AB yine kıvırmaya başladı! - Haber 1Haber 1

AB yine kıvırmaya başladı!

18 Ekim 2011 - 11:26

ABONE OL

Gün içinde önemli gelişmelere ait görüşlerimi Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Takip etmek isteyenler için Twitter adresim: @uzeyir_dogan

Bir süredir piyasalarda 23 Ekim Pazar günü yapılacak AB Liderler Zirvesi’nde bankacılık ve PIIGS krizine kapsamlı bir çözüm getirileceği beklentisi oluşturulmuştu. Bu beklenti başta Euro/Dolar paritesinde olmak üzere, hisse senetlerinde ve emtialarda yukarı yönlü hareket başlamasını sağlamıştı. Dün önce Almanya’dan ardından AMB’den gelen açıklamalar bu beklentileri büyük oranda törpüledi. Önce Almanya Maliye Bakanı Euro Bölgesi’ndeki dayanışmanın da bir sınırı var, 23 Kasım’da kalıcı bir çözüm oluşturulmayacak açıklaması geldi. Ardından AMB’den Noyer, Fransız bankaları ek sermaye ihtiyaçlarının tamamını kendi kaynaklarından karşılayabilir açıklaması geldi. Bu açıklama bize sermaye ihtiyacını kendi kaynaklarından sağlayamayacak diğer ülkelerdeki bankaların durumunu düşündürdü. Piyasalar 23 Kasım’daki toplantıdan çözüm çıkacağına o kadar inanmışlardı ki, AB’nin ortak bir akılla bu sorunları çözebileceğine hep kuşkuyla yaklaşan bizler bile bu beklentiye inanmak zorunda kalmıştık. Dünkü haftalık bültenimizde de AB’li liderlerin aklıselim davranacaklarını ve yangının tüm Avrupa ile birlikte küreyi etkisine almadan çözüm üreteceklerini düşündüğümüzü dile getirmiştik. Senaryomuzu da bu beklenti üzerine inşa etmiştik. Fakat dün yapılan açıklamalar bizi de yeniden kuşkuya sevk etti. Bu nedenle daha yetkili ağızlardan yeni açıklamalar gelene kadar net bir strateji çizmeyi doğru bulmuyoruz. Fakat şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki AB, bankacılık ve PIIGS krizini çözme konusunda elini çabuk tutmazsa borsalarda bu seneyi kaybetmiş olacağız. Bu nedenle bu hafta ve haftasonu önemli olacaktır.

Teknik olarak görünümde çok fazla bir değişiklik yok. Son günlerde bahsettiğimiz simetrik üçgen içinde ki hareket devam ediyor. Sürekli dile getirdiğimiz gibi bu üçgenin kırılma yönünde sert hareketler olabilir. Fakat kırılma yönünü önceden tahmin etmek zor, bunu dün bir kez daha gördük. Bu nedenle duygularımızı bir kenara bırakıp başlayacak yeni trend için bu kırılmayı bekleyeceğiz. Bu doğrultuda izleyeceğimiz seviyeler aşağıda 70,600 yukarıda 73,500.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.