettirmeye ve hem de iş yapmaya gayret ediyoruz. Son 5 yıl içinde beklenmedik değişiklikler yaşıyoruz, komşularımızda ve bölgemizde yönetimler değişiyor, sınırlar ve komşularımız farklılaşıyor. Sözkonusu karışık durumun kestiremeyeceğimiz bir süre daha devam edeceğini öngörebiliriz.
Jeopolitik olarak karmaşık ve riskli bir bölgede iş yapıyorsak mutlak surette riskleri dağıtmalı ve bu nedenle alternatif istikrarlı pazarlara giriş yapmalıyız. Faaliyet gösterdiğimiz pazarların yüzdesel olarak dağılımı oransal olarak firmanın hayatiyetini devam ettirebilecek şekilde istikrarlı pazarlar içermelidir. Üretim yapılan yerler ve tedarikçilerin bulunduğu yerler, lojistik merkezleri gibi stratejik birimler daha istikrarlı yerlerde konumlandırılmalıdır.

SATIŞ VE TADİKTE TEK ÜLKE, SAKINCALI
İş yönetimi daima ülkeler arasındaki siyasi gelişmelerden etkilenebiliyor ve siyasi riskler taşıyabiliyor. En son yaşanan Rusya örneğinde olduğu gibi, satış ve tedarikte tek ülkeye ağırlık verilmesi sakıncalı. Zira böyle durumlarda firmaların ülkeler arası siyasi sorun çıkması halinde firmalar, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalabiliyor. Yani bu sürece varacak kadar riskler taşıyor.
Lojistik açıdan olaya bakıldığında komşu veya bölgesel ülkelerle yaşanan sorunlar, Mısır ve Irak örneklerinde yaşadığımız gibi sorunlu dönemlerde tüm ihracat, olumsuz etkilenebiliyor. Alternatif pazarlara girmek, ihracatı artırabilmek için riskleri dağıtıp sürdürülebilir başarıyı yakalayabilmek açısından çok önemli. Yönetimin ve satışın en önemli kuralının ilişkileri doğru yönetebilme becerisi olduğu dikkate alınarak girilecek ülkelerde sağlam dostluklar kurulabilmelidir.

BATI ÜLKELERİNDE JEOPİLİTİK RİSKLER ÇOK AZ
Jeopolitik riskler gelişmiş batı ve Avrupa Birliği ülkelerinde, Ortadoğu bölgesiyle karşılaştırıldığında yok denecek kadar sınırlı. Demokratik olarak gelişmiş batı ülkelerinde politik riskler sınırlı olduğundan işlerimizin sözkonusu bölgelerde yoğunlaşmış olması firmalarımızın sürdürülebilirliği açısından çok önemli.
Jeopolitik konum, riskler kadar fırsatlar da barındırıyor. Jeopoplitik ekosistem içinde faaliyetini sürdüren işletmeler, risk yönetimi ve krizler konusunda hazırlıklı olduğundan diğer işletmelere göre değişikliklere daha kolaylıkla uyum sağlama özelliğine sahip. Son gelişmelerin bize gösterdiği Avrupa Birliği pazar olarak istikrar açısından işletmelerimiz için son derece önemli. Ayrıca ticaretimizin çoğunun AB ülkeleri ile kurgulanması ve geliştirilmesi gerekiyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.