Euro / Dolar’da devasa güçlerin etkisi hakim - Haber 1Haber 1

Euro / Dolar’da devasa güçlerin etkisi hakim

09 Şubat 2011 - 10:52

ABONE OL

Euro’yu etkileyen büyük güçler var ve bu güçler birbirine o kadar eşit derecede ki parite bir yöne doğru sert bir kırılma yapma çabası içinde bu güçler arasında sıkışıyor.

Pariteyi yukarı çeken faktörler Avrupa’daki ekonomik görünümün Euro olumlu olup AMB’nin enflasyonu kontrol altında tutabilmek adına her ne pahasına olursa olsun faiz artırmaktan kaçınmayacağıyken, diğer yandan Avrupa Bölgesindeki ekonomik dengesizlikler nedeniyle faiz artırımının kolay olmayacağı paritenin yükselişini yavaşlatıyor.

ABD tarafına bakıldığındaysa bir yandan azalan vergi gelirleri ve vergi indirimleri nedeniyle bütçe dengesinin sarsılabileceği Dolar’ı düşürmeye yönlendirirken, diğer yandan olası enflasyon durumuna karşın piyasanın faizlerini uzun vadeli segmentte kendi kendine yükseltiyor olması Dolar’ın yükselmesine neden oluyor.

Pariteyi bir aşağı bir yukarı etkileyen bu devasa güçleri bir araya getirdiğimizde bence sürpriz faktörünü de unutmamak gerekir. Çünkü kurlarda volatilite düşmüş olmasından dolayı olası bir sürprize hazır olmak iyi olabilir. Bugünkü genel görünümü eşit devasa güçlerin etkisi altında olsa da ibre daha çok Dolar’dan yana. Ancak ben yine de para bolluğundan dolayı henüz çıkmaya başlamış mal fiyatlarındaki yükselişim bir süre daha Dolar’ı baskı altında tutacağını düşünüyorum.

Günlük Strateji: 1,3510’un altı kırılmadığı sürece 1,3720 hedefiyle 1,3550’den ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin’de Daha İş Var

İngiltere Merkez Bankası’nın vereceği faiz ararı öncesinde Sterlin / Dolar paritesi son üç seanstan beri kararsız seyrini sürdürüyor. Bir miktar gerileme görülmüş olsa da bu hafta içinde Dolar’ın gerileme senaryosu her ne kadar Dolar olumlu gelişmeler olsa da ağır basıyor. Bunun nedeni yükselen emtia fiyatlarının ulaştığı seviyelerin neredeyse 2008’deki aşırı seviyelere kadar ulaşmış olup bu durumun ABD ekonomisi üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğidir. Bugün Dow Jones endeksi 12 Bin puan seviyelerinin üzerinde bulunmasının tek nedeni piyasanın aşırı derecede paraya boğulmuş olmasından paranın nereye gideceğini şaşırmış olmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla bugüne kadar hisse senedi piyasalarının yardımıyla yükselmiş Sterlin / Dolar paritesi Dolar’da görülebilecek bir düşüşe bağlı olarak rallisini sürdürebilir. Gerçi bu arada eğer hisse senetleri düşme eğilimine girecek olursa bunun etkisinin Dolar’daki düşüşün etkisi yanında fazla etkili olmayacağını düşünüyorum.

Günlük Strateji: 1,5980’in altı kırılmadığı sürece 1,6110 hedefiyle 1,6110’dan ölçülü miktarda alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Yükselmeye Hazırlanıyor Olabilir

Dolar / Yen paritesi düşüşleri şiddetle reddediyor. Dünkü seansta gün içinde düşmüş paritenin hızla alınarak yükselmesine neden olurken bunun nedeni dünkü seansta Dolar faizlerindeki sert yükselişlerdi. Diğer yandan artan hisse senedi fiyatlarının etkisi VIX üzerinde baskı yaratmaya devam edince güvenli liman ihtiyacı olarak Yen’in tercih edilme sebepleri de azalmış oldu. Bu noktada eğer Dolar / Yen paritesi 82,50 seviyesindeki direncini kıracak olursa gecikmeksizin 83,50’yi kısa vadede yeniden test edecektir.

Günlük Strateji: 81,80’in altı kırılmadığı sürece 83,50 hedefiyle 82,20’den ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Düşüşlerde Altın Alınabilir

Dünkü seansta 1362’yi kıran altın fiyatlarının günü bu seviyenin üzerinde kapatmış olması yakın zamanda altının önce 1372 ve ardında da 1384 Dolar’a kadar tırmanmasına neden olabilir. Zira mal fiyatlarının geneline bakıldığında neredeyse 2008 yılındaki seviyelere yükselmiş olması altının içinde bulunduğumuz günlerde yükselmeye devam edebileceğini gösteriyor. Diğer yandan eğer hisse senedi piyasalarında da düşüşler gözükürse bu durum piyasanın derhal altın almasıyla sonuçlanabileceğinden açığa satarken en azından bugünlerde daha ketum davranmak gerekebilir.

Günlük Strateji: 1355’in altı kırılmadığı sürece 1375 hedefiyle 1357’den ölçülü miktarda alım yapılabilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrol 86’nın Altını Reddetti

Dünkü seansta Çin’in faiz artırmasıyla birlikte ilk etapta düşen petrol daha sonra düşüşe başladığı seviyelere yeninde dönmüş olmasıyla birlikte aslında niyetinin hala yükselmek olduğunu gösterdi. Bir diğer deyişle petrolün 85,80’in altına düşmemesi bu seviyenin kolay kırılamadan petrolün önümüzdeki günlerde hafif gerilemelerin ardından yeniden yükselebileceğini gösteriyor.

Günlük Strateji: 86,20’nin altı kırılmadığı sürece 87,70 hedefiyle 86,50’den satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.