Evrende biz neyiz? - Haber 1Haber 1

Evrende biz neyiz?

01 Ağustos 2020 - 18:07

ABONE OL

*Yaşadığımız koronavirüs salgını da bana göre bizler için bir imtihandır, her canlı gibi bir gün bu virüs de ölecek ve bu konuda çektiğimiz sıkıntıların sonu gelecektir. Ancak acaba bu imtihan günlerimizi nasıl geçiriyoruz.  Bu öldürücü virüsten meydana gelen olaylardan kesimler gerekli dersleri alıyorlar mı? Bence bu şüpheli…

*Toplumun temelini: İnsan merkezli bir yönetimde, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve özgürlüklerin yaşandığı adaletle hükmedilen, hakça paylaşıma önem verilen, her alanda ahlak anlayışı oluşturur. Gelin Yüce Yaradan’a hamt edip, olaylardan gerekli dersleri alarak yaşantımıza doğru yön verelim, topluma yararlı olmaya çalışalım.

Koronavirüs ( COVID 19) salgını alışılagelmiş bütün değerleri alt üst ederek aylardır 7,8 milyar insanın yaşama koşullarını değiştirip kontrol altına aldı. Ölümcül bir korku ortamında insanları sevdiklerinden, sevenlerinden, toplu ibadetlerinden eğlencelerinden, işlerinden, uğraşılarından ayrı bıraktı.

Önceleri Dünya’nın her yerinde devletler, tüm yöneticiler, kuruluşlar, şahıslar bu salgından ibret alarak sosyal hayat başta olmak üzere ekonomik ve kültürel alanlarda, devlet yönetimlerinde, ülkeler ve bölgeler arası ilişkilerde: “Nerede yanlış yaptık? , Hangi yanlışta ısrar ediyoruz?” diye öz eleştiri yaparak yeniden yapılanmaya yönelmeleri ümitle beklenildi. Ancak görünen o ki; eski yaşam koşullarına hızla dönülürken menfaat çatışmaları alanında teknoloji ve güç öncülüğünde yeni yöntemler gelişiyor.

Ülkemize gelince; en önemlisi inanç dünyamızda olumlu yönde gelişmeler beklenilirken, bazı kesimlerde bilerek ya da bilmeyerek kainatın yüce Yaradanına karşı davranışlar olumsuz yönde gelişiyor.

UNUTMAYALIM Kİ GELECEK, YAŞADIĞIMIZ DÜNYA OLMAYACAK

Oysa ki; “Kendimize, ailemize, topluma, ülkemize, milletimize ve Devletimize karşı sorumluluklarımız nelerdir? Biz neyiz? Bundan sonra nasıl yaşayıp, ne yapmalıyız?” diyerek kendimize yeni bir yön vermeliyiz. Unutmayalım ki gelecek, yaşadığımız Dünya olmayacak.

Kainatı yaratan Allah (cc) toplumlara çeşitli zaman dilimlerinde peygamberler göndererek, insanların Dünya ve Ahiret hayatlarını en iyi şekilde kazanmalarını ön görmüş tüm imkanları insanlığın emrine vermiştir.

İnsanların iradelerini doğru olarak kullanmamaları sonucu zamanla kutsal emirlerin çarpıtılması nedeniyle son olarak Alemlere rahmet olarak müjdelenen Peygamberimiz (sav) aracılığı ile insanlığa sunulan kutsal kitabımızdaki indirilmiş ayetlerde; tüm canlıların yaratılışı, tabiat olayları, yeryüzü ve gökyüzü vb. konular ile insanlığın ibret alarak yaşam koşullarını ona göre şekillendirmeleri istenilmiştir. Zira Dünya bir yüce imtihan düzeninden ibarettir.

KORONAVİRÜS SALGINI DA BANA GÖRE BİZLER İÇİN BİR İMTİHANDIR

Yaşadığımız koronavirüs salgını da bana göre bizler için bir imtihandır, her canlı gibi bir gün bu virüs de ölecek ve bu konuda çektiğimiz sıkıntıların sonu gelecektir. Ancak acaba bu imtihan günlerimizi nasıl geçiriyoruz.  0,87 ATTO gram (0,87 bölü 10 üzeri 18 gram) ağırlığındaki bu öldürücü virüsten meydana gelen olaylardan kesimler gerekli dersleri alıyorlar mı? Bence bu şüpheli…

Öyleyse gelin esas ibret alıp hayatımıza yön vereceğimiz yaratılış ayetlerinden ders alalım. Biz bu Evren’de neyiz? Ne yapmalıyız? diye sorarak kendimize gelelim.

