Euro darbe aldı - Haber 1Haber 1

Euro darbe aldı

15 Şubat 2011 - 13:34

ABONE OL

Dün Euro / Dolar paritesinin 1,3430’lu seviyelerde yeniden dönüş yapmış olması 1,3480’deki desteğin kırılmış olduğunu gösteriyor. Eğer bugün Euro’daki zayıflık kendisini bir daha gösterirse o zaman paritenin 1,34’ün de altına kayma ihtimali çok yükselir. Dolar faizlerinin yükseldiği yerde kalmaya devam etmesi Dolar’a güç verirken, mal fiyatlarındaki artışların dünkü seansta kendisini iyice belli etmesi paritenin düşüşlerini engelleyici nitelikte. Bu durum, paritenin bugün içinde 1,3430 – 1,3580 arasında dalgalanmasına neden olabilir ama bir gerçek var ki o da eğer parite bugün yükseliş yönünde bir momentum kazanıp günü 1,3580’nin üzerinde bir yerde kapatmazsa o zaman daha sonraki günlerde daha da aşağıları bekleyin.

Günlük Strateji: 1,3430’un altı kırılmadığı sürece 1,3550 hedefiyle 1,3440’tan çok ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

İngiltere’de Çekirdek Enflasyon Çok Önemli

Hisse senetlerinin yükselmeye devam etmesi Dolar’ın güçlendiği bir günde Sterlin’in Dolar’a karşı direnç göstermesine neden oldu. Diğer yandan bugün İngiltere’den açıklanacak enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde olacağı bekleniyor olsa gerek ki, paritenin fazla düşmesine izin verilmiyor. Bugün İngiltere’den açıklanacak enflasyon verileri paritenin yönünü tayin edecek. Eğer beklentilerin üzerinde yüksek açıklanırsa paritenin belirgin şekilde yükselmesini bekleyin. Özellikle çekirdek enflasyonun 3,10’un üzerinde açıklanması durumunda yükselişler hız kazanabilir. Zira İngiltere Merkez Bankası birkaç toplantısının ardından açıklanan tutanaklarında çekirdek enflasyona dikkat çekmişti.

Günlük Strateji: 1,5950’nin altı kırılmadığı sürece 1,6130 hedeifyle 1,5980’den alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen’in Gözü Yukarıda

Daha önceki raporlarda da belirttiğim gibi Yen’in her durumda değer kaybetmesi gerekiyor. Birincisi hisse senedi piyasalarındaki yükseliş güvenli liman ihtiyacının azalmasına neden olurken bu durum aynı zamanda Dolar faizlerinin de yükselmesine ya da yüksek kalmasına neden oluyor. Diğer yandan eğer hisse senedi piyasalarında aşağı yönlü bir düzeltme olsa bile bu durum Japonya’nın da havasını bozacağından orada da faizlerin yükselme ihtimali çok azalacaktır. Bu durum Yen’in zayıflamasına neden olabilir. Teknik açıdan bakıldığından Dolar / Yen paritesinin 83,80’n üzerinde kapanış yapması 86,60 hedefini oluşturur. Aşağıdaysa 82,80 çok kritik bir seviye. Şunu belirtmek gerekiyor ki Dolar / Yen şu aralar bir dönüm noktasında. Eğer ABD’nin bütçe açıkları manşetlerde kalmaya devam ederse o zaman yükseliş başka bir zamana ertelenir. Ancak şunu da söylemeliyim ki yükseliş sura düşmez sadece ertelenir.

Günlük Strateji: 82,50’nin altı kırılmadığı sürece 83,30 hedefiyle 82,80’den alım yapmak üzere beklenebilir. 83,80’in üzeri kırılırsa, 83,20’dan stoplanmak şartıyla ve 84,10 hedefiyle çok az bir alım denenebilir. 82,80’in altı kırılırsa 83,20’den stoplanmak şartıyla ve 82,30 hedefiyle çok az satış denenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altının Yükselişi Güçlü

Altın fiyatları teknik bakıldığında çok güçlü ve kararlı bir yükseliş trendi sürdürüyor. Enflasyon verilerinin beklentilerin zerinde açıklanma beklentisi öncesinde faizler yükselmemiş olsaydı altının bugün yeniden 1410 Dolar’ın üzerine çıkmış olmasını bekleyebilirdik. Son bir hafta içinde altındaki gidişat önümüzdeki günlerde altının yeniden 1382 Dolar’a kadar tırmanmaya devam edeceğini gösteriyor. Eğer 1372 Dolar seviyesi bu hafta içinde geçilirse ki bu faizlerde görülebilecek olası düşüşlere bağlı olarak kuvvetle muhtemel, o zaman altında kısa vadede yükselişler beklemek daha mantıklı olacaktır. Diğer yandan Mısır’daki olaylar sonrasında başka Orta Doğu ve Arap ülkelerinde de rahatsızlıkların olması gündeme petrol fiyatlarındaki yükselişi getirebilir ve bu da altının yükselmesinde öncü olur ancak şu an böyle bir durum oluşmuş değil ama oluşabilir.

Günlük Strateji: 1372’nin üzeri geçilirse 1367’den stoplanmak şartıyla 1382 hedefiyle çok ölçülü miktarda alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrol Sınırlı Düşer

Halk ayaklanmaları furyasının Mısır’la son bulmuş olması altının gerilemesine neden olurken, hisse senedi piyasalarının yükselişe doymuş olduğunun beklentisi, petrol fiyatlarının yükselme iştahını elinden almışa benziyor. Çin’in ekonomisini yavaşlatma yönünde daha belirgin adımlar atıyor olmasına rağmen yüzde 8 civarında büyüme hedefi birbirini çok açıklar nitelikte değil. Bu nedenle ABD’deki azalan işsizliği de göz önünde bulundurursak petroldeki yükseliş süreci yok olmayacaktır. Bu nedenle belki petrol fiyatları 83 Dolar’a kadar dahi düşebilecek bile olsa orta vadede yükselişlerini sürdürecektir. Bugün için kısa vadede Dolar’da görülebilecek gerilemeler petrole bir miktar talep yaratacağını düşünüyorum. Düşüşlerin sınırlı olmasını beklemek lazım.

Günlük Strateji: 84,30’un altı kırılmadığı sürece 85,80 hedefiyle 84,70’ten ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.