Suriye çok kısa vadede risk olmaktan çıktı - Haber 1Haber 1

Suriye çok kısa vadede risk olmaktan çıktı

28 Mart 2012 - 11:39

ABONE OL

Dün takip ettiğimiz en önemli gelişme TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısıydı. PPK’dan çıkan sonuçlara göre politika faizinde ve gecelik borç alma/verme faizlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Zorunlu karşılık oranlarında ise içerik değişikliği yapıldı. Zorunlu karşılık olarak tutulabilecek altın oranı %10’dan %20’ye çıkarılırken, yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklarda altın bulundurma oranı %10’dan sıfıra çekildi. TCMB’nin bu sayede altın ve döviz rezervini artırma eğilimde olduğunu ve bankalara likidite yönetimlerinde daha fazla esneklik sağlamayı amaçladığını görüyoruz. Özetle bankalar açısından negatif fiyatlamaya neden olacak bir hamle gelmedi. Dolayısıyla da İMKB üzerinde bu kararlar bir baskı oluşturmadı. İçeride bu gelişmeler yaşanırken, yurtdışı piyasalarda da zayıf bir görünüm oluşması İMKB’nin dalgalı bir gün sonunda günü hafif düşüle tamamlamasına neden oldu.

Bernanke yeni bir şey söylemedi

Dün yurtdışında takip edilen en önemli gelişme Bernenke’nin bir TV kanalında yaptığı açıklamalardı. Bernanke her seçeneğin masada tutulması gerektiğini vurgularken, daha önceki açıklamasında olduğu gibi parasal genişlemeye dair net mesaj vermemesi bir miktar kar realizasyonuna neden oldu. Aslında sürdürülebilir büyümeye geçişin sağlandığından emin olmadığını belirtmesi bizce kelime olarak ifade edilmese de parasal genişleme seçeneğinin hala masada olduğu anlamını taşıyordu. Bu nedenle biz Bernanke’nin önceki konuşmasından farklı, piyasalarda yeni bir harekete neden olacak bir söylemi olmadığını düşünüyoruz. Dün ABD’de ve Avrupa’da borsalarda yaşanan ufak çaplı gerilemeleri teknik sebeplere yani önceki günlerde yaşanan sert yükselişlerin ardından gelen kar realizasyonlarına bağlıyoruz.

Gündem sakin teknik dinamikler ön planda

Bugün öğleden önce takip edeceğimiz önemli bir veri ya da açıklama yok. Öğleden sonra ise TSİ 15:00’da açıklanacak olan Almanya’nın mart ayı TÜFE rakamını ve 15:30’da ABD’de şubat ayı dayanıklı mal siparişlerini takip edeceğiz. Bu veriler günün ikinci yarısında bir miktar hareketliliğe neden olabilir. Günün genelinde ise teknik dinamiklerin ön plana çıkacağını düşünüyoruz.

Suriye’de önemli bir gelişme

Türkiye için en büyük risklerden biri olan güney sınırımızdaki Suriye sorununda dün önemli bir gelişme yaşandı. Esad, Birleşmiş Milletler Barış Planı’nı kabul ettiğini açıkladı. Bu açıklama Suriye’de suların bir süre durulmasına neden olabilir. Daha doğrusu Suriye’ye olası bir askeri müdahaleyi bir süre öteleyebilir. Bu nedenle çok kısa vadede Suriye kaynaklı endişelerin hafifleyeceğini düşünüyoruz. Fakat uzun vadede Suriye riskinin devam ettiğini ve kalıcı bir iç barış beklentisinin aşırı iyimser bir beklenti olduğunu, çok kısa vadede negatif bir etki beklemesek de uzun vadeli riskin aynen devam ettiğini düşünüyoruz. Hatırlanacak olursa Türkiye çok kısa bir süre önce büyükelçiliğini kapatmış vatandaşlarını geri çağırmıştı. Bu nedenle bu karar Türkiye açısından oldukça önemli.

İMKB 100 teknik yorum:

suriye_cok_kisa_vadede_risk_olmaktan_cikti.jpg

İMKB 100 endeksinde bir süredir üzerinde durduğumuz 62,900/63,000 güçlü direnç oluşturmaya devam ediyor. Yukarı yönlü sağlıklı bir hareketin sağlanabilmesi için öncelikle bu direncin üzerinde kapanış ihtimali doğması gerektiğini düşünüyoruz. Dün de endeks günün ilk yarısında bu seviyeyi test etse de bu seviyenin üzerine atacak gücü bulamadı. Bugün de yukarı yönlü hareketlerde takip edeceğimiz ilk direnç burası. Bu seviyenin hemen üzerinde ise 63,500/600 bölgesinde bir ara direnç bölgesi mevcut. 63,000 üzerinde ilk hedef ise 64,300. Aşağı yönlü hareketlerde ise ilk destek 62,200’de. Bu seviyenin altında ana destek noktası olarak gördüğümüz 61,700 test edilmek istenebilir. Endeks bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece ciddi bir kar realizasyonundan bahsetmek için erken olacaktır.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
uzeyir.dogan@marbasmenkul.com.tr

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.