Euro / Dolar’da Alım Fırsatı Yakındır - Haber 1Haber 1

Euro / Dolar’da Alım Fırsatı Yakındır

06 Eylül 2011 - 11:10

ABONE OL

Euro / Dolar paritesi dünya piyasaların yeniden çökmesiyle birlikte Dolara olan talebin artmasına bağlı olarak geriledi. Oysa Avrupa’dan açıklanan ekonomik verilere bakıldığında hizmet sektörünün yavaş da olsa büyümeye devam ediyor olması Euro / Dolar paritesinin gerilmesine engel olamadı. Dünya piyasalarında Dolara bağlı dinamiklerin olumsuz olduğu bir ortamda Doların yükseliyor olması yükselen enflasyon ortamında aslında ABD ekonomisinin enflasyona karşı korunmasına neden olurken diğer yandan Dolar altından, İsviçre Frangı’ndan ve Yen’den sonra dünyada en çok talep göre para birimi oluyor.

Bu durum aynen 2009 yılında yaşanan ekonomik krizin tam ortasındaki piyasa şartlarını andırıyor ancak bugüne bakıldığında dünya piyasasının 2009’daki kadar krize gireceğini düşünmüyorum. Zira piyasa da düşünmediğinden petrol fiyatları ve mal fiyatlarındaki öyle düşünüldüğü kadar düşüşler görülmedi. Bu nedenle Euro / Dolar paritesinin düşüşleri kısa vadede dün de belirttiğim gibi bir alım fırsatı vermiş durumda.

Günlük Strateji: 1,3980’nin altı kırılmadığı sürece 1,4010 seviyesinden 1,4130 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin/Dolar da Alım Yakın

İngiltere’den son açıklanan satın alma müdürleri endeksinin ekonominin yavaş da olsa büyümeye devam ettiğini gösterdi ancak Doları dünyanın genelinde yükselmeye devam etmesi Sterlin / Dolar paritesinin düşüşlerinin devam etmesine neden oluyor. Diğer yandan her zaman olduğu gibi hisse senedi piyasalarındaki düşüşlerin İngiltere Merkez Bankasının faizleri yükseltmekten kaçınmaya devam edeceğini ifade ederken Sterlin / Dolar paritesinin olası yükselişi ancak Doların düşmesiyle gerçekleşebilecek. Yakın zamanda Doları yükselten Dolar olumsuz faktörlerin ortandan kalkacağını ya da bir düzeltme olacağını beklediğimden düşüşlerde Sterlin / Dolar paritesi alım fırsatı vermiş olacaktır.

Günlük Strateji: 1,6030’un altı kırılmadığı sürece, 1,6030 seviyesinden 1,6130 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Tehlikeli

Dolar / Yen paritesinin tamamıyla doğalın dışında bir şekilde hareketsiz kalmaya devam etmesi ne finansal ne de ekonomik gerçeklerle açıklanır gibi değil. Hareket ettiği zaman spekülatif bir hal alan Dolar / Yen paritesi hareket etmemesiyle ne kadar manipüle edilebildiğini gösteriyor. Dolar faizleri düşerken ve hisse senedi piyasaları gerilerken Dolar / Yen paritesinin düşmesi gerektiği bir ortamda aşağı yönlü hareketin dahi olmaması bu parite hakkında sadece orta vadeli yorum yapmayı gerektiriyor. Kısa vadede bu şekilde durağan kalırsa düşen volatilite sonrasında piyasanın sert bir şekilde hareket etme ihtimali arttığından Dolar / Yen’den uzak kalın. Parite ya yavaşça yeniden yükselecek ve 79’lara hareketlenecek ya da sert bir şekilde 73’e gerileyecek. Ona göre dikkat edin. Alışlar riskli olmaya başladı. Bu nedenle stopsuz hareket etmeyin, stoplara bağlı kalın.

