Euro / Dolar’da yükselişler satış fırsatı olabilir - Haber 1Haber 1

Euro / Dolar’da yükselişler satış fırsatı olabilir

06 Ocak 2011 - 8:35

ABONE OL

Dün Avrupa’dan açıklanan verilerin geneline bakıldığında hizmet sektörünün yerinde sayarken, enflasyondaki yükselişe karşın faizlerin yükselerek cevap vermemiş olması Euro’yu satış baskısı altında tuttu. Ardından gün sonuna doğru ABD’den açıklanan ekonomik veriler istihdamın arttığı yönünde bir portre çizerken burada da enflasyonun arttığının görülmesi Dolar faizlerinin haklı olarak yükselmesine ve dolayısıyla da Dolar’ın yükselmeye devam etmesiyle sonuçlandı. 1,3120’li seviyelere kadar düşen Euro’nun düşüşünden kaynaklanan momentum 1,3110 seviyesindeki desteğin kırılıp 1,3080’deki desteğini daha önceden yeniden tehdit ettiği gibi paritenin düşmesine şahit olabiliriz. Şu belli ki şu an piyasalar ne ABD’deki bütçe açıklarındaki büyümeye dikkat çekiyor ne de Dolar satış pozisyonlarının yeniden açılmasına dikkat çekiyor. Çünkü son zamanlarda hisse senetlerindeki yükselişler Dolar faizlerindeki artışa paralel olunca ABD’de işlerin Avrupa’dan daha iyi olduğu izlenimi ağır basıyor. Bu durumda bazı emtia fiyatlarındaki yüksekliğin devam ediyor olmasına bağlı olarak paritede görülebilecek olası yükselişler satış fırsatı olabilir.

Günlük Strateji: 1,3260’ın üzeri kırılmadığı sürece, 1,3090 hedefiyle 1,3230’dan ölçülü miktarda satış yapmak üzere beklenilebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Karmaşık Ama Satışlar Daha Ağır Basar

Dün İngiltere’den açıklanan inşaat sektör satın alma müdürleri endeksinin İngiltere’de inşaat sektörünün küçülmeye başladığını gösterince Sterlin faizleri ve Sterlin düşmeyi hat etse de Sterlin faizleri yükseldi ancak Sterlin yine de yükselen Dolar karşısında boyun eğmek zorunda kaldı. Gerçi yükselme eğiliminde olmaya devam eden hisse senedi piyasasının Sterlin’in düşüşlerini sınırlı tutmuş olması ardından eğer hisselerdeki bu yükseliş süreci yakında terse dönecek olursa o zaman Sterlin’in düşüşünü engelleyecek tek faktör Dolar’ın gerilemesi olur ki bu şu anki durumda pek olası gözükmüyor. Zira emtia fiyatlarının düştüğü bir ortamda Dolar daha fazla talep görecektir. Hele bir de Sterlin faizlerinde düşüşler görülmeye başlanırsa o zaman paritenin düşüşü daha sert olabilir. Bu nedenle yükselişler satış fırsatıdır.

Günlük Strateji: 1,5420’nin altı kırılırsa, 1,5480’den stoplanmak şartıyla 1,5280 hedefiyle satış yapmak üzere beklenilebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen’in Gözü Yükseklerde

Dolar / Yen paritensin kritik 82,30’u kırmış olmasıyla dar alanda hareket edecek olacağını düşündüğüm Dolar / Yen aksine sert bir yükselişle yapması gereken hareketi gecikmeli de olsa yapmış oldu Bir süredir 2010 yılı kapanışına kadar fonların Japonya’da Yen üzerinden kar göstermesi için yaptığı Yen alımları Yen’in yükselmesinde etkili oluyordu. Ancak şimdi durum yılbaşı itibarıyla terse dönünde Yen de değer kaybetme sürecini yeniden başlattı. ABD’de piyasaların ılımlı olması ve Dolar faizlerinin yükselmeye devam ediyor olması Dolar / Yen paritesinin yükselmesine neden oluyor. Bu durumun devam edeceğini bekliyorum. Kısa vadede yükselişler düzeltmeler eşliğinde devam eder. Şu an ilk olarak 85,30’u hedeflemiş paritenin daha da sonraki dönemlerde 87 ve 89’a gitmesine hiç şaşırmam. Kısa vadede olası düşüşler yüksek Dolar faizleri ve yükselen hisse senedi piyasaları ortamında sadece bir alım fırsatıdır. Başka bir şey düşünmeye gerek yok.

