Aralık ayında birçok belirsizlik son buldu - Haber 1Haber 1

Aralık ayında birçok belirsizlik son buldu

04 Ocak 2016 - 11:07

ABONE OL

Aralık ayının 16’sında FED’in faizleri 25 baz puan yukarı çekmesiyle çooook uzun süredir beklenen faiz artışı oldu. Bu faiz artışını çeşitli yönlerden değerlendirebiliriz, ama en çok dikkat çeken konu FED’in bunu piyasalarda büyük travmalara meydan vermeden yapmasıydı. FED Başkanı Janet Yellen göreve ilk geldiğinde en çok iletişim üzerinde durmuş ve iletişimin çok daha ileri düzeyde gerçekleştirileceğini belirtmişti. Nitekim öyle de oldu. FED’in faiz artışını, uluslararası piyasalarda önemli hareketlere sebep olmadan yapması büyük bir başarıdır. Diğer merkez bankalarının da ders alması gereken bir durumdur. Hatırlarsanız, ekonomik veriler elverdiği ölçüde 2015 yılı içinde faiz artışı olacağını söylemişti.

2016’DAKİ EN BÜYÜK RİSK

Şu an piyasalar adeta, üniversitede okuyan bir öğrencinin sınav döneminin son sınavına girmesi ve sınavların bitmesi türünden bir rahatlama yaşadı. Özellikle de ABD borsaları FED kararına çok olumlu tepki verdi. FED’in karar sonrası yaptığı yazılı açıklama ve Janet Yellen’in konuşması ve sorulara verdiği cevaplar, dikkate alındığında en azından Mart ayına kadar yeni bir faiz artırımı konusu ikinci planda kalacak. Dolayısıyla ABD’den açıklanacak veriler daha az önemli olacak. Elbette ki yine önemini koruyacak ama piyasalarda yaratacağı volatilite daha düşük olacaktır. Fakat bundan sonraki süreçte enfl asyon verisi daha önemli hale gelecektir. Yellen’in konuşmalarında sürekli olarak enfl asyona vurgu yapıldı. ABD’de 1960’lardan bu yana faiz artışıyla, enfl asyon ve işsizlik arasındaki ilişki irdelendiğinde geçmişte FED’in nasıl davrandığı önemli bir konudur. 2016 yılında en büyük risk, ABD’de enfl asyonun birden artışa geçmesidir. Bu durumda piyasalar çok negatif reaksiyon verir fakat Yellen’in yaptığı açıklamalara ve yazılı açıklamaya bakıldığında, enfl asyonun 2016 yılı içinde düşük kalmaya devam edeceği görülüyor ve izleyen 18 ayda yüzde 2 seviyesine yaklaşacağını öngörüyor. FED, enfl asyonu düşüren ana etkenin enerji fiyatları ve ithalat fiyatları olduğunu söylüyor ve bu etkilerin kalıcı değil geçici olduğunu belirtiyor. Eğer petrol fiyatlarında artış başlarsa veya dolar diğer paralar karşısında belirgin bir şekilde değer kaybederse, ABD’de enfl asyon yukarı yönlü ivme kazanabilir. Zaten Yellen gelecek ekonomik verilerin para politikası duruşunda etkili olacağını söyledi. Geçen ayın diğer önemli bir olayı da TCMB’nin PPK (Para Politikası Kurulu) toplantısıydı. Piyasa faiz artırımı bekliyordu ama faizler değiştirilmedi. TCMB’nin iletişiminde sorun var. Daha önce koridorun daraltılacağı söylenmişti ama böyle bir şey olmadı. Sayın Başçı’nın yerinde olmak istemezdim. Gerçekten çok zor kararlar alıyor. Giderayak, yeni bir kavga çıkarmak istemedi.

ERDEM BAŞÇI SONRASINDA PİYASALARIN YÖNÜ…

Yazdığım yazılarda MB’nın faiz artırmayacağını beklediğimi belirtmiştim ve hoş artırsa da alt bantta ve orta bantta yaptığı artışları zaten faiz artışı olarak kabul etmeyecektim. Karar sonrası dolar/TL kuru 2.9470 seviyelerine kadar yükselip sonra da 2.9150 seviyelerine geriledi. Orta vadede bu karar pek etkili olmaz. Piyasalar eğer olumlu birkaç ay yaşayacak olursa ekonomi yönetimi ve seçilmişler nasıl olsa “Babacan gitti bir şey olmadı, Başçı da gitse birşey olmaz” diyerek hareket etmeye devam ederlerse, Nisan ayında Başçı sonrasında gerçek piyasa reaksiyonunu görürüz. Fakat şunu söyleyeyim ki, Babacan bir çıpaydı ve bu çıpa yerinden çıktı. Bu karar ikinci çıpanın da yerinden çıkmak üzere olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla gemi artık dalgalar ve rüzgarın yönüne göre kendisine yön bulacaktır. Hepinizin yeni yılını kutluyor ve 2016 yılının huzur yılı olmasını temenni ediyorum.

MODEL PORTFÖY

Model portföyün son 11 aylık performansı genelde iyi gidiyor. Model portföy tablosunda geçen ay 9 adet hisse önerimiz vardı. Bu hisselerin Kasım-Aralık döneminde nasıl bir getiri elde ettiği aşağıdaki tabloda veriliyor. 25 Aralık 2015 tarihli hisse fiyatları o günkü kapanış fiyatlarıdır.

Bu ay Portföye hangi hisseleri öneriyoruz?

Bu ay model portföye herhangi bir ekleme ve portföyden herhangi bir çıkartma yapmıyoruz. Ocak 2015’ten bugüne önerdiğimiz aylık portföy tablolarının getirisi ile BIST-100 getirisini veren grafik yukarıdadır. Ocak ayında sanki 12 bin TL’miz varmış gibi başladık ve ilk tablomuzda 12 hisse önermiştik.

Herkese bol kazançlı bir ay olması dileğiyle…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.