Haber herkese ulaştı, paniğe gerek yok - Haber 1Haber 1

Haber herkese ulaştı, paniğe gerek yok

08 Ağustos 2011 - 10:30

ABONE OL

Bu hafta konuyu çok fazla dağıtmadan ana konuya yani S&P’nin ABD’nin kredi notunda yaptığı indirime ve ardından AB’deki duruma değinmeyi daha doğru bulduk. Öncelikle S&P’nin ABD’nin notunun düşürmüş olmasını olağan bir durum olarak karşılamanın yanlış olacağı kanaatindeyiz. Bunun etkileri de Asya piyasaları başta olmak üzere global ölçekte görmeye başladık.

Fakat bu durum finansal piyasalar için kıyametin başlangıcı mı sorusuna ise “evet” cevabı vermek için çok erken olduğunu düşünüyoruz. G-7 başta olmak üzere ülkelerin Merkez Bankaları’nın ve hükümetlerinin alacağı önlemler bu krizin etkisinin azaltılmasını ve hatta atlatılmasını sağlayabilir. Bunun en önemli sebebi de S&P’nin ardından diğer iki kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ve Moodys’ten şuan için bir not indirimi beklenmiyor olması.

Nitekim her iki kurum da geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamalarda not indirimine gerek olmadığını açıklayarak, ABD’nin kredi notunu AAA olarak onaylamışlardı. Özellikle ABD tahvil piyasasında işlem yapan çok büyük oyuncuların ABD için verilmiş en yüksek kredi notunu referans alması gibi bir durum söz konusu olacağından, ABD tahvil ve bono piyasasındaki etkilerin daha sınırlı kalması beklenebilir. Ayrıca S&P’nin kredi notunu düşürmesine neden olduğu dillendirilen hesap hatası da önümüzdeki günlerde dikkatle izlenmeli.

Eğer ABD hazinesi tarafından dile getirilen bu yanlış piyasa tarafından da kabul görecek olursa bu süreçten en büyük hasarla çıkacak olan piyasalar değil S&P olacaktır. Bu hesap hatasının ne olduğuna gelince, S&P ABD’nin borç tavanı artırma sürecinde alması gereken bütçe tasarruf miktarının 4 trilyon dolar civarında olması konusunda ısrarcı bir tutum sergilemişti. Fakat bu 4 trilyon dolar rakamına, hesaplamalarda bütçe rakamları üzerindeki 2 trilyon doları bulan bir hatanın neden olduğu, S&P’nin yaptığı bu hata nedeniyle not indirimine gittiği dile getiriliyor.

Not indirimi öncesinde ABD hazinesinin S&P’nin bu hatasını fark etmesi üzerine, S&P durumu yeniden değerlendirmeye almış ve bu hataya rağmen alınan not indirimi kararı siyasi olarak yorumlanmıştı.

Süreci bu şekilde özetledikten sonra yaşanan gelişmelere baktığımızda G-7 maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları Asya piyasalarının açılışında ortak bir açıklamayla süreci kontrol altında tutma adına her türlü önlemi alacaklarını dile getirdiler. Yapılan açıklamada piyasalarda istikarsız seyri önlemek için her türlü ortak önlem alınacağı vurgusu yapıldı. Bu açıklamanın ardından Bank of Japan dolar almaya devam edeceğini, AMB’sı ise İspanyol ve İtalyan tahvilleri satın almaya başlayacağını açıkladı.

Açıklamaların neticesine gelince piyasaların ihtiyaç duyulacağı likiditenin sağlanacağının beyan edildiğini görüyoruz. Bugün ve önümüzdeki birkaç gün içinde bu açıklamada bahsedilen “her türlü önlem”in neler olduğunu göreceğimizi ve piyasaların bu önlemeleri gördükten sonra bir karar vereceğini düşünüyoruz. Kredi notu paniğinin bugün özellikle hisse senetleri endekslerinde yankı bulduğunu ve yeni gelişmeler yaşanmadığı sürece bu haberin Asya piyasalarında başlamak üzere rakamlara yansıdığını düşünüyoruz.

Bu nedenle şu saatten sonra sadece bu haberi baz alarak yapılacak yatırımların da istenilen sonuçları doğurma olasılığının düşük olacağı kanaatindeyiz. Bu nedenle şuan için yeni gelişmeleri analiz etme zamanı olduğunu düşünüyoruz. Özellikle AB tarafında gündemi oluşturan İtalya ve İspanya konusunda somut adımların atılması ve alınacak “her türlü önlem” içerisinde global ekonomik büyümeyi ön plana çıkaracak adımlar olursa bugün görünen rakamların alım için fırsat yarattığını dahi görebiliriz.

Fakat biz yine de gün içi trade için alım yapılabileceğini düşünsek de geçtiğimiz hafta da dile getirdiğimiz gibi orta ve uzun vadeli alımı şuan için önermiyoruz.

Günün ilerleyen saatlerinde İMKB 30 ve Dolar/TL kuru üzerine yapacağımız analizleri sizlere ayrı ayrı ulaştıracağız. Bu analizlerde alım ve satım için izlenmesi gereken rakamları daha detaylı analiz edeceğiz.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.
Türev Araçlar Birimi / Uzman

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.