Günlük Strateji: 82,30’un altı kırılmadığı sürece, 83,60 hedefiyle 82,60’tan ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenilebilir.

Günlük Beklenti:Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Altında Terse Yatmayın

VIX endeksi 17 civarında. Bunun anlamı dünyada risk iştahının yerine iyice geldiğidir. Özellikle yıl başlarında yeni pozisyon açacak olan fonların hisse senetlerine talep artırması ve bunlar olurken de Dolar faizleri dışında bir çok para biriminin faizlerinde yükselişlerin görülmeye devam ediyor olması altının satış baskısı altında kalmaya devam edeceğini gösteriyor. Bunun en azından 1350 Dolar’a kadar devam edecek. Hatta 1320 Dolar’a karda dahi düşüşler devam edebilir. Genel kanı şu ki altın fiyatları bu yıl içinde aşağı yönlü bir düzeltme yapar ve yapsa da bu düzletmenin en fazla 1250 civarına kadar devam edip sonradan yeniden yükselerek 1500’lere kadar devam edeceğidir. Ancak ben bu sene altının 1250’den çok daha aşağı seviyelere kadar düşebileceğini düşünüyorum. Eğer hisse senedi piyasalarında örneğin bir Dow Jones endeksinin düşen VIX sayesinde 12500 civarına kadar yükselmesi durumunda ve yine VIX endeksine bağlı olarak Dow/ Altın radyosunun 7,5’ten en azından 9,5’e kadar yükselecek olması, altının yıl içi ortalama fiyatının 1320 Dolar olması anlamına geliyor ki bu ortalamanın basit olarak düşünüldüğünde eşit zaman ağırlıklı hesaplanması durumunda en azından yine 1150 Dolar’a kadar düşmesini gündeme getirebilir. Bu söylemimin kısa vadeyle ilişkisi de var: Eğer 1430 Dolar bu senenin yükseği olarak kabul edilirse o zaman bugünlerde yaşanan düşüşler daha uzun süreli yaşanacak bir düşüş sürecinin de başlangıcı olduğunu gösteriyor olabilir. Yıllardır düşecek diye açığa sattığınız altını yanlışlıkla gidip sakın almayın çünkü açığa satıcılar bu sene haklı çıkabilir. Ne de olsa bu altın birbiri arında dokuz seneden beri yükseldi durdu.

Günlük Strateji: 1402’nin üzeri kırılmadığı sürece 1408’den stop çalıştırmak şartıyla 1381 hedefiyle çok ölçülü miktarda açığa satış denenebilir.

Not: Yönetilmeksizin sadece alım yaparak yönetilen altın fonlarından uzak durun.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrolün Yükselmesi İçin Nedenleri Artıyor

Petrol stoklarının 4,2 milyon varil gerilemiş olması ve diğer yandan artan hisse senetlerinin etkisi bir araya gelince gün içinde Dolar’ın yükselişine bağlı olarak gerileyen petrolün bir anda yükselmesine neden oldu. Petrol yükselmek için bir sürü neden bulabiliyor. Ancak dünkü seansta bütün bunlara ek olarak istihdamda çok olumlu verilerin açıklanması ABD’de oldukça memnuniyetle karşılandı. Bu durum petrolün olası düşüşlerinin sınırlı kalmasına neden olabilir. Ne zaman ki hisse senedi piyasalarında bir düzeltme olacak petrol de o zaman belirgin şekilde düşmeyi isteyecektir yoksa bunun haricinde petrolde çok fazla gerilemeler beklememek gerekiyor.

Günlük Strateji: 91,80’in üzeri kırılmadığı sürece 90,50 hedefiyle 91,50’den çok ölçülü miktarda satmak için beklenilebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.