Myom nedir, her zaman ameliyat gerekli midir? - Haber 1Haber 1



Myom nedir, her zaman ameliyat gerekli midir?

12 Haziran 2012 - 9:17

ABONE OL

myom_nedir_her_zaman_ameliyat_gerekli_midir.jpg Rahim (Uterus) dokusundaki kas tabakasından köken alan iyi huylu tümörlere myom ya da leiomyom adı verilir. Çocuk doğurma yaşındaki kadınlarda çok sık görülür ve hemen hemen her dört kadından bir tanesinde mevcuttur. Myomlar rahim içindeki yerleşimlerine göre genellikle 3 gruba ayrılırlar;

1) Submüköz myomlar rahim içindeki boşluğa doğru büyürler ve genellikle adet kanaması miktarında artış ya da düzensiz kanamalara yol açarlar. Tespit edildiklerinde hangi büyüklükte olurlarsa olsun çıkarılmaları gerekir. Genellikle histereskopi denilen kapalı ameliyat tekniği ile çıkarılmaları tercih edilir.

2) İntramural myomlar rahim kas tabakası içinde büyüyen myomlardır, genellikle ultrasonografide tesadüfen tespit edilirler ve bir şikayete yol açmazlar. Ancak bazen rahim iç tabakasına bası yaparak adet kanaması miktarını artırabilirler yada düzensiz kanamalara neden olabilirler. Şikayete yol açmadıkları sürece ya da çok büyük olmadıkları sürece ameliyat edilmelerine gerek yoktur.

3) Submüköz myomlar rahim dışına doğru büyüyen myomlardır. Çok ileri büyüklüğe ulaşana kadar genellikle bir sorun yaratmazlar. 8-10 cm ve üzerinde bir büyüklüğe ulaştıklarında çevre organlara bası nedeniyle oluşan şikayetler (mesane vb), kanama miktarında artış ve düzensiz kanamalar, karında hissedilen bir şişlik ve ele gelen bir kitle ile farkedilirler. Yine belirgin bir şikayet olmadığı sürece izlenebilirler.

Her myom ameliyat edilmeli midir?
Hangi konuda olursa olsun ameliyat kararı verildiğinde bu görüşü ikinci bir doktorla tartışmaktan çekinmeyiniz. Ameliyat önemli bir karardır ve hiç bir ameliyat sıradan ve basit değildir. Myomlar çok sık görülen ve genellikle gereksiz olarak ameliyat edilen sorunlardandır. Myomların ameliyatına ve hangi ameliyatın yapılacağına karar verirken hastanın yaşı, çocuk isteyip istemediği, şikayetleri gibi bir çok faktör gözönüne alınmalıdır. Üreme çağını tamamlamış ve menopoza yaklaşmış bir kadında myom tek başına çıkarılabileceği gibi (Myomektomi), myomla birlikte rahim dokusu alınabilir (Histerektomi). Üreme çağındaki çocuk isteyen kadınlrada rahim içine doğru büyüyen submüköz myomlar büyüklüğüne bakılmakzısın çıkarılmalıdır ve bu işlem tercihen histeroskopi adı verilen kapalı ameliyatla yapılmalıdır.

Rahimde kas dokusu içinde (İntramural myom) ve rahim dışına doğru büyüyen (subseröz myom) myomlar herhangib bir sorun ya da şikayet yaratmıyorsa 6-12 aylık periyotlarla izlenebilir, ya da laparoskopi dediğimiz kapalı yöntemle ya da açık ameliyatla myomektomi dediğimiz bir ameliyatla rahim korunarak çıkarılabilir.

myom_nedir_her_zaman_ameliyat_gerekli_midir_1.jpgTüp Bebek Tedavisi Öncesi Myom Ameliyatı Gerekli mi?
Rahim içine doğru büyüyen myomlar (submüköz myomlar) hangi büyüklükte olursa olsun çıkarılmalıdır. Zaten bu tür yerleşen myomlar kanama düzensizliklerine yol açarlar. Subseröz myomlar rahim dışına doğru büyürler ve genellike çok ileri büyüklüğe ulaşmadıkları ve bir sorun yaratmadıkları sürece ameliyata gerek yoktur. Asıl sorun rahim kas dokusu içinde yerleşen intramural myomlardır. Bu myomlar rahim dokusu içinde gebeliğin yerleşeceği alan olan endometriuma bası yapabilirler ve kanlanmasını bozarak gebeliğin yerleşmesini önleyebilirler.

Bu nedenle 4-5 cm ve üzerinde olan intramural myomların çıkarılması gerektiği ileri sürülür. Ancak günümüzdeki bilimsel tartışmalar henüz bu konuda yeterince açık değildir. Yani bu myomların çıkarılmasının gebelik oranlarını artırdığı kesin olarak kanıtlanmamış olup konu detaylıca bu sorunu taşıyan çiftlerle konuşulmalı, avantaj ve dezavantajları gözönüne alınarak bir karar verilmeldir.

Doç. Dr. Kubilay Vicdan

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı – Tüp Bebek, Histoloji ve Embriyoloji Uzmanı

Özel Tüp Bebek Dernekleri Başkanı

ÜYTEM Sorumlusu

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.