'Mesele memleketse gerisi teferruat’ - Haber 1Haber 1

‘Mesele memleketse gerisi teferruat’

03 Aralık 2012 - 14:00

ABONE OL

Türk ve Mısırlı müteahhitlik firmalarının 2,6 trilyon dolarlık iş yaratma potansiyeli bulunan Afrika kıtasında işbirliği projelerim onay buldu. İş Konseyi Başkanlığı’mın 3. dönemindeyim. Bu sefer aday bile olmadan seçildim.

Tam 2 yıldır Mısır -Türkiye ilişkileri için çalışıyor , projeler üretiyor, projelerin lobilerin yapıyor ve ciddi bir farkındalık yaratıyorum. Toplantılarda rastladığım dostlarım, “nasılsın” yerine “Mısır nasıl?” diyor İş Konseyi Başkanlığı’mın 3. Dönemindeyim. Bu sefer aday bile olmadan seçildim. “Çalışanı takdir ederlerse seçerler” diyerek gittim ve tekrardan başkan oldum. Bunu hissettirmelerinin haklı gururu içindeyim, ekibime teşekkür ediyorum.

Mısır’a kalabalık çıkarma
Hemen akabinde; 17-18 Kasım’da ciddi bir heyetle Mısır’a gittik. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır ziyareti vesilesiyle Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, ilk kez Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu(TUSKON) işbirliğini gerçekleştirdik. İlk kez dev bir Bakan kadrosu ve 350 girişimci heyete eşlik etti.

Yeni projelere imza
Türk ve Mısır’lı firmalar arasında ikili görüşmeler biter bitmez, heyet topluca Kahire Üniversitesine geçti. Kahire üniversitesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bölgedeki siyasi gelişmeleri değerlendiren bir konuşma yaptı. Öğrencilerden oluşan o coşkulu, tıklım tıklım kalabalığa bir iki farklı mesaj daha verilebilirdi diye düşünmeden edemedim. Eğitim ekonomisinin ülkelere katkısı malum.
Ertesi gün Türkiye-Mısır İş Forumunda, yaklasık 2 bin 500 kişinin doldurduğu salondaki sinerjnin yüksekliğini anlatamam, yaşamak lazım.

Bu güzide topluluğa yaptığım konuşmamda, her zamanki gibi iki ülkeye yönelik yeni projelerimi açıklarken, daha önceki projelerimin onayından duyduğum sevinci de dile getirdim.

Projelerim Kabul edildi, sevindim
Projelerimin neredeyse tamamı 30 Eylül 2012, Pazar günü Ankara’da, Ekonomi Bakanı’mız Zafer Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin de katılımlarıyla gerçekleştirilen Türk-Mısır İş Forumu’nda, iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılması, kısa vadede en azından iş dünyasına 3-5 yıllık vize verilip, orta vadede tamamen kaldırılması, İstanbul ve İzmir ile Port Said arasında Ro-Ro seferlerinin başlatılması, Serbest Ticaret Anlaşması(STA) kapsamında ticaret serbestliği için öngörülen tarihin öne çekilmesi, karşılıklı tavizlerin arttırılması ile tarım ve gıda ürünlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi, Türk ve Mısırlı müteahhitlik firmalarının 2,6 trilyon dolar iş yaratma potansiyeli bulunan Afrika kıtasında işbirliği yapmaları şeklindeki projelerimin onay bulmuş ve kabul edilebilir olmasının sevindirici olduğunu belirttim.

Yeni porejelerimin başlıkları ise şöyle:
1-Ro-Ro sefererinin yaygınlaştırılması. Malum Trakya ve Ege Bölgeleride ciddi üreticiler ve İstanbul – İzmir Liman çıkışlı Ro-Ro ların Tunus, Fas, Cezair , Libya ve Mısır-İskenderiye seferlerine başlaması lazım. Böylelikle hem orta ölçekli ithalatcılara ulaşmış oluruz ,hem de yüklerimizi kendi gemilerimizle taşımış oluruz.

2-Tarım ve Gıda da, Mısır – Türkiye şartlarının , Mısır – AB uygulamalarıyla aynı olması en büyük temennim.