Bu yazımda ele alacağımız gökyüzüne yönelerek düşünce ve karar verme yeteneğimize yeniden bir pencere açalım.

Belki dikkatimizden kaçtı, belki de günlük uğraşılarımız arasında önemsemediğimiz bilim dünyasını şaşırtan ve sarsan bir olaydan bahsetmek istiyorum.

TAM OLARAK KEŞFEDİLMEMİŞ KARA DELİKLER HAKKINDA ÇOK ÖNEMLİ GELİŞMELER OLDU

Evrende her türlü oluşumu maddeyi yıldızları geri dönüşümsüz olarak yutan ve bilim adamlarınca hala tam olarak keşfedilmemiş kara delikler hakkında çok önemli gelişmeler oldu.

11 Nisan 2019 tarihinde Dünya’nın çeşitli bölgelerine yerleştirilmiş on üç özel teleskopla dev kara deliğin ilk defa fotoğrafı çekilip yayımlandı. Kara deliklerin en büyüğü olduğu var sayılan VIGRO Başak Takım Yıldızları M88 Galaksisi’nde fotoğrafı çekilen dev kütleli kara delik.

Dünyamızdan 53 milyon ışık yılı uzaklıkta Güneş sistemimiz kitlesinin yaklaşık 6,5 katı büyüklüğünde olup 40 milyar kilometre çapında.

IŞIKLI NOKTALARIN MİLYONLARCA GALAKSİDEN SADECE BİNLERCESİ OLDUĞU GERÇEĞİ

Bu çarpıcı gelişmeden sonra uzaya göz atacak olursak bu kez NASA Uzay İstasyonu’nda bulunan “Hubble” Uzay Teleskobuyla çekilmiş olan galaksiler kümesine ait fotoğrafta görülen ışıklı noktaların milyonlarca galaksiden sadece binlercesi olduğu gerçeği ile karşılaşırız. Her galaksi bünyesinde yaklaşık 100 ila 400 milyar yıldız bulunuyor. Bizim Samanyolu galaksimiz de bu fotoğraftaki ışıklı noktalardan biridir.

Kendi galaksimiz olan Samanyolu’nda yer alan Güneş sistemimiz halen 70.000 km/saat hızla galaksi etrafında dönmekte, Dünyamızı ve yüz milyarlarca yıldızı aynı hızla sürüklemektedir. Bu düzende Dünya’mızın çapı 12 bin km, Ay’ın çapı 3.474 km, Güneş sistemimizin 9,09 Milyar km, Samanyolu Galaksimizin çapı ise 150.000 ışık yılı büyüklüğündedir.

Dünyamızın Ay’a uzaklığı 384 bin km, Güneşe 150 Milyon km., Samanyolu galaksi merkezine ise 30.000 Işık Yılı uzaklığındadır. Dünyamıza en yakın yıldızın uzaklığı 4,3 ışık yılıdır.

YAŞANAN OLAYLAR, DOĞAL AFETLER KARŞISINDA HAKİKATEN BİZ NEYİZ, NEYİ PAYLAŞAMIYORUZ?

Şimdi bir kez daha düşünelim. Kainatın yaratılışındaki mucizeler, Evrende bilinen bilinmeyen olay ve büyüklükler, kurulu Dünyamızda yaşanan olaylar, doğal afetler karşısında hakikaten biz neyiz, neyi paylaşamıyoruz?

Güçlü devletlerin sömürü anlayışları, savaşlar, bir tarafta aşırı lüks, israf, diğer tarafta açlık ve yoksulluklar?

Toplumun temelini: İnsan merkezli bir yönetimde, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve özgürlüklerin yaşandığı adaletle hükmedilen, hakça paylaşıma önem verilen, her alanda ahlak anlayışı oluşturur.

Gelin Yüce Yaradan’a hamt edip, olaylardan gerekli dersleri alarak yaşantımıza doğru yön verelim, topluma yararlı olmaya çalışalım. Yazımızı peygamberimizin (sav) bir hadisi ile bitirelim: “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır’’.

Ali Coşkun

58. ve 59. Dönem Sanayi ve Ticaret Bakanı

coskun@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.