Emtialar ve faizler yine odak noktası olacak - Haber 1Haber 1

Emtialar ve faizler yine odak noktası olacak

09 Mayıs 2011 - 10:18

ABONE OL

Geçtiğimiz hafta sonuna girerken emtia fiyatlarının gerilemesi ve Yunanistan’ın Euro’dan çıkmak zorunda kalabileceği söylentileri Euro / Dolar paritesinin oldukça hızlı bir şekilde gerilemesine neden oldu. Zaten son birkaç seanstan beri 1,48 civarına kadar yapmış olduğu yükseliş sonrasında ne yapacağı konusunda kararsız kalan paritenin bu düşüşü beklenen bir durumda ancak düşüşün kısa zamanda çok belirgin olması volatilitenin artmasına neden oldu. Bugün ABD’den herhangi bir veri açıklaması yokken Almanya2nnın dış ticaret dengesi verileri açıklanacak ancak yine de bugün piyanın odak noktasında emtia fiyatları, faizler ve borsalara olan para akışları olacak. Hafta içinde ABD’den açıklanacak bütçe dengesi verileriyse paritenin yön bulmasında en önemli faktör olurken düşüşlerin kısa vadede alım fırsatı olarak kullanılması gerektiğini düşünüyorum.

Günlük Strateji: 1,4330’un altı kırılmadığı sürece, 1,4350 seviyesinden 1,4440 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Yükselir Ancak Alım İçin Erken

İngiltere’den son zamanlarda açıklanan ekonomik veriler tüm dünyada olduğu gibi İngiltere’de de ekonomik toparlanmanın yavaşlamaya başladığını gösterirken diğer yandan S&P’nin enflasyon beklentilerini yükselttiği bir dönemde İngiltere Merkez Bankası’nın nasıl bir para politikası izleyeceği önem kazanıyor. İngiltere’de para arazı yüksek kalmaya devam ederken diğer yandan ne yaparak faizlerin artırım baskısından sıyrılacak bun bilmek zor ancak bu ikilem belli ki Sterlin / Dolar paritesinin belirli bir yön bulmasına imkan vermiyor. Bu noktada kısa vadede yön belirleyecek olan faktör Dolar olmaya devam edecek. Bu hafta içinde geçen hafta belirgin şekilde düşmüş olan emtia fiyatların bir miktar toparlayabilecek olma ihtimali, Dolar’ın bir miktar gerilemesine izin verirse o zaman Sterlin / Dolar paritesi yükselir.. Ancak bu noktada şu uyarıyor yapmakta fayda var ki geçen hafta düşme eğilimine girmeden önce aşağı yönlü önemli bir teknik kırılma olması, erken alım yaparak zarar etme ihtimalini ortaya çıkartabilir. Bu nedenle düşüşleri bekleyerek alım yapmak gerekiyor.

Günlük Strateji: 1,6280’in altı kırılmadığı sürece, 1,6310 seviyesinden 1,6420 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen’de Dolar Faizleri Belirleyici Olacak

Geçtiğimiz hafta Dolar faizlerinin aralıksız düşüyor olması ve hisse senedi pi,yasalarında görülen zayıflıklar Dolar / Yen paritesinin gerilemeye devam etmesine neden oldu. Ancak çok önemli bir destek olan 80,10 seviyesinin altında gecelik kapanış yapmamış olması ve Dolar / Yen paritesinin bu seviyenin altını görmüş olsa da reddederek günü ve haftayı tamamlamış olması Dolar / Yen paritesinin bu hafta içinde bir miktar yükselişini açıklıyor. Bu yükseliş Doların on yıllık faizlerinde belirgin bir toparlanma olmadığı sürece sürdürülebilir bir hareket olmayacaktır. Bu nedenle bu sabah itibarıyla 81 civarında olan Dolar / Yen paritesinin Dolar faizlerinde yükselişler olmadığı sürece hafta içinde en fazla 82,40’kadar yükselmesi beklenebilir. Bu nedenle faizlere bakmaksızın bu paritede işlem yapmayınız.

