Euro alış pozisyonları artıyor - Haber 1Haber 1

Euro alış pozisyonları artıyor

04 Temmuz 2011 - 11:45

ABONE OL

Hafta sonu yapılan toplantılarda Yunanistan’a verilecek 12 milyar Dolarlık kredinin onaylanmış olması ve Çin’den gelen ekonomik veri açıklamalarının Çin’in son günlerde gözlemlendiği gibi sert bir yavaşlamayla karşı karşıya kalmayabileceğinin düşünülmesi, hisse senedi piyasalarının yükselmeye devam etmesine neden olunca Euro da yükseldi.

Euro / Dolar paritesinin yükselmeye devam etmesi için bu sabah itibarıyla yükselmeye başlamış hisse senedi piyasalarının emtia piyasalarını da yükselmesi gerekir. Eğer özellikle bakır, pamuk ve petrol fiyatında yükselişler görülürse Euro’nun yükselmeye devam etmesi mümkün olur. Ancak diğer yandan ABD’deki durumu göz önünde bulundurduğumuzda, ABD’nin borçlanma tavanını yükselme yönünde hareket etmesine bağlı olarak Doların yeniden güçlenmesi mümkün olabilir. Bu durumda Euro’nun dalgalanarak beklediğim 1,48 ve üzerine tırmanması dalgalı bir süreçte olabileceği için Euro almak için beklemekte fayda olabilir. Bugün yükselişler devam edebilir ama ABD’nin 4 Temmuz dolayısıyla kapalı olması paritenin hareketsiz kalmasına neden olabilir. Bugün 1,4460’lı seviyelere kadar gerileme olursa o zaman alım yapılabilir.

Günlük Strateji: 1,4420’nin altı kırılmadığı sürece 1,4450 seviyesinden 1,4520 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Yükselmeye Hazırlanıyor

Euro, Sterlin ve Dolar üçlüsünü bir araya getirip düşündüğümüzde görünen o ki yükselmekten en uzak olan para birimi geçen haftaya kadar Sterlin olurken bu durum bu haftadan itibaren tam tersine dönebilir. Ancak öncesinde Doların bir miktar yapmasını beklediğim tektik düzeltme, Sterlin / Dolar paritesinin yükselişi öncesinde bir miktar gerilemesine enden olabilir.Özellikle 1,6000 seviyelerine ulaşması durumunda Sterlin / Dolar alınabilir. Daha önceden yükselmiş Euro / Sterlin paritesinin düzeltme yapabilecek olması ve Doların zayıflama sürecini devam ettirecek olması Sterlinin kolay satılmasına engel olabilir.

Günlük Strateji: 1,6010’un altı kırılmadığı sürece, 1,6030 seviyesinden 1,6220 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Alıma Geldi

Doları 10 yıllık faizlerinde görülen sert yükseliş belli ki ABD’nin olası büyümesinden kaynaklanmayıp tamamıyla artan riskinden kaynaklanıyor. ABD’nin temerrüde düşebilme tehlikesiyle karşı karşıya olması bu risk artışına neden olurken aynı zamanda hisse senedi piyasalarının yükselmesi riskin henüz gelişmediğini gösteriyor. Bu durumda Dolar, Yen karşısında belirgin şekilde yükselmesi gerekir. Son günlerde küresel büyümenin sınırlı kalsa da devamlılık göstereceği fikrinin kabul görmesi nasıl altının düşmesine neden oluyorsa aynı şekilde Yenin de değer kazanmasına engel oluyor. Düşüşler Dolar / Yen için açık bir alım fırsatıdır.

Günlük Strateji: 80,30’un altı kırılmadığı sürece, 80,50 seviyesinden 81,20 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altın Sınırlı Yükselir

Uzun bir süreden beri 1460 – 1550 arasında sıkışıp kalan altının Dolarda beklene gerilemeyle birlikte yükselmesi gerektiği düşünülebilir. Ancak 10 yıllık Dolar faizlerindeki sert yükseliş ve hisse senedi piyasalarındaki yükselişler VIX endeksinin de yükselmesine engel olduğundan altının olası yükselişlerinin sınırlı kalmasını bekliyorum. Bugün altın fiyatları gün içinde gerilerse kısa vadede alım yapılabilir ancak bugün ve önümüzdeki günlerde altının yükselişleri sınırlı kalır.

Günlük Strateji: 1482’nin altı kırılmadıkça 1486 seviyesinden 1507 Dolar hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Petrolde Alın Ama Düşüşler Bekleyin

Petrol, Çin2den açıklanan ekonomi olumlu verilerle yükselme eğiliminde girerken geçen haftadan beri düşüşe karşı direnç göstermesinin diğer bir nedeni de Dolarda görülmesi beklenen düşüşten kaynaklanıyor. Doların düşmesinin aksine çok kısa vadede (bugün) bir miktar yükselebilecek olması petrolün yükselmekten kaçınabileceğini gösteriyor ancak yarından itibaren özellikle 95,80’in üzerini geçmesi durumunda 98 Dolar’a kadar devam edebilecek yükselişler görülebilir.

Günlük Strateji: 94,10’un altı kırılmadığı sürece, 94,40 seviyesinden, 95,50 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Soya Yükselir

Soya fasulyesinin fiyatlarında görülen gerilemeler Doların geçen hafta bir ara yükselmiş olması ve daha da önemlisi Çin’in ABD’den yaptığı buğday ithalatının azalmış olması soyanın gerilemesine neden olmuştu. Ancak düşüşün sert olması ve Doların yeniden gerilerken Çin ekonominse dair sinyallerin olumlu olması Çin’in azalttığı ithalatı yeniden artırmasına neden olabilir. Bu beklenti bir noktada soyanın yeniden yükselebileceğine neden olabileceği için düşüşler artık alım fırsatıdır.

Günlük Strateji: 1287’nin altı kırılmadığı sürece, 1291 seviyesinden, 1312 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.