Euro biraz daha yürümek istiyor - Haber 1Haber 1

Euro biraz daha yürümek istiyor

20 Mayıs 2011 - 14:52

ABONE OL

1,4950’den 1,4050’ye kadar gerçekleşen düşüş ardından başlayan konsolidasyon süreci ve sonrasında oluşan toparlanma süreci beklediğim 1,4330 sınırına kadar ulaştı. Bu yükselişin nedeni ABD’de faizlerle ilgili beklentilerin karmaşık olması ve Dolar- faizlerinin düştüğü yerden toparlanamamış olmasından kaynaklanıyor. Diğer yandan emtia fiyatlarında görülen yükseliş beklentisinin de ağır basmasıyla Euro / Dolar paritesi yukarı yönlü hareket etme isteğini koruyacak gibi gözüküyor. Ancak eğer bugün Dolar faizlerinde net bir yükseliş gözükürse o zaman Euro / Dolar paritesi yükselişlerini sınırlı tutup yeniden geri çekilebilir. ABD’den herhangi bir ekonomik veri açıklaması olmayacağı için genel itibarıyla hareketler durağan bir ortamda gerçekleşebilir.

Günlük Strateji: 1,4390’un üzeri kırılmadığı sürece, 1,4360 seviyesinden 1,4310 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin / Dolar 1,63 Civarından Dönebilir

İngiltere Merkez Bankası daha önceki haftalarda olduğu gibi faizleri artırıcı şekilde tutum izlememiş olduğunun açıklanan faiz toplantısı tutanaklarında görüldüğü için Sterlin Euro ve Dolar karşısında değer yitirdi. Ancak Dolar faizlerinin yatay kalıp aynı zamanda emtialardaki yükselişlerin de çok belirgin olmaması Sterlin / Dolar paritesinin yükselişlerini nispeten sınırlı tuttu. Bugün Dolar’ın bir miktar daha gün içinde gerileme ihtimalini göz önünde bulundurursak o zaman paritede bir miktar daha yükseliş belki 1,6290’a kadar devam edebilir ancak daha devamı en azından bugün gelmeyecektir.

Günlük Strateji: 1,6330’un üzeri kırılmadığı sürece, 1,6290 seviyesinden 1,6210 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Önce Yükselir, Sonra Geriler

Hisse senedi piyasalarında yukarı yönlü düzeltmeler görülse de bazı şirketlerin kar yerine zarar ettiklerini açıklamaları hisse senedi piyasalarının yükseliş momentumunu engelliyor. Bu durum düşük kalan Dolar faizleri nedeniyle kısa vadede Dolar / Yen paritesinin önünü keserken yükselişlerin 82,30 civarında sınırlı kalmasına neden oluyor. Bu noktada yükselişler sadece bugünlük satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Günlük Strateji: 82,70’in üzeri kırılmadığı sürece, 82,50 seviyesinden, 81,30 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Altın Sınırlı Hareket Eder

Son günlerde dünyadaki merkez bankalarının faiz politikalarıyla ilgili kararsız bir tutum izlediğinin görülmesi ve gerileme eğilimini sürdüren faizler, enflasyon beklentilerinin var olduğu bir dönemde yaptığı düşüşten sonra yükselmek istemesi gayet normal ve bizim de beklediğim bir şeydi. Ne var ki bugünlerde faizlerle ilgili her kafadan bir ses çıkması ve petrol fiyatlarının yükselmiyor olması altının yaptığı yükselişlerin durağan bir şekilde kalmasına neden oldu. Bu durum önümüzdeki günlerde yükselişlerin sınırlı kalmasına neden olursa o zaman yeniden gerilemeler görülebilir. Ancak çok kısa vadede yükselişlerin 1505 Dolar’ı kolay geçeceğini sanmıyorum. Bu nedenle yükselişler çok bir beklenti içinde olmaksızın satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Günlük Strateji: 1507’nin üzeri kırılmadıkça 1505 seviyesinden 1497 Dolar hedefiyle satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Petrol Sadece Düşüşlerde Alınır

Petrol fiyatları taban oluşturduğu 98 Dolar ve civarında sınırlı hareket etmeye devam ediyor. Bugün hafta sonuna girerken bu sınırlı hareketin ne kadar devam edeceğini görmek ilginç olabilir çünkü finansal piyasalarda dengeler eşit olsa da petrol için aynı şey geçerli değil. Libya ve Suriye’deki gerginliğin daha ne kadar devam edeceğine bağlı olarak petrol bir miktar yükselmek isteyebilir. Bu noktada finansal piyasalardaki hacim eksikliğini göz önüne aldığımızda en iyisi düşüşleri bekleyip o şekilde alım yapmaktır.

Günlük Strateji: 97,30’un altı kırılmadığı sürece, 97,60’tan, 98,60 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Yatay

Soyada Satış Zamanı Geldi

Son iki seanstan beri emtia fiyatlarının topyekun yükselme eğilimi göstermiş olması ve Dolar’ın gerilemesi soya fiyatının da yükselmesine neden oldu. Soyanın temel göstergelerine bakıldığındaysa aynı şey görülmüyor. Hem arz fazla hem de talep kısıtlıyken bugünlerde temel beklentilerin ağır basması çok uzakta değil. Bu da soyanın gerilemesiyle sonuçlanabilir. Son günlerde petroldeki zayıflığın da etkisiyle soyanın yükselişleri çok sınırlı kalabilir. Yükselişler satış fırsatıdır.

Günlük Strateji: 1405’in üzeri kırılmadığı sürece, 1401 seviyesinden, 1381 hedefiyle satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.