Bu hafta FED’in açıklamaları önemli - Haber 1Haber 1

Bu hafta FED’in açıklamaları önemli

20 Haziran 2011 - 10:48

ABONE OL

AB’nin Yunanistan’ın nasıl kurtarılacağına dair yaptığı toplantının sonuçsuz çıkması, petrol, bakır piyasalarındaki düşüşler borsa endekslerinin gerilemesine neden olduğundan hisse senedi piyasaları düşerken Dolar haftaya yükselerek başladı. Bu haftanın temasını belirleyecek olan en önemli faktörler ABD’de FED’in açıklayacağı faiz kararı ve Bernanke’nin açıklamaları olurken, Avrupa’da satın alma müdürleri endeksleri ve Yunanistan’a dair gelecek olan veriler oluşturacaktır. Geçtiğimiz hafta ABD’den açıklanan verilerin ABD ekonomisinin yavaşladığına işaret ederken Yunanistan meselesinin Euro üzerinde baskı yapmaya devam ediyor olmasının yarattığı ortam bu hafta da devam edebilir. Bu noktada eğer FED faizler konusunda yükseltmekten yana bir tavır içinde olmazsa o zaman düşüşler alım fırsatı olabilir.

Günlük Strateji: 1,4050’nin altı kırılmadığı sürece 1,4070 seviyesinden 1,4160 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Çok Sınırlı Yükselir

Para arzı ve İngiltere Merkez Bankasının faiz toplantısı tutanakları Sterlinin bu hafta içindeki akıbetini belirleyecek. Son zamanlarda İngiltere’de konut fiyatlarının gerilemesi ve perakende sektöründeki daralmalar Sterlin faizlerinin en az Dolar faizleri kadar baskı altında tuttu. Bu hafta içinde açıklanacak olan tutanaklar faizlerin yükseltilmekten uzak olmasına neden olabilir. Bu nedenle Sterlin öncelikle Euro karşısında bir miktar gerileyebilecek olsa da bu gerileme Avrupa’daki durumun olumsuzluğu karşısında sınırlı olabilir. Hafta içinde Doların gerileme sürecinin terse dönmeyeceğini düşündüğümden hafta ortasına kadar Sterlin’de düşüşler alım fırsatı olabilir ama yine de Sterlin,in Dolar karşısındaki olası yükselişleri de hiç belirgin olmayabilir ve bu hafta Sterlin / Dolar paritesi nispeten sıkışık hareket edebilir.

Günlük Strateji: 1,6070’in üzeri kırılmadığı sürece, 1,6090 seviyesinden 1,6170 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen İçin Sterlin / Yen Paritesine Bakın

Dolar faizlerinin düşen hisse senetleri ve emtialarla birlikte gerilemesi Dolar / Yen paritesinin satış baskısında kalmaya devam etmesine neden oluyor. Sterlin / Yen paritesini bugünlerde yakından takip etimden Dolar / Yen paritesinin gidişatına dair beklentilerimi söylemek üzere Sterlin /Yen paritesine atıfta bulunmakta fayda görüyorum. Sterlin / Yen paritesinin önümüzdeki günlerde yeniden yükselmeye başlamasından önce ilk etapta 127,50’li seviyelere kadar gerilemesini bekliyorum. BU bağlamda Sterlinin Dolar karşısında sınırlı hareket edebilecek olması, Dolar / Yen paritesinin en azından 79,30’a karda gerilemesi gerektiğini ortaya koyuyor. Hatta sadece 790,30 değil, 78,50’lere kadar hafta içinde düşüşler görmek mümkün olabileceğinden alım yapmadan önce iyi düşünmek gerekiyor. Dolar / Yen paritesinin orta vadede büyük bir ihtimalle belirgin yükselişler yapacağını düşünüyorum ama kısa vadede alım için çok erken ve en azından 78,80’li seviyeleri beklemekte fayda var. Orta ve uzun vadeli beklentimin aksine olsa da kısa vadede yükselişler dar alanda stoplu ve ölçülü miktarlı satışlar yapmak üzere değerlendirilebilir.

Günlük Strateji: 81,30’ın üzeri kırılmadığı sürece, 81,30 seviyesinden, 80,50 hedefiyle çok ölçülü miktarda satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altın 1500’lerin Altını Hedefliyor Olabilir

Bi taraftan düşen faizler altının yükselmesini gerektirirken, faizlerin düşmesini gerekli kıran aynı faktörlerin emtia ve hisse senetlerini baskı altında tutması enflasyon beklentilerini geciktirirken altının da düşmesine neden oluyor. Fonlar altının neredeyse en yüksek seviyelerinden alım yapmak istemediği apaçık ortada. Bu nedenle yakında Dolar gerilese bile bu durumun altının yükselişlerinin çok sınırlı kalmasına veya hatta gerilemesine neden olabilir. Altın fiyatları Euro bazında düşündüğümüzde yeniden 1030 Euro seviyesine kadar yaklaşabilecek olması ve Euro’nun bugünlerde 1,42 seviyelerinde dolaşabilecek olması altının da yakında 1460-1480 seviyelerine kadar gerilemesini gerektirebilir.

Günlük Strateji: 1547’nin üzeri kırılmadıkça 1545 seviyesinden 1527 Dolar hedefiyle satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Petrol, Dow Jones’la Alınır

Geçtiğimiz hafta 96,10 seviyesinin altını kırmasının ardından bu haftaya 91 Doların biraz üzerinde açılan petrolün hedefi 88 Dolar. Bu hedef bu hafta görülmeyebilir çünkü hafta içinde Dolarda yeninde satış baskısı oluşabilecekken petrolde de tepki alımları petrolün yeninden 94’lü seviyelere kadar yaklaşmasına neden olabilir. Hisse senedi piyasalarının nispeten yüksek kalmaya devam etmesi petrolün olası yükselmesine karşın Dow Jones ya da SP endeksini açığa satarak yapılması gerektiğini önemle vurgulamak istiyorum. Kısaca petrol AL, Dow Jones SAT.

Günlük Strateji: 90,50’in altı kırılmadığı sürece, 90,80 seviyesinden, 91,90 hedefiyle çok ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Düşüşlerde Soya Alınır

Dünyada neredeyse tüm tahıl fiyatları diğer emtialar gibi satış baskısı altında kalmaya devam ederken soya fasulyesi fiyatları ne buğdayın, ne mısırın, ne petrolün gerilemesine ne de Doların yükselişine gerileyerek beklenen tepkiyi vermiş değil. Soyanın teknik olarak zaten güçlü olduğunu geçen ayki bültenlerde de belirtmiştim ve bu güçlü duruş önümüzdeki haftalarda sora ekimlerinin ve talebinin nasıl şekilleneceğinin belli olacağına kadar devamlılık gösterebilir. Bu nedenle genel konjonktür soyanın düşmesini gerektirdiğinden ancak düşüşlerin sürekli olmayabileceğinden olası gerilemelerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle soya yağı için söylemek gerekirse 55,30 seviyesi hafta içinde güzel bir kısa vadeli alım fırsatı verebilir.

Günlük Strateji: 1348’in altı kırılmadığı sürece, 1351 seviyesinden, 1365 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.