Elleri bağlı, ayakları kelepçeli Kalkınma Ajansları koşabilir mi? - Haber 1Haber 1

Elleri bağlı, ayakları kelepçeli Kalkınma Ajansları koşabilir mi?

05 Ağustos 2012 - 15:29

ABONE OL

AB’ye uyum yasaları çerçevesinde 2006 yılında çıkartılan yasa ile bölgesel kalkınmayı hızlandırmak, kaynakların yerinde ve etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla kurulan kalkınma ajansları başlangıçta bir hayli umut yaratmıştı. Şimdi getirilen bir dizi sınırlama ile kalkınma ajanslarının eli kolu bağlı.

Hükümet, Türk ekonomisini düzlüğe çıkartmak, yatırımlara uygun zemini yaratmak, Türk firmalarının rekabet gücünü artırarak ihracat kanalını iyice açmak amacıyla son yıllarda önemli girişimlerde bulundu, kayda değer adımlar attı. Bu önemli atılımlardan biri de kalkınma ajanslarının kurulmasıydı.

Neydi amaç?

Bölgesel kalkınmayı hızlandırmak, bölgeler arasındaki eşitsizliği gidermek, kaynakların yerinde ve etkin kullanılmasını sağlayarak yeni girişimcilerin akılcı projelerini hayata geçirmekti. Kalkınma ajansları, kaynaklarını merkezi bütçeden, büyükşehir belediyelerinden, ilçe belediyelerinden, İl Özel İdaresi’nden, sanayi ve ticaret odalarından sağlıyor. . Bu şevkle işe başlayan 26 kalkınma ajansı hemen start verdi, proje üreten firmalara milyonlarca liralık kaynak aktardı. Ancak ilerleyen zaman içinde görülen o ki, ajansların eli kolu bağlı, ayakları kelepçeli.

O yüzden diyoruz ki bu yazıya kaynak teşkil eden sorunların acilen çözümlenmesi gerekiyor. Bu konuyu daha iyi anlamak açısından en önemli ajanslardan olanlardan biri olan İstanbul Kalkınma Ajansı’nın çalışmalarına kısaca bakmakta yarar var.

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), 5449 10/11/2008 tarihli ve 2008/14306 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruldu, Ağustos 2009 tarihinde Doç. Dr. Abdülmecit KARATAŞ’ın Ajans Genel Sekreteri olarak atanması ve açılan yarışma sınavı sonucunda Aralık 2009 tarihindeki personel istihdamıyla birlikte aktif olarak faaliyet göstermeye başladı. Ve hemen kendisine verilen görevi yerine getirmek için hızlı bir çalışma için start verildi. Nitekim İSTKA, Mali ve Teknik Destek Programları’nı başta 2010-2013 İstanbul Bölge Planı olmak üzere İstanbul Bölgesi’nin sürdürülebilir sosyoekonomik gelişimine ilişin ulusal ve bölgesel plan, program ve stratejilerin hayata geçirilmesine katkıda bulunmak üzere yürütüyor. Bu amaçla, Ajans 24 Aralık 2010 tarihinde aşağıda yer alan üç başlık altında kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve işletmelere yönelik olarak toplam bütçesi 70 Milyon TL olan 5 adet Proje Teklif Çağrısı yayınladı.

• Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma
• Sosyal İçerme ve Toplumsal Bütünleşme
• Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi

2010_yili_mali_destek_programlari_basarili_projeler.jpg

Ajansın 2010 yılında yayınladığı, aynı zamanda ilk proje teklif çağrısı olan çağrıya 388 proje başvurusu yapıldı. Bağımsız değerlendirme süreci sonunda toplam 106 proje başarılı bulundu, 8 başarılı proje sahibinin sözleşme imzalama tarihi olarak belirlenen 30 Haziran ile 11 Temmuz tarihleri arasında sözleşme imzalamaya gelmemesi veya sözleşme imzalamaktan vazgeçmesi sebebiyle 98 proje sahibi / yararlanıcı ile sözleşme imzalandı. Ajans tarafından 2011 yılı içerisinde dağıtılan toplam hibe tutarı 44.455.373 TL olarak gerçekleşti. Bunlar;

– İşletmelere Yönelik Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı (IBO) kapsamında toplam 13.640.159 TL,
– Kar Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı (KBO) kapsamında toplam 13.634.888 TL,
– İşletmelere Yönelik Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı (IYE) kapsamında toplam 1.286.988 TL,
– Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı (KYE) kapsamında toplam 6.390.466 TL,
– Sosyal İçerme ve Toplumsal Bütünleşme Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı (STB) kapsamında toplam 9.502.872 TL.

Ajans, 2010 yılında yayınlayıp 2011 yılında verdiği bu desteklerin ardından 29 Haziran 2011 tarihinde, birinci teklif çağrısı ile aynı şekilde kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve işletmelere yönelik olarak, aşağıdaki temalar altında toplam bütçesi 50 Milyon TL olan 3 adet Proje Teklif Çağrısı yayınladı:

• Çevre ve Enerji Dostu İstanbul
• Engelsiz İstanbul

İSTKA, 2011 yılında da başarılı bir çalışma yürüttü. Buna göre 2011 Yılı Mali Destek Programları kapsamında toplam 216 başvuru yapıldı, bu başvurulardan 45‘i başarılı bulundu, 4 başarılı proje sahibinin sözleşme imzalama tarihi olarak belirlenen tarihler arasında sözleşme imzalamaya gelmemesi veya sözleşme imzalamaktan vazgeçmesi sebebiyle 41 proje sahibi / yararlanıcı ile sözleşme imzalandı.

2011 Yılı Mali Destek Programları Sözleşme İmzalanan Projeler

Program adı

Sözleşme İmzalanan Proje Sayıları

Toplam Proje Bütçeleri

Toplam Verilecek Destek

İşletmeler İçin Çevre ve Enerji Dostu İstanbul Mali Destek Programı


10


5.515.367 TL


3.950.484 TL

Kar Amacı Gütmeyen Kurumlara Yönelik Çevre ve Enerji Dostu İstanbul Mali Destek Programı


13


YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.