Euro Desteğini Kırmaz - Haber 1Haber 1

Euro Desteğini Kırmaz

26 Ağustos 2011 - 10:49

ABONE OL

Euro / Dolar paritesi son 9 seanstan beri yatay hareketini sürdürüyor. Bir yandan Dolar faizlerinin yükseliş çabasına girmiş olması, diğer yandan da yükselen hisseler ve mal fiyatları Doları aşağı çekerken piyasa bugün Bernanke tarafından açıklanacak olan para politikası konferansına odaklanmış durumda. Büyük ihtimalle üçüncü para genişlemesi olmayacak ancak daha yapısal önlemler alınacak şekilde ki bunların içinde şirketlerin kararının daha büyük bir kısmından vaz geçmesi, vergi artırımı ve vade yapısı üzerinden yakın vadelerde para arzının artırılması var. Bunlar büyük ihtimalle bugün içinde hisse senedi piyasalarının yükselmesine neden olacak. Bu durum da Dolar gerileme sürecini devam ettirebilir. Bu nedenle destek seviyeleri kırılmadığı sürece düşüşlerde alım yapılabilir.

Günlük Strateji: 1,4230’un altı kırılmadığı sürece 1,4260 seviyesinden 1,4460 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Aşağı

1,6270 Önemli Destek

Sterlin / Dolar paritesi hafta başından bu yana devam ettirdiği düşüş sürecini yükseliş trendi içindeki desteğine kadar sürdürdü. Bugün itibarıyla destek seviyesine kadar gerileyen Sterlin / Dolar paritesinin bu seviyeyi kırması olası olsa da desteğin kırılmaması daha uzun vadede devam edecek bir yükselişin başlayabileceğinin işareti olabilir. Hisse senedi piyasalarıyla ilgili beklentim olumlu olduğundan ve Euro / Sterlin paritesinin de yatay sürecinde kalacağını düşündüğümden bugün destek seviyelerinin test edilse bile kırılma olmayıp yükselişin devam edeceğini düşünüyorum. Dün önemli destek olan 1,6270 kırılmayıp yükselişlerin görülmesi bugün içinde hareketin yukarı yönlü devam etmesine neden olabilir.

Günlük Strateji: 1,6250’in altı kırılmadığı sürece, 1,6290 seviyesinden 1,6390 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Zayıflık Göstermeyecek

Dolar / Yen paritesinin zamana yayılan yükselişinin başladığını düşünüyorum. Bununla ilgili nedenlerimi dünkü raporumda da belirtmiştim ancak kısaca tekrar etmek gerekirse Moody’s’in Japonya’nın kredi notunu düşürmesi kısa vadeli faizlerin düşük kalıp daha uzun vadeli faizlerin yükselmesine neden olabileceğinden kısa vadede Yen’in yükselişinin önünü kıran bir durum. Diğer yandan ABD’den açıklanacak politik kararlar sonrasında Dolar faizlerinin de yükselmeye devam edeceğini düşündüğümden bu durumun Dolar / Yen paritesi üzerinde sürdürülebilir bir yükseliş sürecine işaret edeceğini düşünmeme neden oluyor. Bu neden Dolar / Yen yükselmeye devam edebilir.

Günlük Strateji: 76,30’un altı kırılmadığı sürece, 76,70 seviyesinden 77,70 hedefiyle ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Altın, Dolar Faizlerinin Getiri Eğrisine Odaklanacak

Altın fiyatları bu hafta başında 1900 Dolar seviyesinin üzerine çıkmasının ardından aynı hafta içinde 1700 Dolar seviyesine kadar gerileyerek tarihinde hiç yapmadığı kadar büyük düşüşü aşamış oldu. Tabi asıl mesele bu durumun yükseliş trendinin içinde ara bir düzeltme süreci olup olmadığıdır. Altının yükseliş trendinin böyle bir iki günde değişmesini beklemeyin. 2008 yılında hatırlarsanız 1022 Dolardan 622 Dolar’a kadar devam eden ve yüzde 30’un üzerinde oluşan düşüşe rağmen altın daha sonradan bu seviyelere devam etti. Zira ben de bu nedenle 1300 Dolardan sonra AL fikrimi yükselişlerde SAT fikrine çevirdim. Altın fiyatları bugün Bernanke2nin yapacağı açıklamalar öncesinde yeniden yükselmiş gözüküyor. 1780 civarında dolaşan altının bugün içinde yükselmeye devam ederken günün sonunu 1740 Dolar civarında kapatacağını düşünüyorum. Bunun nedeni Bernanke kısa vadede faizlerin düşük kalacağını açıklayacak ancak piyasa daha sonradan uzun vadeli faizlerin yükseldiğini görmeye başladığında altın yeniden satılacaktır. Altınla ilgili mesele tamamen Dolar faizlerinin getiri eğrisi üzerinde yapılacak spekülasyonlardan kaynaklanacağından amatör yatırımcının şu aşamada bunu anlaması kolay olmayabilir ancak en basit şekilde açıklamak gerekirse uzun vadeli faizler kısa vadeli faizlerden daha önemli olacağı bir döneme gireceğiz ve uzun vadeli faizlerin yükseldiği bir dönemde piyasa kısa vadeli faizlere bakarak değil uzun vadeli faizlere bakarak karar verecek olduğundan altın faizlerdeki yükselişle birlikte gerileme sürecine girebilir.

Günlük Strateji: 1830’un üzeri kırılmadıkça 1790 seviyesinden 1710 Dolar hedefiyle çok ölçülü satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Petrol 87,30’u Kırmazsa Düşer

Düşündüğümüz gibi Libya’da Kaddafi’nin ortadan kaybolmasıyla birlikte petrol üretimi olumlu etkilenmiş değil. Öncelikle petrol üretiminin bu ülkede yeninde tesis edilmesi için uzun bir zaman var. Ancak yine de şunu belirtmek isterim ki NYMEX petrol Libya’daki arza bakmıyor. Zira Libya daha son üç seneden beri petrolünü satabiliyordu. Bundan daha kötü arz azlığı zamanları da yaşadık. Ancak gerçek şu ki dünya durulma aşamasındayken petrol arzı artıyor. Bu durum petrolün yükselişlerini baskı altına sokabilir. Bu nedenle petrol gerileyebilir ancak bu aynı zamanda Doların değer kazanmasıyla olur. Kısa vadede de Doların kolaylıkla yükseleceğini düşünmediğimden petrol yeniden yukarı yönlü hareketlenmek isteyebilir. Kısa vadede düşüşler alım fırsatıdır zira hisse senedi piyasalarındaki yükselişler de buna işaret ediyor.

Günlük Strateji: 87,30’un üzeri kırılmadığı sürece, 87,10 seviyesinden, 86,40 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yatay

1405 Önemli Direnç

Soya fiyatları bu hafta sonuna girerken piyasalar kapandıktan sonra açıklanacak olan ihracat beklentileri verisine odaklanacak. Bir yandan Dolar değer kaybederken, diğer yandan da petrol fiyatları yükselmişken bu durum Çin’in yeniden büyümek istemesi tetiklemiş olmasından kaynaklanmış olma olasılığı soyanın da yüksek kalmasına neden oluyor. Bu noktada 1407’nin üzerinin ıırklam olasılığı teknik olarak soyanın yükseliş sürecinin devam etmesine neden olabilir. Ancak sanıyorum ki soyadaki arzın yüksek olması ve stoklardaki yükseklik fazla olduğundan soyanın yükselişleri sınırlı olabilir.

Günlük Strateji: 1405’in üzeri kırılmadığı sürece, 1402 seviyesinden, 1368 hedefiyle satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.