Günlük Strateji: 80,10’un altı kırılmadığı sürece, 80,30’dan, 82,40 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Düşüşlerde Altın Alınır

Altında geçen hafta görülen düşüş kısa vadeli bir düzeltmemiydi yoksa daha uzun süreli devam edecek bir düşüşün öncü hareketi miydi? Altının 1570’li seviyelere kadar tırmandığı döneme bakacak olursanız o zaman petrol fiyatlarındaki yükselişler ve hisse senedi piyasalarının güçlü kalmaya devam etmesi pek anlamlı bir durum değildi. Zaten sırf bu yüzden altında en azından fazladan fiyatlanmış bir 40-50 Dolar fazlalık vardı. Piyasa önce bunu atarak 1530’lara geriledi ve ardından emtialardaki düşüşlerin devam etmesi kısa vadeli stokların çalışmasına neden olunca geçen hafta altın 1470 Dolar’a kadar gerilemesini sürdürdü. Bu haftaya başlarken faizlerin hala çok düşük ve emtiaların bir miktar toparlanabileceğini görüyoruz. Diğer yandan Dolar’ı düşürebilecek en önemli faktör olan dış ticaret dengesi verileri bu hafta içinde açıklanacak. Bütün bunlar bu hafta içinde altının yeniden 1530’a kadar yükselebileceğini gösterirken bu seviyenin üzerinden satışların yine oluşmaya başlayacağını düşünüyorum. Bugün içinse düşüşler bir alım fırsatı olabilir.

Günlük Strateji: 1477’nin altı kırılmadıkça 1481 seviyesinden 1505 Dolar hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Bu Hafta Petrol Yine 100 Görür

Hisse senetlerinde görülen gerilemeler, Dolar’ın güçlenmesi ve Çin ekonomisinin yavaşlıyor olması petrol fiyatlarındaki yaptığı sert düşüş sonrasında oluşan momentumla 94 Dolar’a kadar gerilemesine neden oldu. Bir süredir zaten hangi nedenle yükselmeye devam emiş olması sadece spekülatif alımlarla açıklanabilecek petrolün daha da yükselmeye devam etmesi için gerçekten hiç neden yoktu.

Bu hafta içinde petrol stoklarından çok Dolar’ın yönü ve Çin’den gelebilecek önemli açıklamalar bağlı olarak fiyatlama olacaktır. Bu noktada geçen haftaki çok ser düşüş sonrasında elbette bir miktar toparlamana olması beklenebilir ancak geçen haftaki düşüş momentumu sonrasında yine düşüşlerin görülebilecek olması nedeniyle alım yapmak için beklemekte fayda var.

Günlük Strateji: 96,80’in altı kırılmadığı sürece, 97,10’dan, 100,00 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Soya Sadece Teknik Yükselir

Geçtiğimiz hafta petrol fiyatlarındaki gerilemeler ve Dolar’daki düşüş aynı zamanda hisse senedi piyasalarındaki gerilemelerle birlikte olunca tüm emtialarda olduğu gibi soya fasulyesinde de gerilemeler görüldü. Temel açıdan bakıldığında arzı son derece güçlü olan soyanın belirgin bir yükseliş yapması için bir neden yok. ABD’den yapılan ihracatların beklentilerin altında kalması ve stokların yükseliyor olması ve daha da önemlisi Çin’in hammadde alımlarını azaltarak soya yemi ve soya yapı yapma eğiliminde girmiş olması soya fasulyesine olan talebi kısmakta. BU noktada bu hafta içinde yukarı yönlü teknik bir düzeltme olur ancak bu durum sürdürülebilir bir yükselişi beraberinde getirmez.

Günlük Strateji: 1312’nin altı kırılmadığı sürece, 1315 seviyesinden, 1333 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.