Euro Düşüşlerde Alınabilir - Haber 1Haber 1

Euro Düşüşlerde Alınabilir

22 Ağustos 2011 - 10:58

ABONE OL

Euro / Dolar paritesi bir yandan düşen hisse senedi piyasalarının yarattığı Euro’da satış baskısı, bir yandan da Dolar faizlerinde yaşanan düşüşün Dolarda yarattığı satış baskısı paritenin son günlerde yatay hareket etmesine neden oluyor. Sürecin genelde Doların aleyhine geliştiği bir ortamda Euro / Dolar paritesinin düşüş ihtimalini daha az buluyorum. Obama ve ekonomik yönetimi Eylül ayında bir plan sunmaya hazırlanırken aynı şekilde Avrupa’nın da bir yol haritası çizecek olması önümüzdeki günlerde yatay ancak hafif yukarı meyilleşmiş bir süreç yaşanmasına neden olabilir. Kısa vadedeyse Dolardaki düşüşün, düşen faizler ve yukarı yönlü düzeltme yapacağını beklediğim isse senedi piyasaları sayesinde yukarı yönlü olacağını düşünüyorum.

Günlük Strateji: 1,4160’ın altı kırılmadığı sürece 1,4190 seviyesinden 1,4270 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Güçlü Kalmaya Devam Eder

Düşen hisse senedi piyasaları ve Sterlin faizlerinin bir süre yükselemeyecek olmasının geçen hafta açıklanan faiz toplantısı tutanaklarıyla kesinleşmiş olması Sterlin üzerinde baskı unsuru ancak Doların üzerinde de aynı baskılar varken Sterlin / Dolar paritesi, İngiltere’nin borç krizi gibi konularla başa çıkmaması nedeniyle Sterlinin düşüşlerinin sınırlı kalmayıp aynı zamanda yükselmesine neden olabiliyor. Bu hafta içinde eğer hisse senedi piyasalarında yukarı yönlü hareketler gözlemlenecek olursa o zaman paritedeki yükseliş Euro / Sterlin paritesinin de gerilemesiyle birlikte 1,66-167 aralığına kadar ulaşabilir.Ancak hisselerde düşüş derinleşerek devam edecek olursa o zaman paritenin yeniden 1,6330 seviyesine kadar gerilemesini bekleyebiliriz. Sterlin’de düşüşlerin sınırlı ancak yükselişlerin daha kolay olacağı bir haftaya girdiğimizi düşünüyorum.

Günlük Strateji: 1,6310’un altı kırılmadığı sürece, 1,6330 seviyesinden 1,6530 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Suları Test Ediyor

Dolar / Yen paritesinin daha önce hiç bu kadar yatay hareket ettiği bir sürecine şahit olmamıştık. Bir yandan hisse senedi piyasalarındaki düşüşler diğer yandan da Dolar faizlerinin gerilemesi Dolar / Yen paritesinin aşağı yönlü bir hareket oluşturması gerekirken bunun olmaması tamamıyla Japonya Merkez Bankası’nın müdahaleye hazır olmasından ve piyasanın da bunun çok iyi bilmesinden kaynaklanıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir şey var: Piyasa dikkat edilirse hafif bir şekilde aşağı yönlü bir yatay süreci takip ediyor. Bunun anlamı piyasanın aşağıları yavaşça test edip eğer bir kıpırdanma olmazsa satış yapmayı bekliyor olmasıdır. Yani eğer aşağılar hafif bir şekilde test edilirse ve JMB’den tepki gelmezse o zaman bir anda satış baskısı oluşabilir. BU nedenle dikkatli olmak gerekiyor. Düşüşlerde alım yapılabilir ama ölçülü ve stoplu olmakta fayda var. Dikkat ediniz.

Günlük Strateji: 75,70’in altı kırılmadığı sürece, 76,10 seviyesinden 78,30 hedefiyle ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Altın Piyasasının Psikolojisi Bozuk

Altın haftaya yeni rekorlarla başladı. Dünyada hisse senedi piyasaların düşüşleriyle altının yükselişi bir arada olurken altın yükselişi Doların gerilemesine neden olmuyor. O halde burada dikkat edilmesi gereken mesele altının yükselişinin daha çok borç kriziyle karşı karşıya olan Avrupa’nın durumundan kaynaklanıyor. Çin ekonomisini yavaşlatma yolunda adımlar atarken Ekim ayından sonra yeni bir emtia alım dalgası oluşturacağının konuşuluyor olması enflasyon baskısının artacağı yönündeki spekülasyonlar da beraberinde getirirken altının düşmesini gerektirdiği her şey görünmezden gelinirken altını yükselten her faktör spot ışığında piyasa oyuncularının önüne getiriliyor. Altındaki yükseliş spekülatif ve manipülatiftir ve hiçbir ekonomik dayanağı yoktur. Bu nedenle altın alacaksanız bunu göz önünde bulundurun ve satarken de stoplu ölçülü ve dengeli satın.

Günlük Strateji: 1912’in üzeri kırılmadıkça 1907 seviyesinden 1880 Dolar hedefiyle ölçülü satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Petrolde Beklenmedik Şeyler Olabilir

Bugüne kadar petrol fiyatların yükselmesine neden olan önemli faktörlerden biri olan Libya meselesi Kaddafi’nin Trablus’tan kaçmasıyla petrol fiyatlarının düşebileceği düşüncesi hakim olabilir. Ancak asıl mesele petrolün talebinin dünya ekonomisinin başta Çin olmak üzere yavaşlamaya devam edip etmeyeceği meselesidir. Burada petrolün düşmeye devam edebileceği meselesi genel görünümü yaratıyor olabilir. Ancak bu görünüm Çin’in içeride büyümeye başlayacak olmasıyla ve petrol üreten ülkelerde demokrasi geliyor olmasıyla yaşanacak olan kaosun ve sancıların bir sürece yayılmaya başlayacak olmasıyla tam tersi bir görünüm sergileyebilir. Bu arada hisse senedi piyasalarındaki düşüşler devam etmeyip piyasalar insafa gelip alım yaparsa ve Doların da düşme süreci devam ederse petrol fiyatları sanılanın aksine düşmez aksine yükselir. Ancak şunu da belirtmekte fayda var ki bu haftadan itibaren MYMEX petrolüyle Brent petrol arasındaki farkın en azından 3-4 Dolar kapanacağını beklemek gerekir. Bu nedenle burada güzel ekmek var bunu kaçırmayın derim.

Günlük Strateji: 77,30’un altı kırılmadığı sürece, 77,80 seviyesinden, 80,30 hedefiyle agresif alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yatay

Soya İlk Düşüşünde Alınmalı

Soyanın arz edilmeye başlandığı bir dönemde zaten stok fazlası varken ve soya talebi düşükken soya fasulyesi fiyatları artmaya devam etmesi Aralık ayında tahıllara olan talebin artacak olması ve daha sonraki dönemlerde tahıl arzının da azalabileceği beklentisinden kaynaklanıyor. Bir başka deyişle daha uzun vadedeki soyalar alınmaya devam ettikçe bu durum ister istemez yakın vadeli soyanın da yükselmesine neden oluyor. Spekülatif fonların yapmış olduğu alımların açık pozisyon sayısını yükseltmeye devam etmesi yaşanacak ilk belirgin düşüşte soyanın alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Günlük Strateji: 1327’nin altı kırılmadığı sürece, 1331 seviyesinden, 1347 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.