Piyasalarda son durum - Haber 1Haber 1

Piyasalarda son durum

01 Aralık 2014 - 11:06

ABONE OL

ABD Merkez Bankası FED, 28-29 Ekim’de gerçekleştirdiği toplantıda, Eylül 2012 yılında başlayan 3. Parasal Genişleme Programını sonlandırma kararı verirken politika faiz oranını ‘kayda değer bir süre’ daha yüzde 0 ila 0,25 aralığında tutma kararı aldı. FED’in Ekim ayında varlık alımlarını sonlandırmasına rağmen faiz artırımları konusunda acele etmeyeceği algısının kuvvetlenmesi ve Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve Çin Merkez Bankası’nın ekonomideki aşağı yönlü riskleri bertaraf etmek için genişleyici yönde izledikleri politikalar sonrasında gelişmekte olan piyasalara yönelik artan risk iştahı Borsa İstanbul’u da olumlu etkiledi. Ayrıca, özellikle petrol fiyatlarında yaşanan gerileme Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olan cari açık üzerinde olumlu etki yapacağı beklentisi ise Türkiye piyasalarının rakiplerinden pozitif yönde ayrışmasını sağladı. BIST 100 Endeksi Kasım ayının son haftasına girilirken 82.500 seviyelerini test etti. Kredi Derecelendirme Kuruluşun Fitch’in ardında S&P’de Türkiye’nin notunda ve görünümünde bir değişikliğe gitmemesi de olumlu havayı destekledi. Kasım ayında piyasaları destekleyen bir konu da Merkez Bankası PPK’nun Kasım ayı toplantısında faiz oranlarında bir değişikliğe gitmemesine rağmen piyasa faizlerinin Kasım 2013 tarihinden beri ilk kez yüzde 8.0 seviyesinin altına gerilemesi oldu. Bu gerilemede özellikle petrol fiyatlarında yaşana gerilemenin cari açık ve enflasyon üzerinde yaratacağı olumlu etkinin katkısı olduğu görüldü. Altının onsu son 5 yılın dip seviyesini test ettikten sonra buradan tekrar yükselişe geçti. Bu yükselişin işareti, altın fonlarındaki uzun pozisyon kapama oranının azalmasıyla gelmişti. 1140 seviyesinden 1200’lü seviyelere kadar yükselen altın Kasım ayını buranın üzerinde kapamak isteyecektir. ABD’den gelen ekonomik verilerin de yön vereceği değerli metalde, 1220 ve 1240 seviyeleri direnç, 1190 ve 1180 ise destek olarak çalışacaktır.

EURUSD paritesi Kasım ayında dar sayılabilecek bir bantta hareket etti. En düşük 1.2350’li seviyeleri gören paritede yıl sonunda kadar düzeltme hareketi gözlenebilir. 1.40’dan gelen satış akımındaki kısa pozisyonlar yıl sonuna doğru tekrar gözden geçirilebilir ve kar realizasyonları görülebilir. Bu yüzden fiyatlarda yukarı baskı oluşabilir. Paritede yukarı hareketlerde 1.2600, aşağı hareketlerdeise 1.2350 direnç ve destek olarak ön plana çıkabilir.Kasım ayında 2.28’li seviyeleri görmesine rağmen burada tutunamayan Dolar/TL,gelen satışlarla 2.22 – 2.25 bandında denge buldu. Borsaya gelen alımların devam etmesi durumunda kurda biraz daha geri çekilme yaşanabilir ve 2.20’nin altı mümkün olabilir. Yıl sonuna kadar altta 2.1875 destek, üstte ise 2.26 direnç olarak dikkatle izlenecek seviyeler olabilir.Aralık ayında, Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve Çin Merkez Bankası’nın izleyeceği genişleyici politikaların etkisini ve Fed’nin 16-17 Aralık tarihinde gerçekleştireceği toplantıdan çıkacak haberler yakından takip edilecek.Yurtiçinde ise yine Merkez Bankası’nın faiz kararları makro veriler ve döviz-faiz piyasalarındaki gelişmeleryakından takip edilecek. Bu beklentilerin ışığında Aralık ayında piyasaların, Kasım ayındaki yükselişini sürdürerek 2014 yılını yıl içinde gördüğü en yüksek seviyeden kapanmaya çalışacağını düşünüyoruz.

İçeriden Bakış

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.