Emtialar artık çok önemli - Haber 1Haber 1

Emtialar artık çok önemli

13 Mayıs 2011 - 10:00

ABONE OL

ABD’de perakende satışlar düştü, istihdam azaldı ve enflasyon yükseldi. Avrupa’da beklentiler çok olumlu olmamakla birlikte Fransa’nın verileri Euro olumlu oldu. Emtia fiyatlarındaki düşüşlerin devam etmesi gün içinde Dolar’ın güçlenmesine neden olurken ABD’den açıklanan ve yukarıdaki durumu yansıtan veriler paritenin gün içinde önce düşmesine neden oldu, daha sonra da sert bir yükselişle günü toparlayarak tamamladı. Bu durum dünkü raporun başlığıyla oldukça uyumluydu aslında. Euro / Dolar paritesinin belirsizlik çemberinde sıkışmaya başlayacak olması bugünlerde paritenin belirgin bir yön bulmasına engel olabilir. Bu arada Avrupa’daki durumu çok iyi takip etmek gerekiyor çünkü Avrupa’daki ekonomik sıkıntılar Almanya, Fransa ve hatta daha da ilginci İngiltere’ye de uzayabilir.

Bugün ABD’den enflasyon verileri ve dayanıklı tüketim mal siparişleri ve Michigan Üniversitesi tüketici güven anketi açıklanacak. Emin olunuz hiçbiri pariteyi etkilemeyecek çünkü bugünlerde piyasanın asıl baktığı şey emtialar. Ekonomik toparlanmanın zaten yavaşladığını herkes biliyor ancak asıl bilinmeyen dünyada büyüme süreci yaşayan Çin gibi ülkelerin ne kadar yavaşlayabileceği soru işareti olunca her şey enflasyondan nasipleniyor. Bu nedenle bugün mal fiyatları yükselirse Euro yükselir, düşerse düşer. Mal fiyatlarının bugün yatay kalacağını düşündüğümden gün içinde az bir miktar yükselişler olabilir. 1,4180 – 1,4330 arası dalgalanır. Pozisyonları buna göre açabilirsiniz.

Günlük Strateji: 1,4350’nin üzeri kırılmadığı sürece, 1,4330 seviyesinden 1,4290 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir. Ya da 1,4100’ın altı kırılmadığı sürece 1,4120’den, 1,4240 hedefiyle alım yapılabilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Her Taraftan Baskı Altında

Dünkü seansta İngiltere’den açıklanan imalat ve sanayi sektörü verilerinin beklentilerden olumsuz açıklanmış olması Sterlin’in Euro karşısında düşmesine neden oldu. Bu durum, Dolar’ın zayıfladığı bir günde bile Sterlin / Dolar paritesinin yükselişini engelliyor. İngiltere’nin ekonomik durumunun olumsuz olduğu düşünülürken diğer yandan İngiltere’nin de finansal sıkıtı çekebilecek olduğu fikrinin yaygınlaşıyor olması Sterlin’i zayıf tutan en önemli etken. Yoksa normal şarlarda İngiltere faiz artırmaya ABD’nin olduğundan çok daha yakın. Dolar’daki gerileme yükselen emtia fiyatlarına bağlı olarak gün içinde devam edebileceğinden paritenin bir miktar toparlanmasını bekleyebiliriz.

Günlük Strateji: 1,6210’un altı kırılmadığı sürece, 1,6250 seviyesinden 1,6350 hedefiyle alış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Alım İçin Uygun

Hisse senedi piyasalarının toparlanan emtialarla birlikte yükselmesi Dolar / Yen paritesinin yükselmesine neden olması gerekirken Doların gerileme temasının ağır basması Dolar / Yen paritesinin az bir miktar gerilemesine neden oldu. Dünkü seansta Dolar faizlerinin düşmeyi artık durdurup yukarı yönlü hareket başlatmış olması, yakın zamanda faizlerinin yükselme ihtimali olmayan Yen’in değer kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle Dolar / Yen paritesi bulunduğu 80,65 civarında veya biraz daha altında alım için uygun bir seviyededir.

Günlük Strateji: 80,30’un altı kırılmadığı sürece, 80,60’tan, 82,30 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

1522 Geçilmedikçe Altın Aşağı

Dünyadaki ekonomik büyümenin Çin’in 50 baz puan yükselttiği mevduat munzam oranlarına bağlı olarak yavaşlamaya devam edecek olmasının beklentisi petrolde ve emtialarda satış getirince gün içinde Doların da yükselmesine bağlı olarak altın fiyatlarında bir gerileme yaşandı ancak hisse senedi piyasalarının toparlanması gün içinde durumun aksine dönmesine neden olunca altın fiyatları yükselerek günü tamamladı. Bence bu yükselişler orta vadeli (iki-üç aylık) genel resmi bozmayacak. Teknik olarak yükselişlerin devam etmesi için bugün ve bu hafta altının en azından 1522’nin üzerinde kapanış yapması gerekir. Bu olana kadar yükselişler satış fırsatı olarak kalmaya devam edebilir çünkü ABD’de ve Avrupa’da faizler yukarı yönlü kıpırdanmaya başladı.

Günlük Strateji: 1522’nin üzeri kırılmadıkça 1519 seviyesinden 1505 Dolar hedefiyle satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Brent ve Teksas Farkı Düşüşleri Sınırlandırıyor

Petrol stoklarında yükselişler olsa da veya Çin ekonomisi yavaşlama eğilimi gösterse de petrolü 96 Doların altında pek fazla bırakmak istemiyorlar. Bunu anlamış bulunuyoruz. Bunun nedeni Libya. Brent ve Teksas petrolü arasındaki fark 15 Dolar’a kadar çıkmışken Teksas petrolünün daha düşmesi için Libya’daki olayların durulması gerekmekte. Bu olmadığı sürece Brent ve Teksas arasındaki fark 15 civarında kalmaya devam edecek ve bu da 96’ın altının kolay kılmayacak. Hafta sonuna girerken düşüşler gün içinde alım fırsatı olur.

Günlük Strateji: 97,30’un altı kırılmadığı sürece, 97,50’den, 98,70 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Soyanın Yükselişleri Sınırlı Kalır

Bir yandan Güney Amerika’da başlayan hasat satışları dünyada arzı güçlendirirken, diğer yandan henüz daha hasadına 3 ay olan soyanın yüksek nem nedeniyle ekin zamanının geciktirebilecek olması daha ileriki vadede oluşacak arzın tehlikeye girmesine neden olunca soya fiyatları kararsız tutumunu sürdürüyor. Çin’in dünkü seans sırasında 50 baz puan mevduat munzam oran artırması Çin’in genel olarak ekonomisini yavaşlatmasına bağlı olduğundan soya fiyataşrı temel olarak belirsizliğini korurken finansal açıdan bakıldığında zayıf kalmaya devam edebilir. Bu konjonktirde soya yükselse bile yükselişleri sınırlı kalabilir.

Günlük Strateji: 1365’in üzeri kırılmadığı sürece, 1362 seviyesinden, 1341 hedefiyle satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.