Perakende sektöründe sosyal medya - Haber 1Haber 1

Perakende sektöründe sosyal medya

29 Temmuz 2014 - 21:29

ABONE OL

Günümüz dünyasında özellikle orta yaş ve altı jenerasyon “sosyal medya” dediğimiz sanal ortamı yoğun biçimde kullanıyor. Perakendeciler ve marka yöneticileri için sosyal medya; hedef kitlesini oluşturan müşterileriyle, internet üzerinden kolay ve daha sıkı ilişki kurmasını sağlayan yeni teknoloji ve araçlardır. Diğer bir değişle söz konusu araçlar internet üzerinden ulaşılan tüm ortamları kapsamakla birlikte kullanıcıların içeriğini kendilerinin saptadığı, yayınladığı ve paylaştığı her türlü online platformun kabul edilmiş biçimidir.

Teknoloji ve internetin pazarlamada kullanılmaya başlanmasıyla özellikle bilişim ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile tüketicilerle iletişim arttı. Teknolojik aletlerin, maliyetlerinin düşmesiyle toplumun her kesimi tarafından kolayca elde edilebilir olması, akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayar gibi araçlar vasıtasıyla hedef müşterilere ve fazlasına hareketli veya hareketsiz ortamlarda çok rahatlıkla ve çok düşük maliyetle ulaşılabiliyor.

aa_21972.jpg

Sosyal medya, dijital pazarlama araçları ile pazarlamada yerini alıyor. Firmaların dijital pazarlama bütçelerine ayırdıkları pay oransal olarak günden güne artmakla birlikte değer olarak geleneksel pazarlama bütçelerine oranla son derece mütevazi kalıyor. Diğer bir değişle internet üzerinden sosyal medya ortamında ulaşılan kişi sayısı, geleneksel yöntemlerin çok çok üstünde olmakla birlikte maliyeti son derece düşüktür.

Perakendeciler için sosyal medya müşterileriyle daha sağlıklı ve direkt iletişim kurabilmenin ötesinde ürünle ilgili tüketicinin neler düşündüğü ile birlikte ürünün nasıl bir etki yarattığını görmek açısından da marka yöneticilerine geniş hareket alanı sunuyor.

Sosyal medya en yaygın olarak facebook ve twitter üzerinden hemen her sektörde kullanılıyor. Burada markaların hedefi kampanyalarını ve indirimleri yoluyla marka bilinirliğini sınırsız ortamda minimum maliyetle yaygınlaştırmaktır. Burada önemli olan konu tüketicilerin sosyal medya denen sanal alemde sürekli aktif ve ulaşılabilir olmalarıdır. Klasik pazarlamada gazete, dergi ve diğer süreli yayınlar vasıtasıyla tanıtım ve duyurular yapılırken sadece tek taraflı olarak bilgi iletimi sağlanıyordu, oysa sosyal medya vasıtasıyla tüketici ve marka arasında çift taraflı (dual) iletişim sayesinde anında geri bildirim alınarak tüketici ile birebir ve çok sıkı bağlar geliştirilebiliyor. Perakendeciler ve marka yöneticileri; müşteri istek ve taleplerine anında cevap vererek, her türlü durum karşısında markaya zara verilmesine fırsat vermeden tedbir alabiliyor.

Ekonominin yavaşladığı dönemlerde maliyet kısıtlaması anlarında dahi sosyal medya marka yöneticilerinin elinde güçlü bir pazarlama aracı olarak aktif olarak kullanılarak marka bilinirliliği zedelenmeden işlerin devamlılığı sağlanabilir. Pazarlamanın mevcut ve olası networkun (data yönetimi) yönlendirilmesi ve yönetilmesi olduğu dikkate alınarak sosyal medya en etkili şekilde kullanılmalı.

Eko Sentez

Dr. Fatih Anıl

ORKA Holding İcra Kurulu Üyesi

anil@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.