Dolar Faizleri ve Notu Düşerse Dolar Yükselemez - Haber 1Haber 1

Dolar Faizleri ve Notu Düşerse Dolar Yükselemez

03 Ağustos 2011 - 11:40

ABONE OL

Dünkü seansta ABD’den açıklanan Dolar olumsuz veriler nedeniyle gerilemeye başlayan hisse senedi piyasaları, ekonomiyle olan güvensizliğin artmasına neden oluğu için yatırımcılar Dolardaki faizlerdeki sert düşüşe rağmen Dolar almaya devam etti. Euro’daki düşüşün devam etmesinin asıl nedeni olan kağıt varlıklara olan güvensizliğin Euro üzerinde baskı yapmaya devam etmesini beklemiyorum çünkü Avrupa her ne kadar sorunları fazla olsa da Dolar faizlerindeki düşüşlerle birlikte Euro / Dolar paritesinin geriliyor olması sürdürülebilir bir durum değil. Dün oluşan aşağı yönlü volatiliteye bağlı olarak belki bugün bir miktar daha gerileme olabilir ancak Dolar faizlerinin düşüşü ve ABD’nin kredi notunun düşürülmese de negatif izlemeye alınması düşürüleceğine işaret ettiğinden Doların yükselişi sürdürülebilir değil. Bu nedenle düşlerde Euro alınabilir.

Günlük Strateji: 1,4070’in altı kırılmadığı sürece 1,4090 seviyesinden 1,4210 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Düşüşe Direnebilir

Sterlin faizlerinin gerilemeye devam ediyor olması, İngiltere’de son günlerde açıklanan sektörsel büyüme rakamlarının belirgin bir yükselişe işaret etmemesi ve hisse senetlerindeki gerilemeler Sterlin / Dolar paritesinin dünkü düşüşünün sınırlı kalmasını açıklayan faktörler değil. Dünyada kağıt varlıklara olan talep azalmaya devam ederken faiz artırımının ne zaman geleceği bile belli olmaması Sterlinin Dolar karşısında zayıflamasını gerektiriyor ancak Doların yükselişinin de sadece güvenli liman olması meselesine bağlı olmasının Dolar faizlerinin düşmeye devam ettiği ve ABD’nin kredi notunun düşürüleceği bir ortamda gerçekleşmesi Sterlinin güçlü kalmasını gerektirebilir. Bu nedenle Sterlindeki düşler alım fırsatıdır.

Günlük Strateji: 1,6150’nin altı kırılmadığı sürece, 1,6180 seviyesinden 1,6290 hedefiyle ölçülü miktarda alış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Düşmesi Durumunda Dolar / Yen Alınır

Dolar / Yen paritesi geçtiğimiz hafta JMB’nin yapmış olduğu özlü uyarı sonrasında düşüşünü durdurdu ancak dünya piyasalarında, başta ABD olmak üzere hisse senetlerinin geriliyor olması, Dolar faizlerindeki gerilemeler ve her şeyden önemlisi piyasanın Yeni bir güvenli liman olarak algılanması Dolar / Yen paritesinin yükselişine karşı önemli engel oluşturuyor. Aslında Dolar / Yen paritesi böyle bir ortamda çok daha fazla düşmesi gerekirdi ancak JMB’nin Yenin değer kazanmasına karşı elinin müdahale düşmesinde olması bunu engelliyor. Önümüzdeki günlerde düşüş devam edebilir ama eğer devam ederse JMB’nin Yen satış müdahalesiyle karşılaşabileceğinizi aklınızda tutun. Bu nedenle yükselişlerde satmak yerine düşüşlerde ölçülü alım yapmak daha iyi olabilir.

Günlük Strateji: 75,70’in altı kırılmadığı sürece, 75,90 seviyesinden 80,10 hedefiyle agresif alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Altının Düşüşü İçin Daha Beklemek Lazım

Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi Dow Jones / Altın rasyosuyla 10 yıllık Dolar faizlerinin ne denli birlikte hareket ediyor olmaları, altındaki yükselişinin büyümesini yavaşlamış ABD ekonomisine olan güvensizlikle ne kadar bağlantılı olduğunu gösteriyor. Kısacası açıklanan olumsuz ekonomik veriler Dow Jones endeksini düşürürken aynı zamanda ekonomiye olan güvensizlik nedeniyle yatırımcılar altın alırken buna paralel olarak da faizler gerileme eğiliminde kalıyor. Bu durumda eğer Dolar faizlerinde düşüşler devam edecek olursa o zaman altının yükselmese de düşmesini beklememek gerekir. Diğer yandan içinde bunduğumuz durum her ne kadar altının yükselmesine neden olab faktör olsa da enflasyonist baskıların da azalmaya devam ediyor olması altının yükselişleri durdurabilir nitelikte ancak bunun etkisinin hemen piyasaya yansımayacağını düşünsek de altının yukarı yönlü hareketi devam edebilir ve eğer devam ederse o zaman çok ölçülü ve stoplu satış yapılabilir. Günlük Strateji: 1678’in üzeri kırılmadıkça 1675 Dolar seviyesinden 1632 Dolar hedefiyle çok ölçülü satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrol Kısa Vadede Yükselse de 88’e Bakıyor

ABD’de hisse senedi piyasalarında görülen düşüşler, Dolardaki yükseliş ve Çin’in ekonomisini soğutmak adına adımlar atmaya devam ediyor olması petrol fiyatlarının düşüşünün hızlanmasına neden olabilir. Diğer yandan bugün açıklanacak olan petrol ve petrol ürün stoklarında eğer yükselişler devam ederse o zaman bunun anlamı önümüzdeki günlerde petrolün belki de 88 Dolara kadar düşebileceğini gösterir çünkü talebin en yüksek olduğu bir dönemin sonuna yaklaşırken ileriki haftalarda talepte mevsimsel düşüş yaşanacak olmasına rağmen petrol stoklarının bugünlerde görülebilecek yükselişler daha sert fiyat düşüşlerine neden olabilir. Kısa vadede Doların gün içinde yapacağı düşüş düzeltmeleriyle birlikte petrol de yükselebilir. Bu nedenle çok kısa vadeli olarak düşüşler alım fırsatı olabilir ama alış pozisyonunda fazla beklemek gerekir.

Günlük Strateji: 91,80’in üzeri kırılmadığı sürece, 92,10 seviyesinden, 94,70 hedefiyle ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Soya Kısa Vadede Yukarı Ama Yükseliş Durur

Fon alımlarının etkili olduğu dünkü seansta öncesinde olduğu gibi soya fasulyesinin arzının en düşük olduğu bugünlerde soya fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Aşağı yönlü fazla hareket edemeyen soyanın bu hafta içinde yükselmeye devam etmesi gerekiyor. Eğer yükselmezse bu hafta olmasa da önümüzdeki haftadan itibaren düşüşler kendisini gösterebilir. Ağustos ayının sonuna doğru ABD’de ve kuzey yarım kürenin diğer bölgelerinde hasadın yapılmaya başlanacak olması fiyatların kısa vadede gerilemesi tetiklemeye başlayabilir. Şimdilik görünüm yukarı olsa da bu haftadan itibaren yükselişlere şüpheyle bakarız.

Günlük Strateji: 1355’in altı kırılmadığı sürece, 1358 seviyesinden, 1372 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.