Euro, yükselen borsalarla yükselir - Haber 1Haber 1

Euro, yükselen borsalarla yükselir

23 Ağustos 2011 - 10:56

ABONE OL

Avrupa’dan gelen olumsuz veri akışının kesilmiş olması ve hisse senedi piyasalarının düşüşlerinin bir miktar durmuş olması Euro / Dolar paritesinin yükselmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Dünkü seansta nispeten yatay hareket eden Euro / Dolar paritesini olumlu etkileyecek faktörler olumsuz etkileyecek faktörlerden daha fazlaydı ve bugün açıklanacak ekonomik veriler de aynı durumu yansıtabilir. Öncelikle Libya’dan Kaddafi döneminin bitmiş olması zaten beklenen ve bilinen bir şey olsa da petrol piyasasında düşüşler beklemesem de ekonomik toparlanmayı düzeltecek şekilde durulabilir. Bu da yatırıcı güveninin yerine gelmesine, VIX endeksinin düşmesine ve borsaların yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle önümüzdeki günlerde hisse senedi piyasalarında yükselişlerin görülürken Euro & Dolar paritesinin de bu ortamda kısa vadede olumlu etkileneceğini düşünüyorum. Düşüşleri bekleyin ama alım fırsatı olarak değerlendirin. Açığa satış yapmayın.

Günlük Strateji: 1,4210’un altı kırılmadığı sürece 1,42300 seviyesinden 1,4410 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Aşağı

Sterlinin Volatilitesi Düşük

Sterlin / Dolar paritesi beklediğim gibi Euro / Sterlin paritesinde görülen düşüş sayesinde stabil kalmaya devam etti hatta hisse senedi piyasalarında görülen yükselişlere bağlı olarak bir miktar yükseldi. Bugünlerde Sterlin, İngiltere’den açıklanan ekonomik verilere çok az tepki vererek belki de en düşük volatiliteye sahip yatırım aracı olarak ortaya çıkmış durumda. Bu durum önümüzdeki günlerde özellikle hisse senedi piyasalarında oluşabilecek olumlu görünüme bağlı olarak Sterlin’in hem Euro hem de Dolar karşısında güçlenmesine neden olabilir.

Günlük Strateji: 1,6340’ın altı kırılmadığı sürece, 1,6370 seviyesinden 1,6530 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Konsolide Olabilir

Dolar faizlerine ve hisse senedi piyasalarına oldukça hassas olan Dolar / Yen paritesi dünkü seansta Doların getiri eğrisinin dikeyleşme sürecine başlamış olabileceğine bağlı olarak bir miktar yükselmek istedi. Japonya’dan açıklanan ekonomik veriler Yen olumluyken Dolar / Yen paritesinin yükselişini tetikleyen daha çok neden var aslında. Ancak piyasalar güvensizlik konusunda o kadar hassaslaştı ki en ufak bir olumsuz gelişme piyasanın güvenli limanlara yönelmesine neden oluyor. Yakında hisse senedi pi,yasaları bir miktar olumlu görünüme dönebilir ve bu da Dolar / Yen paritesinin yavaş bir şekilde 79’lu seviyelere kadar yükselmesine nende olabilir. Bu nedenle düşüşler alım fırsatıdır.

Günlük Strateji: 76’10’un altı kırılmadığı sürece, 76,40 seviyesinden 77,30 hedefiyle ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Ekonomi İnsanları Altını Bekliyor

Altının düştüğü bir gün yükseldiği bir günden daha sürpriz bir gün olurken altındaki volatilitenin son derece düşmeye başlamış olması piyasanın fazla ileri gitmiş olabileceğini düşünmesine neden olabilir. Eğer dünya güvenli liman arayışındaysa getirisi olmayan bir metale para gömmek yerine mal veya hammadde stoklar. Buna ek olarak bakır alır, gümüş alır veya platin alır ancak altın almaktan çekinir. Gerçek ekonomi insanları altına değil bu tür mallara yatırım yapar ancak altının yükseliş gerçeği sadece spekülatif fonların yaptığı alımlardan kaynaklanırken sadece bu kesimin ne zaman satmaya karar vereceğini bekliyoruz. Bu bir “eğer” meselesi değil “zaman” meselesi çünkü bakır düşmedi yerinde saydı, petrol 70’lere gitmedi, Dolar faizleri yükselmeye hazırlanıyor. Bütün bunlar gerçek anlamda bir ekonomik yavaşlamaya işaret etmiyorsa o zaman panik yapmanın da bir anlamı yok.

Günlük Strateji: 1912’in üzeri kırılmadıkça 1907 seviyesinden 1880 Dolar hedefiyle ölçülü satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Petrol Düşüşten Vazgeçebilir

Kaddafi döneminin son bulması petrol fiyatlarının düşeceği anlamına gelmesin çünkü Kaddafi sonrasında Libya’da nasıl bir ortamın oluşacağı beklentisi petrol piyasasıyla ilgili beklentilerin değişmemesine neden olabilir. Diğer yandan hisse senedi piyasalarında da yükselişler olabilecekken bu durum petrolün düşmesine değil belki bugün de bir miktar yükselmesine neden olabilir. Son haftalarda petrol stoklarının yükseliyor olması ancak petrol ürün stoklarının düşmüş olması petrol tüketim döneminin hala devam ettiğini gösteriyor. Bir süre daha bu durum devam edecek olduğundan petrolün yükselme şansı daha fazla görünüyor.

Günlük Strateji: 81,10’un altı kırılmadığı sürece, 81,40 seviyesinden, 84,50 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yatay

Soya 1400’den Önce Satılmaz

Soya fasulyesi fiyatları yükselmeye devam ediyor. Öncelikle Doların gerilemeye başlamış olması ve son zamanlarda soya üretimini olumsuz etkileyen kuraklık dönemi sonrasında yaklaşan hasadın nasıl olacağını bilememek soya fiyatının yükselmesine neden olabiliyor. Diğer yandan Çin ekonomisinin de yeniden alım yapmaya başlayabilecek olması beklentisi de fasulye fiyatının artıran bir faktör olsa da şunu unutmamak gerekiyor ki soya arzı dünyada oldukça yüksek. Avustralya’da yaklaşan hasadın da devreye girecek olması soyanın 1400 sınırına dayandıktan sonra yeniden gerileyebileceğini gösteriyor.

Günlük Strateji: 1352’nin altı kırılmadığı sürece, 1362 seviyesinden, 1375 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.