1,3480 kırılmadıkça yükselme ihtimali var - Haber 1Haber 1

1,3480 kırılmadıkça yükselme ihtimali var

11 Şubat 2011 - 11:13

ABONE OL

ABD’den açıklanan iş yeni başvuruları ve iş devam eden başvurularındaki düşüş Dolar’ın yükselmesine neden olurken diğer yandan Dolar faizlerindeki yükselişin ardından herhangi bir geri çekilmenin olmayışı Dolar’ın güçlü kalmasına neden oluyor. Diğer yandan dün açıklanan bütçe açığı verilerinin beklenenden daha az artmış olması, bugün ABD’den açıklanacak olan dış ticaret dengesinin de bir miktar Dolar olumlu olabilmesine neden olabileceğinden piyasa dün aldığı Dolar’ları hemen satmak istemeyecektir. Ancak Avrupa’dan açıklanan ekonomik verilerin Euro olumsuz olmayışını göz önünde bulundurursak paritenin 13480’nin altını kırmadan düşmeye devam edeceği konusunda çekimser kalıyorum. Yani 1,3480 kırılmadıkça paritenin yeniden yükselme ihtimali olabilir. Bugün parite 1,3580’in altını geçmiş olmasıyla daha da düşme eğiliminde kalabilir. Ancak ben kısa vadede devam edeceğini düşündüğüm düşüşlerin kısa vadeli alım fırsatı olacağını düşünüyorum.

Günlük Strateji: 1,3450’nin altı kırılmadığı sürece 1,3640 hedefiyle 1,3380’den çok ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin’i Satarken İhtiyatlı Olunuz

Mısır Başkanı Hüsnü Mübarek’in piyasaların kapanışına doğru uzlaşma sağlayabileceğine dair haberi dünya hisse senedi piyasalarında bir miktar alım getirince, hisse senetleriyle birlikte hareket etmeyi seven Sterlin / Dolar paritesi Dolar’daki değer kazancına direnmeye devam ederek düşüşlerini sınırlı tuttu.

İngiltere’de artan konut fiyatları ve enflasyon Sterlin faizlerinin yükselme sürecinin devamlılığına neden olduğundan dolayı Sterlin’in yükselişi devam edebilir ama dünkü seansta oldukça belirgin gerilemelerin olması paritenin kısa vadede Dolar’a bağlı olarak hareket edeceğini gösteriyor. Bir diğer deyişle onca Sterlin olumlu gelişmeye rağmen bundan sonra Sterlin / Dolar paritesinin yükselip yükselmeyeceği Dolar’ın güçlenip güçlenmeyeceğine bağlı. Bu noktada bunu kestirmek kolay değil ama şimdiki görüntü Dolar’ın dünden bugüne yükselişini devam ettirebileceği yönünde. Bu nedenle Sterlin / Dolar paritesinde eğer aşağı yönlü bir kırılma olursa ancak o zaman açığa satmak gerekir. Özellikle 1,5970’in altı kırılırsa artacak olan satışlar pariteyi gerçek anlamda satış baskısına sokabilir. Ancak burada dikkat etmenizi istediğim bir diğer husussa, Euro / Sterlin paritesiyle ilgili. Eğer Dolar güçlenmeye devam ederse ve Euro / Sterlin paritesi 84’ün altını kırarsa o zaman çok fazla Sterlin / Dolar satış pozisyonunda beklememenizi öneririm. Dolayısıyla Sterlini açığa satarken dikkat etmekte fayda var.

Günlük Strateji: 1,5950’nin altı kırılmadığı sürece, 1,6120 hedefiyle 1,5970’ten ölçülü miktarda alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen’in Kendini Deşifre Etti

Bu hafta içindeki hareket prensiplerine baktığımızda Dolar / Yen paritesinin aslında gizlice yükselmeye çalıştığından bahsetmiştim. Yükselen hisse senedi piyasaları ve artan Dolar faizleri ve azalan güvenli liman ihtiyacı ve artan enflasyon, bütün bunlar Yen’in elde tutulmasının bir gereği olmadığını gösteriyor. Bu nedenle Dolar / Yen paritesinde belirgin şekilde yükselişlerin olması muhtemel. Bu noktada ben kısa vadede paritenin en azından 84,30’a kadar tırmanmaya devam edeceğini bekliyorum. Dünkü belirgin yükselişin ardından oluşan yükseliş momentumu, paritenin 84,30 ve hatta daha ilerleyen haftalarda da 86,60’a kadar yükselmeye devam edeceğini bekliyorum.

Günlük Strateji: 82,70’in altı kırılmadığı sürece 84,10 hedefiyle 82,90’dan alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altının Kısa Vadeli Yükselişi Sınırlı Olur

Dünyada hisse senedi piyasalarındaki yükselişler er ya da geç altın fiyatlarının gerilemesine neden oluyor. Bu durum son zamanlarda daha sık ve kolay oluştuğunu görüyoruz. Öyle görülüyor ki ABD’de azalan işsizlik hisse senedi piyasalarında alım getirirken diper yandan işsizliğin uzun bir süre daha yüksek kalabileceğini hatırlatan Bernanke’nin açıklamaları özellikle sanayi mallarının talebinde fazla artışın devam etmeyebileceğini gösterdi. Bu sayede örneğim bakır fiyatları gerilerken gıda fiyatlarındaki yükselişler açıklanabiliyor. Bu durum vitrin enflasyonuna daha kolay yansıyacağı için ABD’de faizlerin artışı da daha kolay olacaktır. Diğer bir deyişle eğer enflasyon daha popüler olursa o zaman faiz piyasası bunu daha aleni şekilde fiyatlayacaktır ki bu da faizlerdeki yükselişi önümüzdeki günlerde hızlandırabilir. Bu nedenle 1362 Dolar üzerinde altın fiyatları yükselebilecek olsa bile ben bu yükseliş sürecinin çok kısa olacağını ve yükseliş mesafesinin de en fazla 20 Dolar kadar olacağını yani 1382 Dolar civarında altının nefesinin kesileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla yükselişler kısa vadede ve orta vadede satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Günlük Strateji: 1377’nin üzeri kırılmadığı sürece 1366 hedefiyle 1374’ten ölçülü miktarda satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Hafta Sonuna Girerken Petrolü Bırakmazlar

Petrol fiyatları bir yandan artan stokları ve diğer yandan artan hisse senedi piyasalarının arasında sıkışmaya başladı. Tunus, Ürdün ve Mısır’daki sıkıntılara bağlı olarak yükselmiş olan petrolün aldığı kazançları geri vermiş olması zaten beklediğimiz ve olması gereken bir durumdu. Şimdi bu sürecin ardından daha somut arz ve talep dengeleri iş başında olacak. Ben kısa vadede petrol fiyatlarının hafif yükselmiş olan Dolar / Yuan paritesine bağlı olarak ve hisse senedi piyasalarındaki yükselişe bağlı olarak yakın zamanda 88,80 seviyesini test edebileceğini düşünüyorum. Hafta sonuna girerken kimse Afrika riski almak istemeyebileceğinden düşüşlerin sınırlı olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla düşüşler kısa vadede alım fırsatıdır.

Günlük Strateji: 86,50’nin altı kırılmadığı sürece 88,30 hedefiyle 86,60’tan ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.