Euro / Dolar hafif yükselebilir - Haber 1Haber 1

Euro / Dolar hafif yükselebilir

17 Mayıs 2011 - 16:57

ABONE OL

Euro / Dolar paritesi Dolar’ın güdümünde hareket etmeyi sürdürürken, Dolar faizlerinin dünkü seans içinde gerilemiş olması Dolar’ın gün içinde değer yitirmesine neden oldu. Ancak hisse senedi piyasalarında görülen gerilemelere bağlı olarak gün içinde gerileyen Dolar daha sonra yükseldi ve paritenin gün içinde gördüğü 1,4240 seviyesinden gerileyerek günü 1,4120 seviyesinde kapattı. Bu noktada gözlerin yeniden emtialara dönmesi gerekiyor. Emtia fiyatlarındaki düşüşler son günlerde yavaşladı. Bunun temel nedeni neredeyse her piyasada görülen sıkışmaların belirginleşerek herhangi bir yön tayin etmemesinden kaynaklanıyor. Örneğin petrol gerileme sürecinde ama 96’nın çok fazla altında kalmayı sevmiyor. Altın gerilediği 1490’lı seviyelerden uzaklaşamadı. Diğer gıda emtialarına bakıldığında son üç seanstan beri hacimlerde ve hareketlerde daralmalar var. Bütün bunlar piyasanın kısa vadede daha önceki konjonktürüne yaklaşmasıyla sonuçlanabilir. Bunun diğer anlamı emtialarda ve borsalarda hafif yükselişler görülebilir. Bu ikilinin yükselmesi durumundaysa Euro / Dolar paritesinin de kısa vadede bir miktar yeniden toparlayarak 1,4230’u yeniden test etmesiyle sonuçlanabilir. Dolaysıyla kısa vadede gerilemeler alım fırsatı olabilir.

Günlük Strateji: 1,4090’ın altı kırılmadığı sürece, 1,4110 seviyesinden 1,4220 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Bir Miktar Güçlenebilir

Sterlin / Dolar paritesi bu hafta içinde açıklanacak olan faiz toplantısı tutanaklarını bekliyor. Dünyanın genel,inde ekonomik toparlanma süreci yavaşlamışken bunun en çok İngiltere’de görülüyor olmasından dolayı İMB’nin daha önceki faiz artırıcı tutumunu değiştirip değiştirmeyeceği piyasa tarafından merak ediliyor. Bunun öncesinde bugün İngiltere’den enflasyon rakamları açıklanacak. Eğer enflasyonda yükselişler görülecek olursa o zaman İMB’nin Çarşamba günü açıklanacak olan tutumu daha da merak edilecektir. Enflasyon verileri bugün beklentilerin altında açıklanırsa o zaman Sterlin’de toparlanmalar görülmesi daha mümkün. Zira bu durum bugün yükselmesini beklediğim emtialara bağlı olarak Dolar’ın düşmesine ve Sterlin / Dolar paritesinin de bir miktar yükselmesine neden olabilir. Daha sonraki detayları piyasa hareketlendikçe irdeleriz ama şimdilik bir miktar yukarı hareket beklemek doğru olur.

Günlük Strateji: 1,6150’nin altı kırılmadığı sürece, 1,6170 seviyesinden 1,6250 hedefiyle alış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Dalgalanarak Yükselir

Yaklaşık iki hafta önce tamamlamış olduğu gerileme sonrasında konsolide olan Dolar / Yen paritesi bundan sonraki seanslarda Dolar faizlerinin yükselmeye başlamasıyla yükselişine devam edecektir. Japonya’da ekonominin çok yavaş olması, Dolar faizlerinin yükselecek olmasının beklentisi ve hala düşmeye yönelik bir tutum göstermeyen hisse senedi piyasaları Dolar / Yen paritesinin yükselmesine neden olabilir. Bu noktada şunu da belirtmekte fayda var ki Dolar / Yen paritesi alıp başlını yükselmeyecek. Yükseliş sürecinde Dolar / Yen’de dalgalanmalar görülebilecek olması alım yapabilmek için sürekli fırsatlar verebilir. Bu nedenle her düşüşü bir alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Günlük Strateji: 80,60’ın altı kırılmadığı sürece, 80,70’ten, 82,60 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Düşüşler Kısa Vadede Alım Fırsatıdır

Altın henüz düşmediyse o zaman bu hafta içinde yeniden yukarı yönlü bir atak yapabilir. Bunun nedeni gerileyen Dolar ve Euro faizleriyken diğer yandan hisse senedi piyasalarını ekonomilere olan güvenin azalmasına bağlı olarak düşmesinden kaynaklanıyor. Kısa vadede emtia fiyatlarındaki düşüşlerin de durabilecek olmasına bağlı olarak altın fiyatlarının bir miktar yükselmesini beklemek doğru olur. Bu noktada yükseliler yeniden 1510’un üzerine kadar devam edebilir. Stoplu emriler vermek suretiyle düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendiriniz çünkü olası yükselişler kısa ömürlü ve kısa metrajlı olacaktır.

Günlük Strateji: 1485’in altı kırılmadıkça 1488 seviyesinden 1505 Dolar hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Petrol Düşmezse Çıkar

97 Dolar civarında sıkışmaya başlayan petrol fiyatları bir yandan yavaşlayan ekonomik faaliyetlere bağlı olarak durulurken, diğer yandan yaklaşan otomobil kullanma mevsimi stokları yavaş yavaş tehdit etmeye başlayacak olmasından bir miktar toparlanmak isteyebilir. Diğer yandan Libya’daki durumun henüz daha iyi olmaması da önemli bir yükseliş etkeniyken, diğer yandan teknik görünün petrolün 96’20’nin altını kırmadığı sürece yükseliş denemeleri yapabileceğini gösteriyor. Faizlerin düşük kalmasına bağlı olarak yükselme eğilimi gösterebilecek hisse senetleri ve düşebilecek Dolar, petrolün gerilemesi durumunda alım yapılabileceğine işaret ediyor.

Günlük Strateji: 96,20’nin altı kırılmadığı sürece, 96,50’den, 98,40 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Yatay

Soya Kısa Vadede Yükselebilir

Dünkü seansta düşen petrol ve yükselen Dolar’a bağlı olarak soya fasulyesi kısa vadeli dalgalanması sürecinde hafif bir miktar daha gerilemeye devam etti. Ancak soyanın ürün fiyatlarında görülen düşüşlerin sınırlı kalmasının da etkili olduğu bugünlerde soya fasulyesinin olası yükselişi yine düşen Dolar ve hafif yükselebilecek olan petrole bağlı olarak yükselebilir. Teknik olarak düşüş sürecinin zaten yavaş olacağını düşündüğümden bugün her düşüş bir alım fırsatı olabilir. Paralel piyasalara bakıldığında mısır ekiminin gecikmeye başlayacak olası soyanın ekimlerini artırma ihtimali zaten bol olan ürünün daha da bollaşmasına sebep olabileceği için orta vadede zayıf kalacak olsa da kısa vadede bir miktar yükseliş beklemek mümkün.

Günlük Strateji: 1331’in altı kırılmadığı sürece, 1335 seviyesinden, 1345 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.