Bernanke’nin söylediklerini anladınız mı? - Haber 1Haber 1

Bernanke’nin söylediklerini anladınız mı?

04 Şubat 2011 - 11:55

ABONE OL

Dün Bernanke’nin yaptığı açıklamalar, söylenenleri doğru süzgeçten geçiren bir ekonomist için gelecekteki gelişmelerin bir öncü göstergesiydi. ABD’nin borçlanmasına sınırlama getiren 14,3 trilyon Dolar’lık yasa teklifine karşı hem Geithner hem de Bernanke’nin karşı çıkması ABD’nin borçlanmadan varlığını sürdüremeyeceğine işaret ediyordu. Ancak asıl algılanması gereken şey şu: Eğer Bernanke bu borçlanma sürecinin sürdürülebilir olduğunu düşünüyorsa ve bu yönde para politikası izleyecekse, enflasyonun artacağını beklediği bir dönemdeyken faizleri belirgin şekilde artırmak olacaktır. İstihdamın gerçek anlamda göstereceği en ufak olumlu bir gelişme FED’in faiz artırma sürecini oldukça hızlandıracaktır. Zaten aslında dünkü seansta Euro / Dolar paritesi de bu nedenle sert bir şekilde 1,38’lerin üzerinden 1,3620’lere kadar geriledi.

Bugün istihdam verileri açıklanacak. AB’den İngiltere’den şuradan buradan açıklanacak verileri bir kenara bırakın ve ABD’nin istihdam verilerini ve bu veriler sonrası 10 yıllık faizlerin nasıl hareket ettiğini görüp ona göre işlem kararı alın. Öyle sanıyorum ki dünkü seansta fonların Euro / Dolar satmasındaki asıl neden bugün açıklanacak olan istihdam verilerinin oldukça Dolar olumlu olacağını düşünmelerinden kaynaklanıyor olabilir. Yani olumlu istihdam verileri şu an zaten fiyatın içinde. Genel olarak daha da aşağı bekliyor olsam da günlük strateji dünkü öncü düşüş sonrasına biraz farklı olacaktır:

Günlük Strateji: 1,3520’nin altı kırılmadığı sürece 1,3640 hedefiyle 1,3540’tan ölçülü miktarda alış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı
Her Şey Zaten Fiyatın İçinde

Dün İngiltere’den açıklanan hizmet sektörü satın alma müdürleri endeksinin piyasanın ne yapacağını tayin edebileceğini söylemiştik. Her durumda paritenin gerileyebilecek olmasının ardındaki temel neden açıklanan verinin olumlu olması zaten fiyatın içinde olmasından kaynaklanıyor. Bugün de fiyata dahil edilmiş bir unsur olsa gerek ki o da ABD’den bugün açıklanacak olan istihdam verisi. Eğer istihdam verisi gerçekten Dolar olumlu açıklanırsa Sterlin / Dolar paritesi gerileyebilir ancak gerileme daha sonradan yeni bir yükselişe dönüşmeyebilir. Eğer parite bugün düşmeye devam edecek olursa gün içinde ters tepkiyle yükselme hareketi yapmaksızın gerilemesini tahminen 1,60’a kadar sürdürebilir. Yükseliş sürecinin devam etmesinden bahsetmek için paritenin 1,6250’nin üzerinde gecelik kapanış yapması gerekir. Bugün kısa metrajlı, ölçülü miktarda ve mutlaka stoplu işlem yapın.

Günlük Strateji: 1,6250’nin üzeri kırılmadığı sürece 1,6140 hedefiyle 1,6210’dan ölçülü miktarda satış yapmak için beklenebilir. Ya da 1,6120’nin altı geçilirse, 1,6060 hedefiyle ve 1,6160’de stoplanmak şartıyla çok ölçülü miktarda açığa satış için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı
Dolar / Yen Yukarı Ama Sakin

Dolar faizleri yükselişini sürdürürken dünya borsalarının yükselişini durdurması Dolar / Yen paritesinin gün içinde önce yükselmesine ardından da gerilemesine neden oldu. Dolar / Yen paritesinin bu kararsız tutumu piyasanın düşük volatilitesinin sadece biraz daha gerilemesine neden olurken paritenin gideceği hiçbir yer yokmuş gibi bir görünüm oluşmaya devam ediyor. Dün Bernanke ve Geithner’in yaptığı açıklamalar Dolar faizlerinin yönünün yukarı olduğunu bir kez daha göstermişken ve enflasyonun yükselecek olsa da nispeten düşük kalacak olması Dolar / Yen’in uzun vadedeki hedefini en az 96 yapıyor. Yatay süreç devam edebilir ama hafif alçalan eğimde oluşan bu yatay sürecin devam etmesini bekliyorum. Kısa vadedeyse dünkü gelişmeklere paralel olarak yükselişler olabilir.

Günlük Strateji: 81,10’un altı kırılmadığı sürece 82,30 hedefiyle 81,50’den ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı
Bernanke Altını Yükseltti

FED Başkanı Bernanke’nin dün ABD’nin borçlarını sürdüremeyebileceği gibi ağır bir söylemi altın fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Dolar ve Euro faizlerinde artışlar görülüyor olsa da bütçe açıklarının konu olduğu her durumda altın fiyatları yükselir. Dünkü bu yükselişin ardından oluşan hava devam edecek olursa altın fiyatlarının 1372’ye kadar dahi yükselmesini bekleyebiliriz. Bugün içinde ters hareketler olabilir. Bu nedenle altıdan dikkatli olunması ve kısa metrajlı pozisyonlar açılması gerekir. Yön kısa vadede yukarı ama sürprizlere fazla karşı gelmeyin.

Günlük Strateji: 1331’in altı kırılmadığı sürece 1345 hedefiyle 1333’ten alım yapmak üzere beklenilebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı
Petrol Sert Dalgalanmalara Gebe

Yükselen borsa endeksleriyle değer kazanan petrol fiyatları artan stoklarına rağmen düşmeyi reddediyor. Bugün ABD’den açıklanacak olan istihdam verileri bütün piyasaların olduğu gibi petrol piyasasının da beklediği bir gösterge. Eğer istihdam artmaya devam ettiği gözlenirse o zaman petrol fiyatı bu haftaki zirvesini yeniden test etmek üzere yükselebilir. Eğer istihdam azalırsa o zaman kritik 88,80’in kırılması durumunda petrol yeniden 85’lere doğru harekete başlar.

Günlük Strateji: 93,80’un üzeri kırılmadığı sürece 91,50 hedefiyle 93,60’dan çok agresif miktarda satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.