Bir daha düşünün - Haber 1Haber 1

Bir daha düşünün

07 Temmuz 2011 - 11:59

ABONE OL

Portekiz’in kredi notunun Euro olumsuz bir gelişme olarak algılıyorsanız bir daha düşünün. Moody’s Portkez’in kredi notunu düşürmüş olması aslında bugün AMB’nin buün yapacağını düşündüğüm faiz artırımını açıkladığı gibi Trichet’in enflasyonla ilgili yükseliş beklentilerine açıklayabilecek olmasıyla da doğru orantılı bir durum. Yani bugün Trichet emtia fiyatlarındaki düşüşlerin enflasyon üzerindeki düşürücü etkisinin varlığına rağmen, ekonomik büyümeden çok enflasyona ağırlık verebilir. Bu durumda AMB’nin önümüzdeki aylarda faizleri artırmaya devam edeceğini göstereceği için daha önceki faiz artırımı sonrasında yaşanan hareketlenmelerin bir benzerini yani Euro’nun yükselişini görebiliriz. Diğer yandan Doların 10 yıllık faizlerindeki gerilemeler ve ekonomik verilere bağlı olarak Dolar olumsuz gelişmelerin kendisini göstermesi bu beklentimi destekleyen diğer unsurlar. Bu nedenle düşüşler alım fırsatıdır.

Günlük Strateji: 1,4230’un altı kırılmadığı sürece 1,4280 seviyesinden ölçülü miktarda 1,4510 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir. Bu alış stolanmazsa daha uzun vadeli olarak 1,50’ye kadar taşınabilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Alım Fırsatı Verebilir

Euro / Sterlin paritesindeki yükseliş ve Dolar’ın dünyanın genelinde güçlenmiş olması Sterlin / Dolar paritesinin de gerilemesine neden oldu. Bu arada dünkü raporda belirttiğim gibi Sterlin / Yen paritesinin kritik direnci olan 131,60 seviyesinin üzerinde kapanış yapmamış olması Sterlinin zayıflamasına neden olsa da bu durum aslında bir alım fırsatı olabilir. Hisse senetlerindeki yükselişler ve buna bağlı olarak İMB’nin de AMB gibi faiz artırımına yakın olabilecek olması Sterlinin bundan sonraki gerilemelerinin sınırlı kalmasına enden olabilir.

Günlük Strateji: 1,5880’nin altı kırılmadığı sürece, 1,5950 seviyesinden 1,6110 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Sakin ve Güçlü

Hisse senedi piyasalarındaki güçlü durun dünkü seansta da kendisini göstermiş olması ve Dolar faizleri gerilmiş olsa da önceki günlere göre oldukça yüksek kalmış olması Doların Yen karşısında yükselmeye devam etme sürecini devam ettirmesine neden oldu. Dünkü seansın sonunda az bir miktar gerileme olduysa da bu durum aşağı yönlü belirgin bir kırılmaya neden olamadığı için Dolar / Yen paritesinin yükseliş yönündeki beklentim hala değişmiş değiş, üstelik düşüşlerin alım fırsatı olabilmesi açısından bir fırsat kapısı olabilir. Düşüşlerde Dolar / Yen paritesi alınabilir.

Günlük Strateji: 80,10’un altı kırılmadığı sürece, 80,30 seviyesinden 81,50 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altın Almayın, Yükselişlerde Satın

Çin’in olası bir enflasyon baskısına karşın faiz artırıyor olması ve diğer yandan ABD’nin ve hatta belki de İMB’nin de faiz artırmaya yakın olması altının yükselişlerinin sınırlı kalmasına neden olabilecek faktörler. Dünkü seansta altın yükselişine devam ediyor olması altının 1535 Dolar seviyesine kadar tırmanmasına neden olurken bugün AMB’den gelecek olan açıklamalar faizlerin artacağına dair işaretler verirse gün içinde yükselmesi muhtemel altının gün sonunda düşmesini bekleyebiliriz. Bu nedenle yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirmek gerekiyor. Tüm zamanların en yüksek seviyelerindeyken altın almayı tavsiye edemiyorum. Bu nedenle yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendiriniz.

Günlük Strateji: 1545’in üzeri kırılmadıkça 1542 seviyesinden 1527 Dolar hedefiyle agresif satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Düşüşlerde Petrol Alınır

Türkiye Dış İşleri Bakanı Davudoğlu’nun Libya’ya ziyareti aslında dünya piyasalarında algılanmamış ancak çok önemli bir gelişmeydi. Bunun nedeni yakın bir zamanda birkaç hafta içinde Kaddafi meselesinin çözüme kavuşabilecek olması petrolün olası yükselişlerinin yavaşlamasına neden olabilir. Elbette bu gelişmeler kendisini hemen göstermeyecek olup zamana yayılacak olacağından olası yükselişlerin bugün açıklanacak olan petrol stoklarında sürpriz yükselişler görülmedikçe kısa vadede 98,50 ve sonrasında da 103 Dolara kadar devam etmesini bekliyorum. BU nedenle düşüşlerde petrol alınabilir.

Günlük Strateji: 95,30’un altı kırılmadığı sürece, 96,50 seviyesinden, 98,30 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Soya Düşebilir, Düşerse Alım Fırsatıdır

Eylül ayında soya alımı yapmak zorunda olacak Çin’le ilgili beklentiler kısa vadede soyanın güçlenebilecek olmasını sağlasa da Eylül ayından önce enflasyon baskısından rahatsız olan Çin’in soya ve diğer gıda mal fiyatlarının düşmesini istemesini bekleyebiliriz. Ancak fiyatlama mekanizmasının ABD’nin elinde olması ve Çin’in bu nedenle daha çok faiz artırarak Yuan’ı güçlendirme politikasının varlığını düşündüğümüzde olsa gerilemelerin sınırlı kalmasını bekleyebiliriz. Hava durumumun ABD’nin orta batısında sıcak ve nemli olması nedeniyle hasadın iyi olacağı beklentisi soya fiyatlarına baskı yapabilir ancak bu baskıların yaratacağı fiyat düşüşleri soyanın yükselişini sağlayacaktır. Ben kısa vadede soyada bir miktar gerileme bekliyorum ama bu gerileme orta ve uzun vadeli bir alım fırsatı olacaktır.

Günlük Strateji: 1297’nin altı kırılmadığı sürece, 1302 seviyesinden, 1313 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.