3-Ciddi bir yatırım üssü olan Mısır’da kalifiyeli eleman yetiştirmek için, ustalık belgesi verecek okulların açılması. (ki bu okulların finansı için, Mısır yetkililer tarafından söz almış bulunuyorum )

4-Ekonomik dengelerin değişim sürecinde olduğu bir dönemde iş dünyası temsilcileri olarak karşılıklı ticaret ve ortak yatırım ilişkilerimizi artırmak için şirketini büyütmek yatırımcı ve/veya ortak almak isteyen firmaların eşleşmesini sağlayacak , böylelikle bölgemizde istikrar ve refaha en büyük katkıyı sağlayacak kurum olacağız.

5-Türk ve Mısırlı Sanayicisini bir araya getirerek 3. bir ülkede yatırım veya mütahitlik fırsatları için çalışacağız.

Dilerim bu projelerimde , diğerleri gibi en kısa zamanda hayata geçer.
Söz konusu toplantıda Bayındırlık ve Kentsel Gelişim Bakanı Dr. Tarek Wafik, Bakanlığın Master Planı hakkında bilgi verdi. Özellikle yılda ortalama 126 bin geminin geçtiği Süveyş Kanalı projelerinin uygulamaya konmasıyla birlikte kanaldan deniz taşımacılığının artacağını, Port Said’in doğusundaki projelerin bedelinin 30 milyar doların üzerinde olduğunu, Süveyş Kanalı ve Port Said için lojistik destek merkezleri ihtiyaçları bulunduğunu vurguladı. Bu konudaki çalışmalarımızı başlattık.

Sınai Kalkınma Otoritesi Başkanı Sn.Shawki Rashwan konuşmasında, Türkiye ile Mısır arasında madencilik gibi pek çok alanda işbirliği yapılabileceğini belirtti ve Mısır’da kömür başta olmak üzere büyük rezervler bulunduğunu ifade etti. Bunun dışında özellikle cam sanayiine yönelik olarak beyaz kum bulunduğunu vurguladı. Sağlık ve kültür turizmi başta olmak üzere turizm alanında da Mısır’ın önemli işbirliği fırsatları sunduğunu açıkladı. Bu konuyla ilgili duyurumlarımızı yapacağız.

Çalıştayın ardından Mısır İş Geliştirme Derneği Başkanı Sn. Hassan Malek ve Mısırlı İş Adamları Derneği Başkanı Sn. Hüseyin Sabbour’un açılış konuşmaları ile başlayan Türk-Mısır İş Konseyinde Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Sn. Hatem Saleh konuşmasında bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin ve Türkiye’nin Mısır’a desteğinin bir göstergesi olduğunu, iki ülke arasındaki ilişkilerin son dönemde stratejik derinlik kazandığını, iki ülkenin müteahhitlik alanında özellikle de Libya’da işbirliği yapabileceğini belirtti.

Mısır Arap Cumhuriyeti Başbakanı Dr. Hisham Kandil, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve halkına Mısır devrimine verdikleri maddi ve manevi destek için müteşekkir olduklarını ifade etti.

Mısır Devlet Başkanı Mursi’nin açıkladığı ekonomik plan kapsamında Türkiye’nin de önemli bir rol oynadığını belirtti. Mısır’ın 2012’de yüzde 7 büyüme hedeflediğini, önümüzdeki 6 ay Mısır’da önemli projelerin hayata geçirileceğini, bu projelerin kamu-özel sektör ortaklığı şeklinde yapılmasının beklendiğini ifade etti. Mısır hükümetinin imzalanan tüm anlaşmaların arkasında olduğunu söylerken 2014 yılının Mısır’da Türkiye ve Türkiye’de Mısır yılı olmasına karar verildiğini de ekledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının başında Türkiye-Mısır İş Forumu’nun önemli bir buluşma olduğunu, ilk defa bu boyut ve çapta bir buluşmanın gerçekleştirildiğini belirtti. Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nı tarihi bir toplantı olarak değerlendiren Erdoğan, bu kapsamda 27 anlaşmanın imzalandığını sözlerine ekledi. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile verimli görüşmeler yaptığını, heyetlerin katılımıyla ortak işbirliği toplantısı düzenlendiğini belirten Sn. Erdoğan, Türkiye’nin devrim sürecinde olduğu gibi devrim sonrasında da Mısır ile birlikte olmaya ve gereken her türlü desteği sağlamaya devam edeceğini ifade etti. İslam İşbirliği Teşkilatı gibi kurumların çözüm üretemediğini bu sebeple reforme edilmeleri gerektiğini vurguladı. Sn. Erdoğan kardeş şehir mekanizması ile belediyecilik anlayışımızı Mısır’a aktarmak istediğimizi ifade etti. İki ülke arasındaki 1 milyar dolarlık anlaşmanın 500 bin dolarlık kısmının gönderildiğini kalan kısmın ise yılbaşında iletileceğini ve buna ek olarak Mısır’a 1 milyar dolarlık da Eximbank kredisi verileceğini açıkladı.

