Sahip olduğunuz markayı koruyun! - Haber 1Haber 1

Sahip olduğunuz markayı koruyun!

01 Temmuz 2014 - 12:06

ABONE OL

Temel işlevi ayırt edilebilirliği sağlamak olan markalar, sanayileşmeyle birlikte önem
kazanmaya başladı. Küreselleşme ve bilinçli tüketicilik yolunda atılan adımlar sonucunda da bu önem artarak devam etti. Bunun sonucunda da rekabet ortamında söz sahibi olabilmek için markalaşma sürecini başlatmak kaçınılmaz oldu.
Markalar, tescil korumasından yararlanmak adına kanun ve yönetmeliklere uygun olarak tescil ediliyor. Tescil sayesinde kötü niyetli kullanımlara karşı müdahale etme imkanına sahip olan hak sahibinin, sonrasında elde ettiği hakkı etkin olarak koruyabilmek ve kullanabilmeleri için olası haksız ve taklit kullanımları takip etmesi gerekmiyor. Ayrıca korumanın devamlılığını sağlamak amacıyla zamanında markanın yenilenmesi, hak sahibinin değişmesi veya marka sahibinin unvan değişikliği gibi tescil sahibinin
haklarını doğrudan etkileyen durumlarda gerekli işlemlerin marka siciline zamanında işletilmesi önem arz ediyor. Gerekli süre içinde yenilemenin yaptırılmaması durumunda tescilli markanın geriye dönüşü imkansız bir şekilde kaybedilmesi söz konusu olabilir.

Markanın farklı fonksiyonlar kazandığı günümüzde firmalar, ürün kalitesi, modeli, fiyatı, hitap ettiği müşteri kitlesi ve pazarlama yapılan coğrafi bölgeye göre farklı markalar kullanılmaya özen gösteriyor.Markalaşma süresindeki ilk aşamada belli engelleri aşmak için koruma kapsamı kısıtlı olan tescil, ilerleyen yıllarda faaliyet alanının genişlemesi de dikkate alınarak markanın kapsamının gözden geçirilmesini gerekli kılıyor. Mevcut haliyle markanın kullanmaya devam edilmesi, özellikle de markanın zaman içinde koruma sağlamadığı ürünler üzerinde kullanılması farkında
olunmadan taklitçi durumuna düşülmesine neden olabilir. Bu tür durumlarda karşı tarafın hak iddia etmesi yüksek meblağlarda tazminat ödenmesine ve ticari itibarımızın zarar görmesi söz konusu olabilir. Bu gibi olumsuz durumlara düşmemek ve tescilden doğan hakların bilinçli kullanılması için hak sahibi olduğumuz markanın itibarını korumak amacıyla resmi kayıtlarda takibinin etkin bir şekilde yapılması, gerekli sicil değişikliklerinin zamanında gerçekleştirilmesi gerekiyor. Markaya dayalı sürekli ve dengeli gelişimin sağlam temeller üzerine oturtulması için tescil ne kadar şart ise düzenli takip için sürekliliğin sağlanması için profesyonel bir ekiple çalışmanın gerekliliği de göz ardı edilmemeli. Marka sahiplerinin en azından bulundukları sektör ve ileride faaliyet alanlarıyla yakından ilgili olabilecek mal ve hizmetleri koruyacak şekilde mevcut markanın koruma kapsamını genişletmeleri kanuni haklarını etkin kullanmalarını ticari yaşamlarını sürekliliğini sağlayacak.
Güzel günler dileklerimle…

Marka Dünyası
Kemal Yamankaradeniz
Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
yamankaradeniz@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.