Türkmenistan koşuyor Belarus fırsat kolluyor! - Haber 1Haber 1

Türkmenistan koşuyor Belarus fırsat kolluyor!

01 Aralık 2014 - 10:03

ABONE OL

Dünyanın dört bir yanında bulunan ülkelere dair hazırladığımız Ülke Raporları kapsamında geçen ay iki ülkeyi ziyaret ettik. Deneyimli gazeteci, Yayın Kurulu Üyemiz Hayreddin Turan ile ilk ziyaretimizi Türkmenistan’a gerçekleştirdik. Atavatan’da yapılan önemli etkinlikleri ve uluslararası toplantıları takip ettik.Coşkulu bir atmosferle kutlanan 23. Bağımsızlık yıldönümü törenleri, tek kelime ile muhteşemdi. Keza ülkede düzenlenen Uluslararası Ulaşım Zirvesi’ne, dünyanın dört bir tarafından en yetkili isimler katıldı, mal ve hizmetlerin ulaşımını güvenli şekilde taşıyacak sistemler ele alındı. 

Atavatan geçen ay Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da konuk etti. Çok önemli anlaşmaların imzalandığı bu ziyarette bir kez daha görüldü ki, Türkmenistan ve Türkiye, sadece iki devlet, bir millet değil. Aynı zamanda Atavatan ve Anavatan, çok büyük projelere imza atan iki önemli stratejik ortak.Bu ortaklık, bugüne kadar iki ülke ekonomisine müthiş bir katma değer sağladı.Bundan sonraki süreçte de; iki kardeş ülkenin işbirliğiyle, muhteşem bir sinerji yakalaması bekleniyor.

Türkmenistan, adeta koşuyor. Ekonomide, eğitimde, ağlıkta, sporda maraton koşusu yapıyor. Bu gelişmeyi; muhteşem mimarisi, sanat şaheseri niteliğindeki binaları, geniş meydanları ve caddeleri ile Avrupa başkentlerini andıran Aşkabat’ı gezdiğinizde rahatlıkla görebilirsiniz. Nitekim uluslararası kuruluşlar da,Türkmenistan’daki bu gelişmeyi teyit ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), son 2 yıldır yüzde 10’un üzerinde büyüyen Türkmenistan’ın 2014 yılı için büyümetahminini yüzde 10,1 açıkladı. Bu oran, Türkmenistan’ın büyümede dünya rekoru kırdığına işaret ediyor. Ve bir başka önemli gelişme… Dünya Bankası,Orta Asya’daki ilk ofisini Aşkabat’ta açacağını açıkladı. Tüm bu gelişmeler şunu gösteriyor: Türkmenistan, zenginlik yolunda, refah kulvarında koşuyor, depar atıyor… Biz de bu vesile ile Atavatan’ımızın 23. Bağımsızlık yıldönümünü kutluyor, daha güçlü bir devlet olmasını diliyoruz. 

Ve bir başka ülke, Belarus… Diğer adıyla Beyaz Rusya. Yüzde 40’ı ormanlardan ve yeşil örtüden oluşan Belarus da, geniş meydanları, caddeleri ve mimarisi ile insana ferahlık veriyor. Ülkede petrol yok ama petrol işleyen devasa tesisler var. Belarus, sosyalizm ile piyasa ekonomisi arasında sıkışıp kalmış. Batı’ya açılmak istiyor ama diğer yandan, geleneksel yapısını korumak istiyor. Belarus’ta yatırımcılar için pek çok fırsat var. İhracat yapmak isteyenler için de. O yüzden yeni pazar arayan yatırımcılar, işadamları Belarus’u mutlaka görmeli, araştırmalı Ülkenin ekonomisini, potansiyel yatırım imkanlarını ve iş fırsatlarını Belarus Dosyası’nda kapsamlı olarak ele aldık. “Acaba hangi ülkede yatırım yapsam,nereye mal satsam” diye düşünen yatırımcılar, Belarus Dosyası’nı okumalı.
kakilinc@haber1.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.