Bir Çoğunun Fikir Annesi Olduğum, İki Ülke Arasında İmzalanan 27 Anlaşmaya Gelince.

-Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Mısır Arap Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı arasında; İntermodel Taşımacılığın Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı,

-Demiryolu Alanında İşbirliğini Geliştirme Protokolü,

-Denizcilik Alanında İşbirliğini Geliştirme Protokolü,

-Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Mısır Arap Cumhuriyeti Tedarik ve İç Ticaret Bakanlığı arasında; Tüketiciyi Koruma ve Piyasa Gözetimi Alanlarında İşbirliği Anlaşması,

-Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Mısır Arap CumhuriyetiMaliye Bakanlığı arasında; Mersin Gümrük Müdürlüğü ile İskenderiye Merkez Gümrük İdaresi Arasında İşbirliği Yapılmasına İlişkin Protokol,

-İskenderun Gümrük Müdürlüğü ile Port-Said Merkez Gümrük İdarelerinin İşbirliğine Dair Protokol,
-Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Mısır Arap Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı Mısır Gümrük İdaresi Arasında İmzalanan İşbirliği Protokolü,

-Türkiye Cumhuriyeti Rekabet Kurumu ile Mısır Arap Cumhuriyeti Rekabet Kurumu Arasında İki Taraflı İşbirliği Protokolü,

-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti arasında; Sivil Havacılık Alanında İşbirliğini Geliştirme Protokolü,

-Bitki Karantinası Alanında Mutabakat Muhtırası,

-Tarım Alanında Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Mutabakat Muhtırası,

-Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası,

-Teknik İşbirliği Anlaşması,

-Acil Sağlık Hizmetleri ve Afet Yönetimine Dair Çalışma Protokolü,

-Hastane Hizmetlerinin Geliştirilmesi ve Hastane Yönetimi Alanında İşbirliğine Dair Çalışma Protokolü,

-Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine Dair Çalışma Protokolü,

-Sağlıkta Performans Uygulamaları Alanında İşbirliğine Dair Çalışma Protokolü,

-Sağlık Stratejik Planlarının Geliştirilmesi ve Sağlık Sistemlerinin Güçlendirilmesi Alanında İşbirliğine Dair Çalışma Protokolü,

-İlaç Takip Sistemi Alanında İşbirliğine Dair Çalışma Protokolü,

-İşgücü ve İstihdam Alanında İşbirliği Anlaşması,

-Şehircilik Alanında Mutabakat Zaptı,

-Polis Akademileri Arasında Eğitim, Öğretim ve Araştırma Çalışmaları Alanında İşbirliği Konulu Mutabakat Zaptı,

-Türk Eximbank ile Mısır Merkez Bankası Arasında Kredi Anlaşması,

-Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ile Mısır Arap Cumhuriyeti Tarihi Eserler Devlet Bakanlığı Arasında Mısır’daki Bazı Tarihi Eserlerin Restorasyonuyla İlgili İşbirliği Protokolü,

-Türkiye ve Mısır Arasında 2014’te Kültür ve Turizm Yılına Katılıma İlişkin Mutabakat Zaptı,

-Mısır’da TİKA’nın Faaliyette Bulunmasına İlişkin Mutabakat Zaptı,
-Türkiye ve Mısır Arasında Kalkınma İşbirliğine Katılım Mutabakat Zaptı.

Bu anlaşmalar imzalanırken hiç bir yerde ismimin geçmediğini biliyorum, ama…

“Mesele MEMLEKETSE gerisi tefferruat”

Zuhal Mansfield
DEİK/Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.