Dexia ilk ama son olmayabilir… - Haber 1Haber 1

Dexia ilk ama son olmayabilir…

05 Ekim 2011 - 10:07

ABONE OL

İMKB 30 ANALİZİ:

Dün Yunanistan piyasalardan ilk kurbanını resmen aldı. Hatırlanacak olursa haftalık strateji raporumuzda “Piyasalar Yunanistan’ı batıramazsa Yunanistan piyasaları batıracak” başlıklı bir bölüm yer almıştı. Avrupalı liderlerin gevşek tutumu Avrupa’nın bankacılık devlerinden Dexia’nın ipinin çekilmesine enden oldu. 180 milyar Euro’luk sorunlu varlık bulundurduğu ortaya çıkan Dexia’nın bu varlıkları Fransa ve Belçika’nın garantörlüğünde kurulacak yeni bir bankaya (kötü banka) aktarılacak, böylece Dexia’nın faaliyetlerini sürdürmesi sağlanacak.

Dexia sorunu aşılmış gibi görünse de AB’de sadece bir bankanın 180 milyar euroluk sorunlu varlık çıkartması diğer bankaların durumlarının da sorgulanmasına neden olacaktır. Bizler Dexia’nın buz dağının görünen kısmı olduğunu ve Avrupa’nın çok yakın bir zamanda daha önce dillendirilen ve tutarı 2 trilyon euroyu bulabileceği söylenen “Alev Kalkanı” projesini bir an önce hayata geçirmek zorunda kalacağını düşünüyoruz. Fakat burada bildiğimiz koordinasyon sorunun tekrarlanacağından maalesef eminiz. Dikkat ederseniz Dexia’yı Fransa ve Belçika hükümeti ipten aldı, yani AB’nin ortak bir inisiyatifi yok. Ortak çözüm üretilmesi gereken konularda AB’nin basiretsiz tutumu devam ediyor. Bu tutum devam ettiği sürece de AB’deki sorunlara kalıcı bir çözüm üretilmesi imkânsız.

İMKB’ye gelecek olursak dün günlerdir izlediğimiz pozitif ayrışma senaryosu ilk büyük yarasını aldı. Bu konuda dünkü bültenimizde uyarılarda bulunmuştuk. AB kaynaklı borç ve güven sorunu aşılmadığı sürece İMKB’nin pozitif ayrışmasının da bir sınırı olacaktır. Bu nedenle yurtdışı piyasaların negatif seyrinin devam etmesi İMKB’de de yeni satışları beraberinde getirecektir. Teknik olarak baktığımızda ise dün 72,000 altına sarkılmasıyla birlikte aşağıda 69,000 desteğinin test edilme ihtimali arttı. Yeniden 72,000 üzerinde kapanışlar görmediğimiz sürece 69,000 desteğine doğru bir geri çekilme beklenebilir. 69,000 endekste en güçlü desteğin oluşmasını beklediğimiz seviye. Bu seviyenin kırılması durumunda çok hızlı bir şekilde 65,000’e kadar yeni bir gerileme yaşanabilir. Bu nedenle bizler 72,000 üzerinde kapanış ihtimali doğmadığı sürece yukarı yönlü pozisyon bulundurmayı şimdilik doğru bulmuyoruz.



Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.
Türev Araçlar Birimi / Uzman
Tel: 0212 330 04 70

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.