Dolar faizlerini izleyin - Haber 1Haber 1

Dolar faizlerini izleyin

16 Şubat 2011 - 13:07

ABONE OL

Dün ABD’den açıklanan ekonomik verilere bakıldığında son aylarda Dolar’daki yükselişe rağmen ABD’nin ithalat maliyetleri artan hammadde fiyatlarına bağlı olarak arttığını gördük. Buna karşın perakende sektöründe azalan işsizliğin olumlu rakamları henüz yansımamış olması Dolar’ın değer kaybetmesine neden oldu. Bugün eğer dünkü gibi Dolar faizlerinde gerilemeler görülürse o zaman paritenin yükseşinin1,3630’un biraz üzerine kadar devam etmesine neden olabilir. Açıklanacak olan inşaat ve üretici fiyatları eğer beklentiler dahilinde veya düşük açıklanırsa Dolar’ın gerilemesine yani paritenin biraz daha yükselmesine hazır olun. Düşüşler alım fırsatı verebilir.

Günlük Strateji: 1,3490’ın altı kırılmadığı sürece 1,3610 hedefiyle 1,3510’dan çok ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Faiz Artırımı Daha Yakın

Dün İngiltere’den açıklanan enflasyon verileri faizlerin daha kısa zamanda İMB tarafından artırılacağı konusu o kadar önem kazandı ve konuşuldu ki bu durum artan hisse senedi piyasalarının da etkisiyle birlikte Sterlin / Dolar paritesinin belirgin şekilde yükselmesine neden oldu. Daha önceki raporlarda da belirttiğim gibi İngiltere Merkez Bankası faiz artırımına herkesten daha yakın olan merkez bankasıdır. Bu günlerde nasıl Avustralya Merkez Bankası ve Yeni Zelanda Merkez Bankası faiz artırmaya başladırsa bunları İMB takip edecektir. Dolar faizlerinin bugün olası gerilemesi Dolar’ın gerilemesine neden olabilecek bir gün olmasına neden olabileceğinden bu paritede de düşüşler alım fırsatı olabilir. Dün yaşanan yükseliş momentumu da aynı şeyi gösteriyor.

Günlük Strateji: 1,6090’ın altı kırılmadığı sürece 1,6250 hedefiyle 1,6110’dan alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Düşük Yen, Yüksek Nikkei

Japonya’da herkes hisse senedi piyasalarının yani özellikle Nikkei endeksinin yükseliyor olmasından dolayı çok mutlu. Bunun nedeni Japon ekonomisinin çok başarılı olmasından değil ama Yen’in zayıflamasından kaynaklanıyor. Japonya Yen’in değer kaybetmesini isterken zaten az olan dış talebin sanayisini ayakta tutabilmesi için Yen’in zayıflamasını istiyor. Zira bu nedenle bir süreden beri Dolar / Yen paritesinin düşüşlerinin sınırlı olacağını söyleyip durdum. Ancak bugünlerde Dolar faizlerinin bir miktar aşağı yönlü hareket edebilecek olması Dolar / Yen paritesinin yükseliş nedenlerinin bir tanesini elinde alabilir. BU da doğal bir düzeltmenin yakın olması anlamına gelir. Ben yükselişin çok kısa vadede yani bugün devam ettikten sonra yarından itibaren yükselişin önce yavaşlayıp sonra bir miktar gerileme olacağını düşünüyorum.

Günlük Strateji: 83,30’un altı kırılmadığı sürece 84,50 hedefiyle 83,60’tan alım yapmak üzere beklenebilir. Ya da 84,70’in üzeri kırılmadığı sürece 83,90 hedefiyle 84,50’den satmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altın Yükselişi Zorlamaya Devam Edecek

Dünyada hisse seneği piyasaları yükselirken altının güvenli liman olmasından kaynaklanan talebi azalıyor olsa da bu arada artan mal talebi ve enflasyon, altının yükselmesine neden oluyor. Özellikle faizlerin yükselişinin ardından bir miktar düşecek olmasının beklentisi de altın fiyatlarının güçlenmesine neden olacak ki dünkü seansta altının 1372’nin üzerini kırmasıyla 1382’yi hedef yapmış durumda. Eğer çok büyük bir değişiklik olmazsa 1382 Dolar hedefinin görülmesi hatta daha da yükseklerin ulaşılması zor olmaz.

Günlük Strateji: 1362’nin altı kırılmadığı sürece 1382 hedefiyle 1365’ten alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrolde Agresif Alım Gerekebilir

Dünkü seansta petrol fiyatları yine kararsız bir gün geçirdi. Bugün açıklanacak olan petrol stokları verileri öncesinde düşüşlerin yavaşlamış olması yakın vadede yükselişin habercisi. Zira Dolar’ın gerilemesi ve hisse senetlerindeki yükselişler bu beklentiyi destekliyor. Eğer bugün stoklarda bir düşüş olursa büyük ihtimalle petrol yükselir. Düşüşler alım fırsatı verir.

Günlük Strateji: 83,20’nin altı kırılmadığı sürece 85,30 hedefiyle 83,50’den çok agresif alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.