Pnömotoraks ve tedavisi - Haber 1Haber 1



Pnömotoraks ve tedavisi

24 Ağustos 2011 - 14:42

ABONE OL

Pnömotoraks nedir?

Kelime anlamı olarak pnömo = hava ve toraks = göğüs sözcüklerinden oluşan pnömotoraks, göğüs kafesi içerisinde fakat akciğerlerin dışında hava toplanması durumudur. Özellikle 20-40 yaşlarındaki, zayıf yapılı erkeklerde gözlenen ve tekrarlama eğilimi olan bir hastalıktır. Solunan hava, akciğerlerdeki delik ya da kaçak nedeniyle akciğer dışına çıkarak göğüs kafesi içerisinde toplanır; kapladığı hacim ile akciğerin tam olarak şişmesine engelleyerek sönmesine neden olur.

Pnömotoraks neden oluşur?

Pnömotoraks, genç hastalarda özellikle akciğerlerin omuza yakın, tepe kısımlarındaki küçük baloncukların patlaması nedeniyle gelişir. İleri yaş hastalarda ise kronik akciğer hastalığına bağlı, yapısı bozulan akciğerdeki daha büyük balonlaşmaların, bronş içi basıncı arttıran durumlarda patlayarak akciğer dışına hava çıkması ile ortaya çıkar. Kaza ve yaralanmalar sonrasında özellikle kaburga kırıklarının akciğeri yaralaması pnömotoraks nedeni olabilir. Tıbbi işlemlere bağlı olarak da istenmeden akciğer yaralanması sonucu yine pnömotoraks gelişebilir.

Yakınmalar nasıldır?

Pnömotoraks gelişen hastalarda en sık gözlenen yakınma birden başlayan göğüs ağrısıdır. Ağrı çok şiddetli olabilir ve kalp krizi ağrısı ile karışabilir. Ağrı nedeniyle hastalar nefesini tutmak zorunda kalır ve nefes alamazlar. Akciğer yapısı bozuk ileri yaş hastalarda ise nefes darlığı da gözlenebilir.

Tanı nasıl konur?

Pnömotoraks gelişen akciğerde solunum sesleri dinlemekle ya azalmıştır ya da hiç duyulmaz. Alışkın bir göz akciğer filmi ile tanı koyabilir. Şüpheli durumlarda ve akciğerin yapısal özellikleri ile birlikte olası baloncukları ortaya koymak amacıyla tomografi çekilir.

Tedavide hangi yöntemler uygulanır? pnomotoraks_nedir_1.jpg

Akciğerdeki sönme derecesine göre, göğüs kafesi içinde az hava biriken olgularda sadece gözlem ve oksijen tedavisi yeterli olabilir. Biriken hava daha fazla ise iğne ya da bir kateter aracılığıyla boşaltılması gerekir. Hava miktarının çok daha fazla olduğu durumlarda ise akciğer ile göğüs kafesi arasına yerleştirilen göğüs tüpleri ile hava boşaltılarak akciğerlerin yeniden göğüs kafesine doğru şişerek eski haline gelmesi sağlanır. İlk kez pnömotoraks gelişen olgularda genellikle yukarıda belirtilen tedavi seçenekleri uygulanır. Fakat pnömotoraks, akciğer yapısındaki değişiklikler ve mevcut baloncuklar nedeniyle % 20-35 oranında tekrarlayabilir. Pnömotoraks tekrarladığında ise üçüncü kez olma olasılığı % 50-65′ a çıkar.

Pnömotoraks, aynı akciğer veya karşı akciğerde tekrarlarsa, eş zamanlı her iki akciğerde birden gelişirse, biriken hava ciddi basınç oluşturur ve kalbe bası yaparsa, diğer akciğer önceden alınmışsa, pnömotoraks sonrası göğüs içerisinde enfeksiyon-kanama oluşmuşsa, pilot, hostes, profesyonel dalgıç gibi bronş içi basınç değişikliğine sürekli maruz kalabilecek kişilerde gelişmişse, göğüs tüpü takıldıktan sonra akciğerler yeniden şişemiyor ve akciğerdeki hava kaçağı devam ediyorsa ameliyat uygulanır.

Cerrahi tedavi nasıl uygulanır ve sonuçları nasıldır?

Cerrahi tedavide hastalığın yinelemesini önlemek için genellikle akciğerin tepe kısmında bulunan baloncukların olduğu bölgenin çıkarılması ve akciğerin tekrar göğüs duvarına yapışması için göğüs duvarının iç kısmındaki zara yönelik işlemler uygulanır. Daha önceleri büyük bir kesi ile yapılan bu işlemler artık günümüzde videotorakoskopi adı verilen ileri teknolojik yöntemlerle yaklaşık 2-2.5 cm’ lik iki veya sadece tek bir kesiden uygulanabilmektedir. Ameliyat sonrası işlem uygulanan akciğerde tekrarlama riski % 3 oranına düşer.

Doç. Dr. Murat KARA

Göğüs Cerrahisi Uzmanı
International Hospital

Tel: 0212 468 4055

muratkara@haber1.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.