Perakende mağazalarda görsel düzenleme - Haber 1Haber 1

Perakende mağazalarda görsel düzenleme

13 Nisan 2015 - 12:55

ABONE OL

Görsel düzenleme; vitrinden başlayarak tüketicileri mağaza içine çekecek onları mağazada kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayacak şekilde tasarlanacak renk, koku ve ses ortamını da içeren faktörler kombinasyonudur.

İnsanlar alışveriş yaptıkça kendilerini mutlu hissederler ve alışveriş yaptıkları ortamın estetiği çok önemlidir. İyi düzenlenmiş, ferah, temiz, hoş kokan, aydınlık, ses düzeni sağlıklı bir mağaza atmosferi prestij algı oluşturmakta ilk unsurdur. Perakende mağazacılıkta önemli olan trafik oluşturarak satış artışı sağlamaktır. İnsanlar kendilerini iyi ve rahat hissettikleri ortamda daha çok vakit geçirirler ve böylece sadece ihtiyaçları olan ürünü değil daha başka ürünlerde alma olasılıkları arttırılmış olur. Görsel düzenlemedeki başarı ürünün ve markanın imajına katkıda bulunur. Başarılı görsel çalışma satışları artıracak etkenlerin başında gelir.

Diğer bir değişle görsel düzenleme vitrinden başlayarak mağaza içinde ürünlerin doğru yerde, doğru ışıklandırma ve uygun renklerin bir araya getirilip müşteri üzerinde algıda seçiciliği destekleme çabalarıdır. Doğru saptanmış kombinler kişilerin satın alma davranışları üzerinde olumlu etki yapacaktır. Birçok tüketici için doğru görsel düzenleme mıknatıs etkisi yaratiyor. Görsel düzenleme pratik, yalın oldukça tüketicinin kararını o kadar hızlandıracaktır. Başarılı bir görsel düzenleme konuşan mağazalar oluşturarak satış ekibinin işini kolaylaştıracaktır. Tüketiciler, ilk görüşte etkileyen ve dikkat çeken görsele yönelirler, dolayısıyla önce görsel dikkat çeker ardından ürüne yönelinir.

Konsepte uygun görsel konusunda başarılı olmak isteniyorsa belirli periyotlarla vitrinden başlayarak değişiklikler ve farklı kombinler oluşturulmalıdır. Görsel düzenlemeyi başarılı şekilde ortaya çıkarabilmek ancak doğru ışıklandırma ile mümkün olur. Ürün özelliğini ve güçlü yanlarını ortaya çıkarmada görsel düzenleme iyi bir ışıklandırma ile desteklenirse başarılı olur.

Dünyadaki gelişmeler ve mevsimsel etkiler ve gelişen trendler görsel düzenlemeye yansıtıldığı ölçüde verim alınır. Başarılı görsel düzenleme ilave ürün satışını tetikleyecek en önemli satış artırıcı çabaların başında gelir. Görsel kapsamında ışık, renk, müzik ve koku birlikte kullanılarak tüketicilere hedefler doğrultusunda istenen mesaj verilebilir.

Eko Sentez

Dr. Fatih Anıl

ORKA Holding İcra Kurulu Üyesi

anil@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.