ABD gizliden enflasyon hedefliyor - Haber 1Haber 1

ABD gizliden enflasyon hedefliyor

13 Haziran 2011 - 14:06

ABONE OL

Mal fiyatlarının fiyat vade yapısına bakacak olursanız mal fiyatlarının her daha uzun vadede fiyatlarının yakın vadelere göre gerilediğini göreceksiniz. Bunun anlamı bugün piyasanın mal fiyatlarının orta ve uzun vadede gerileyeceğini gösteriyor. Oysa faizlere ve FED’in söylemlerine baktığınızda durum sanki tersine işaret ediyor. Bunun nedeni ABD’de FED’in ve hazinenin para ve vergi politikalarıyla ilgili daha önce attıkları adımların aynısını atmak konusunda tedbirli olmalarından kaynaklanıyor. Şu belli ki ABD gizliden sıkı para politikası uygulamaya hazırlanıyor ve bunun ilk tepkisini emtiaların vade yapısında ortaya çıkıyor. Eğer bunu görebiliyorsanız o zaman uzun vadede Doların neden yükselip altının da orta vadede neden gerileyeceğini düşündüğümü görebilirsiniz. Kısa vadede Euro / Dolar paritesinin daha da düşme olasılığı şimdilik zor gözüküyor. Dolar faizleri yükselmeden bu kolay değil. Bu nedenle yakın zamanda 1,4240 – 1,4480 arasında yatay bir süreç olabilir. Kısa vadede düşüşler alım fırsatı olabilir.

Günlük Strateji: 1,4230’nin üzeri kırılmadığı sürece 1,4250 seviyesinden 1,4410 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı
Sterlinde Alım İçin Erken

Euro / Sterlin paritesinde görülen belirgin gerilemeler Doların yükselmesine rağmen Sterlin / Dolar paritesinin daha sınırlı gerilemesine neden oldu. Dünyada hisse senedi piyasalarında görülen gerilemelerin belirgin olmaya başlaması bundan sonra piyasanın yeniden Sterlin faizlerini dikkate almaya başlamasına neden olabilir. Bu hafta içinde İngiltere’den açıklanacak olan enflasyon ve istihdam verileri Sterlin faizlerini hareketlendirebilir. Ancak genel itibarıyla faizlerin gerilemeye devam ediyor olması ve hisse senedi piyasalarındaki zayıflık Dolar gerilemedikçe Sterlinin yükselişlerini sınırlı tutabilir. Faizlerde belirli bir yön oluşmadıkça Sterlin almaktan kaçınmakta fayda var. Ancak düşüşler belirgin olursa kısa vadede kısa metrajlı alımlar yapılabilir.

Günlük Strateji: 1,6080’in altı kırılmadığı sürece, 1,6130 seviyesinden 1,6230 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı
Düşüşler Dolar / Yen’de Alım Fırsatıdır

Dolar faizlerindeki ve hisse senedi piyasalarındaki düşüşler devam etmesine rağmen Dolar / Yen paritesinin düşüşlere direnmeye devam ediyor olması Doların piyasanın genelinde yükselmeye devam ediyor olmasından kaynaklanıyor. Bu durumda Doları düşürücü faktörler de yükseltici faktörler de Dolar / Yen paritesinin düşüşlerini sınırlandırdığını anlamakta fayda var. Bu yüzden ben Dolar / Yen paritesinin düşüşlerinin sürekli olmayacağını düşünüyorum. Düşüşler alım fırsatı olabilir.

Günlük Strateji: 79,10’un altı kırılmadığı sürece, 79,30 seviyesinden, 80,50 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı
Altında Faizler ve Emtialar Belirleyici Olur

Son zamanlarda ekonomik faaliyetlerin yavaşlayacağı beklentisi sadece Avrupa ve ABD’de değil Çin’de de görülmeye başlandıkça altının yükselişleri sınırlı oluyor. Ancak ABD’nin kredi notunun düşürülebilecek olmasının yarattığı tedirginlik hala piyasaya altının yükselişiyle yansımış değil. Ya da yansımış da biz farkında olmayabiliriz. Şimdi piyasa Dolar faizlerinin ABD’nin kredi notunun tehlikede olmasına bağlı olarak yükseleceğini mi düşünecek ve buna bağlı olarak Dolar faizlerinin yükseli sayesinde altın düşecek mi? Yoksa bu tedirginlik piyasada yeni bir alım dalgası mı yaratacak. Görüldüğü gibi bir neden altının her yere çekilmesine neden olabileceği için altın son derece spekülatif bir durum sergiliyor. Ekonomik ve teknik olarak bakıldığında altının temel talebinin zayıf olması lazımken teknik olarak da bir düzeltmenin gelem olasılığının daha yüksek olduğunu görüyoruz. Eğer ekonomik faaliyetlerde yavaşlama olur ve aynı zamanda da emtialarda gerilemeler olursa ki ABD’nin tek çıkış yolu budur, o zaman altın düşer. ABD’nin de batmayacak varsayımından yol çıkarak altının yükselişlerinin yine sınırlı olması gerekir.

Günlük Strateji: 1545’in üzeri kırılmadıkça 1543 seviyesinden 1527 Dolar hedefiyle satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı
Petrol Düşüş Sürecini Yükselişler Eşliğinde Yaşar

Geçtiğimiz hafta OPEC toplantısının ardından belli bir kara çıkmasa da toplantının sonrasında gelen açıklamalar OPEC’in kararlarının bireysel ülkeleri bağlamak zorunda olmaması ve Arabistan’ın petrol üretimini artırmış olması petrol fiyatlarının gerilemeye devam etmesine neden oluyor. Diğer yandan yükselen Dolar ve gerileyen hisse senedi piyasalarını da düşündüğümüzde petrolün gerilemelerinin belki de 96’lı seviyelere kadar devam etmesi gerekmektedir. Bu nedenle yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerekse de kısa vadede daha belirgin yükselişler görebiliriz. Bu nedenle satmadan önce yükselişleri beklemek ya da düşüşlerde kısa metrajlı alımlar yapmak daha uygun olur. Çünkü petrol 96’lara gitmeden önce yeninde 101’e değmek isteyebilir.

Günlük Strateji: 97,30’un altı kırılmadığı sürece, 97,50 seviyesinden, 99,80 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay
Soya Kısa Vadede Zayıf

Geçen hafta soya fasulyesinin ihracatındaki gerilemeler ve petroldeki düşüşler Doların yükselişiyle birleşince soyanın fiyatlarında belirgin düşüşler gözlemlendi. Alında ekim sürecinin sonuna yaklaştığımız bugünlerde ekimlerin beklenenin altında devam ediyor olması belki kısa vadede gerileme düzeltmesini yapacak Dolar eşliğinde soyanın da yükselmesine neden olabilir. Ancak genel itibarıyla soyadaki gerileme hafta ortasına kadar devam ederek 1360’lı seviyelere kadar ulaşabilir. Kısa vadede yani bugün düşüşler alım fırsatı olabilir ama hafta ortasına doğru satış baskısı yeninde belirecektir.

Günlük Strateji: 1402’in üzeri kırılmadığı sürece, 1398 seviyesinden, 1387 hedefiyle satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.