Bu Hafta da Düşüşler Alım Fırsatı Verir - Haber 1Haber 1

Bu Hafta da Düşüşler Alım Fırsatı Verir

11 Temmuz 2011 - 12:29

ABONE OL

Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası’nın yapmış olduğu faiz artırımı Euro’nun güçlenmesini sağlamadı. Yükselen 2,5, 10 yıllık Dolar faizlerinde görülen yükselişin ardından Doların güçlenişinin daha belirgin olması paritenin gerilemeye devam etmesine neden oluyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var ki o da Çin’in faizlerini artırıyorken yeniden bütçe fazlası veriyor olması kısa vadede Yuan’ın güçlenmesine neden olabilecek bir faktör ancak aynı faktör emtia fiyatlarının da yükselmesine enden olabileceği için bu hafta içinde Doların yükselmesine rağmen hafta ortasından itibaren Dolar olumsuz bir süreç görebiliriz. Özellikle ABD’den açıklanacak olan verilerin Dolar olumsuz olması durumunda hafta içinde yaşanan düşüşler alım fırsatı olabilir.

Günlük Strateji: 1,4030’un altı kırılmadığı sürece 1,4050 seviyesinden1,4130 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Yine Hisse Senetlerine Bakıyor

Aha önce de belirttiğim gibi Sterlin Dolar’da görülen yükselişe aldırış etmeyerek hisse senedi piyasalarının yükselmeye devam etmesi sayesinde güçlü kalmaya devam ediyor. Diğer yandan zaten çok yükselmiş olan Euro / Sterlin paritesinin bir miktar gerilemiş olması kısa vadede Sterlin / Dolar paritesinin düşüşüne engel olsa da Dolar faizlerinin yükseliş olması Sterlin’in güçlenmesine engel oluyor. Bu hafta içinde Sterlin hisse senedi piyasalarını izlemeye devam edebilir. Eğer hisse senetlerinde yükselişler devam ederse ki yükselen emtia fiyatları olası yükselişlerin devam edebileceğini gösteriyor, o zaman Sterinin 1,62’nin üzerine yükselmesine neden olabilir. Kısa vadede düşüşler alım fırsatı verebilir.

Günlük Strateji: 1,5880’nin altı kırılmadığı sürece, 1,5930 seviyesinden 1,6110 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Yen’i Dolar’a Değil Euro’ya Satın

Dolar ve Yen faizlerine bakıldığında orta vadeli Dolar faizlerinin Yen faizlerinin oldukça üzerine yükselmiş olması Dolar / Yen paritesinin yukarı yönlü beklentimin korunmasına neden oluyor. Diğer yandan hisse senetlerine görülen yükselişleri de göz önünde bulundurduğumuzda Dolar / Yen paritesinin yükseliş yönünde hareket edeceğini bekliyorum. Dolar / Yen paritesi açık bir şekilde alış sinyali üretirken, geçen hafta yaşanan düşüşün momentumu düşüşlerin bir miktar daha devam etmesinin ardından toparlanabileceğini düşünüyorum. Euro ve Dolar / Yen paritesiyle ilgili beklentileri bir araya getirdiğimizde Euro / Yen paritesinin olası düşüşleri bir alım fırsatı verebilir.

Günlük Strateji: 80,30’un altı kırılmadığı sürece, 80,50 seviyesinden 81,60 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altın Temelde Zayıf, Teknikte Güçlü

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta ardı ardına beş seans boyunca yükselerek haftalık bazda belirgin bir hareket yapmış oldu. Dünyada Dolar, Euro ve Yuan faizleri yükselmeye devam ederken bu durumun Doları güçlendirdiği bir süreçte altının yükselişlerini açıklayan bir durum oluşturmuyor. Emtia fiyatlarının da tam anlamıyla yükselmemiş olması ve hisse senedi piyasalarında görülen yükselişler altının bu hafta gerilemesine neden olabilir. Enteresan olan şu ki teknik olarak bakıldığında altının son derece güçlü olduğu görünüyor. Bu nedenle genel kitlenin yükseliş hareketi beklemesi normal gözüküyor. Bu nedenle belki gün içinde düşüşler olabilir ama düşüşlerin kısa süreli olacağını düşünüyorum. Düşüş sürecinin satış yapılabilir bir ortam yaratması için altının 1518’in altını geçmesi gerekiyor. Ya da yükselişleri bekleyip 1565 Dolar’dan önce satış yamamak gerekiyor. Kısa vadede olası düşüşüler alım fırsatı yaratabilir ama kısa metrajlı kar ve zarar hedeflenerek 1528 civarında alımlar denenebilir.

Günlük Strateji: 1525’in altı kırılmadıkça 1527 seviyesinden 1535 Dolar hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrol İçin Borsaları ve Doları Takip Edin

Geçtiğimiz hafta petrol stoklarında gerilemeler görülürken Dolar’da yaşanan yükseliş ve Çin’in ekonomisini soğutmak adına attığı adımlar, petrole olan talebin azalacağı beklentisini yaratında petrol fiyatlarının 99 civarından gerileyerek düşmesine neden oldu. Ancak son zamanlarda hisse senedi piyasalarını güçlü olması ve Çin’in yeniden dış ticaret fazlası vermiş olması Çin ekonomisinin yavaşlamasının zaman alabileceğini gösteriyor. Diğer yandan Dolar’daki yükselişin de yavaşlayabileceği olasılığı artarken, bu durum petrolün düşüşlerinin sınırlanmasına neden olabilir. Hafta içinde açıklanacak ekonomik veriler, eğer Doları yükseltmeye devam eder ve hisse senetlerinin düşmesine neden olursa o zaman petroldeki gerileme 93’e ve ardından 91’e kadar devam edebilir ama benim beklentim hafta içinde yaşanacak gerilemelerden sonra 93’ten itibaren petrolün yeniden yükselebilecek olmasıdır.

Günlük Strateji: 95,30’un altı kırılmadığı sürece, 95,50 seviyesinden, 96,10 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Soya Hafta İçinde Düşerse Alınır

Son günlerde soyadaki yükselişlerin sancılı olmasının ardında Doların yükselmesi ve soya fasulyesi arzının ABD’deki hasadın olumlu olabilecek olması yatıyor. Arz talep tarafına bakıldığında kısa vadede soyanın henüz toprakta iyi durumda olması ve Güney Amerika’dan önceki aylarda alınan hasadın soya arzını yüksek tutması soyayı zayıflatabilir. Ancak şunu kesinlikle gözden kaçırmamak gerekir ki son günlerde Çin ekonomisini yavaşlatmak adına faizlerini artırıyor olsa da Çin’den gelen ithalat talebindeki yükseliş soyanın olası düşüş sürecinin çok daha kısa kalmasına neden olabilir. Bu noktada Dolar’ın da yükselişini bir noktada bırakabilecek olması, soyanın düşüşlerini beklemek gerektirse de olası düşüşler alım fırsatı olacaktır.

Günlük Strateji: 1303’un altı kırılmadığı sürece, 1305 seviyesinden, 1316 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.