Günlük Strateji: 76,10’un altı kırılmadığı sürece, 76,30 seviyesinden 77,10 hedefiyle ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altın Almak Dünyayı Kurtarmayacak

Altın piyasası ekonomik durgunluk beklentisi, düşen faizler ve hisse senedi piyasalarının çökmesi nedeniyle sadece sürekli yükselmeyi biliyor. Yeni rekorlar kırmaya devam eden altının yükselişi talebin azalmasına neden olurken perakende tarafında yatırımcıların birer birer pozisyonlarını kapatmaya zorlanması artık fonların alıcı bulamadığı noktaya gelmesine neden oluyor. Diğer yandan ekonomik hiçbir değeri ve kullanımı olmayan altının alımları ve pozisyon büyüklükleri mevcut altının çok üzerinde olması altının bir metalde endekse dönüşmesine neden oluyor. Bu da altının bir yatırım aracından çok “idea” olmasına neden oluyor. Altının yükselişler satış fırsatıdır. Ancak satış fırsatıdır derken ölçülü ve stoplu satıştan bahsediyorum. Satın derken satın ve bekleyin demiyorum. Ölçülü satın ve stoplu pozisyon taşıyın. Altın almak dünya ekonomisini kurtarmayacak.

Günlük Strateji: 1952’nin üzeri kırılmadıkça 1938 seviyesinden 1860 Dolar hedefiyle çok ölçülü satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Petrolde Senaryolar

Yükselen Dolar, dünyada ekonomik durgunluk beklentileri, yükselen stoklar, düşen borsalar ve yükselen ekonomik güvensizlik, yüksek işsizlik, mevsimsel olarak petroldeki talebin ayrıca düşük kalması. Bütün bu faktörlere rağmen aslına bakarsanız petrol fiyatları hiç de fena değil. 2009 krizinde 33 Dolara kadar gerilemiş petrolün bugün en kötü şartlarda olabileceği seviye 65 Dolar civarında olması. 65’e giden yolun açılması içinse Dow Jones endeksinin 10500 puanın altında kapanış yapması, faizlerin çökmesi ve Doların daha da artması, örneğin Euro / Dolar paritesinin 1,37’nin altında kapanış yapması gerekir. 83 Dolar petrolün altında bir seviye var: 75 Dolar. Bu seviyenin altıysa 65 Dolara kadar bomboş. Bugünkü piyasa şartlarına bakıldığında bakır fiyatlarının nispeten yüksek olması petrolün bu senaryodan uzak olmasını gerektiriyor. Dünyada yükselen Hindistan ve Çin ekonomisi çöküş senaryosu ortadan kaldırdığına göre bugünkü berbat ekonomik şartlarda petrol alın diyemeyeceğim ama 75-78 Dolar arasında petrol alınabilir. Ya da 92 kırılmadıkça 89’lara yükselince petrol satılır.

Günlük Strateji: 83,10’un altı kırılmadığı sürece, 83,60 seviyesinden, 84,80 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Yatay

Soya Kısa Vadede Geriler, Spekülatif Talep Güçlü

Soya fiyatları geçen hafta yaptığı yükselişlerle önemli teknik seviyeleri kırdığından yukarı yönlü hareket orta vadede devam edeceği görülüyor. Ancak kısa vadede petroldeki gerileme ve Dolardaki yükseliş süreci soya fasulyesinde gelecek kar realizasyonlarıyla birilikte duraksayabilir. 1408 seviyesindeki destek seviyesine kadar gerilemesi mümkün olan sıyanın bu hafta içinde tüm mallarda olduğu gibi satış baskısı altında kalacağını düşünüyorum ancak kısa vadede devam edebilecek bu düşüşler daha sonradan yerini yeniden yükselişe bırakabilir. Yükselen açık pozisyon sayısı, soya fasulyesi arzı yüksek olmasına rağmen yükselişlerin spekülatif nedenlerden dolayı devam etmesine neden olabilir.

Günlük Strateji: 1403’ün altı kırılmadığı sürece, 1408 seviyesinden, 1422 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.