Euro yükseliş için bu hafta bekler - Haber 1Haber 1

Euro yükseliş için bu hafta bekler

17 Ocak 2011 - 9:00

ABONE OL

Euro / Dolar paritesi çok güçlü bir direnç bölgesinde daha yukarılara yükselip yükselemeyeceğini kestirmeye çalışıyor. Özellikle 1,3480 seviyesi çok güçlü bir direnç. Bu direnç geçilir ve eğer 1,3520 bir defa dokunursa, 1,38’li seviyelerin önü açılır. Ama tabi ki bu sürecin oluşması için bu hafta içinde Euro’nun güçlü kalmayı başarması lazım. Ben bu noktada Euro için çok fazla olumlu söylenebilecek bir durumun varlığına inanmıyorum. Emtia fiyatları ve borsalar yükselişte olsa bile, ABD’den açıklanan şirket karlılıkları Dolar’ın güçlenmesine neden olabilir. Bu hafta ABD’de şirketlerin açıklayacağı hisse başına gelir verileri oldukça önemli. Yüksek ve olumlu veriler Dolar’ı güçlendirir. Bu nedenle hafta içinde kısa süreli ancak belirgin boyutta yaşanacak düşüşlerden faydalanmak için yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirmekte fayda var. Avrupa Euro’yu istikrara kavuşturmak için adımlar atıyor olsa da bunlar sadece kısa vadeli bir iyileşmeden öteye gitmez. Eğer Euro daha sonraki haftalarda yükselecek bile olsa bu hafta içinde yukarı yönlü bir kırılma olmasını beklemediğimden paritedeki yükselişler satış fırsatıdır.

Günlük Strateji: 1,3520’nin üzeri kırılmadığı sürece, 1,3290 hedefiyle 1,3480’den satış yapmak üzere beklenilebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Düşse de Dağılmaz, Kısa Zamanda Toplar

Hisse senedi piyasalarındaki yükselişlerin Sterlin faizlerinin de canlanmasına neden olunca zaten yükselmek için bahane arayan Sterlin Dolar’ın da gerilemesiyle birlikte yükseldi. Eğer Dolar bu hafta içinde de değer kaybedecekse Sterlin elbette ki alınabilir ancak şunu da belirtmekte fayda var ki, hisse senedi piyasaları daha da yükselmeyi beklerken Dolar’da oluşabilecek olası değer kazanımları Sterlin’in belirgin şekilde düşmesini gerektirmeyebilir. Euro / Sterlin paritesinin bariz bir uzun vadeli düşüş dönemi içinde dalgalanmaya devam ediyor olması hem uzun hem de kısa vadede bu paritenin düşmesine neden olursa o zaman Strerlin2in Dolar’ın yükselişine bağlı olarak olası düşüşleri sınırlı kalabilir. Daha belirgin şekilde söylemek gerekirse Sterlin bu hafta içinde geri çekilse bile bu kısa vadeli ve kısa metrajlı olabilir. Örneğin en fazla 1,5720’ye kadar geriler ama dediğim gibi senaryo ancak hisselerde sert düşüşler ve Dolar’da da yükselişler olursa yeniden gözden geçirilir.

Günlük Strateji: 1,5720’nin altı kırılmadığı sürece, 1,5850 hedefiyle 1,5750’den ölçülü miktarda alım yapılabilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen’i Almak İçin Erken

Hisse senedi piyasaları yükselirken ve aynı zamanda da Dolar değer kaybederken Dolar / Yen paritesi birbirine zıt olan bu iki güç arasında sıkışmaya devam ediyor. Son derece yatay bir görünüm sergileyen Dolar / Yen paritesi kararsızlığın sınırlarında yön arıyor. Ben büyük olasılıkla bu yatay sürecin bir miktar daha çok hafif bir şekilde geçmesinin ardından yukarı yönlü bir trend oluşmasını bekliyorum. Dolayısıyla almak için biraz daha zamanın geçmesinin gerektiğini düşünüyorum. Son günlerde 10 yıllık Yen faizleri yükselmeye gayret ederken Dolar faizlerinin hafif aşağı yönlü dalgalanması son iki hafta içinde görülen düşüşleri açıklıyor. Ancak geçen zaman içinde ABD’nin istihdam verilerinde görülecek en ufak olumlu bir durum Dolar’ın Yen karşısında yeniden güçlenmesine neden olur. Dolayısıyla hafta sonun doğru paritenin satış baskısında dalgalanacağını ancak Perşembeden sonra yükselişe geçeceğini düşünüyorum.

Günlük Strateji: 81,80’in altı kırılmadığı sürece 83,60 hedefiyle 82,20’den alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

1350’nin Altı 1308’dir

Son iki hafta içinde gerileyen Dolar’a rağmen düşme eğilimi sürdüren altın fiyatları bu hafta içinde 1350 seviyesi civarında bir destek kırma sınavı verebilir. Hemen söylemeliyim ki eğer 1350’nin altında bir gecelik kapanış bile olsa, altın fiyatları 1308 Dolar’a kadar sürecek olan bir düşüş sürecinin başlamasına neden olur. Hisse senedi piyasaları yükselirken korunma iç güdüsünün azaldığı bir dönemde artan risk iştahı ve gerileyen VIX endeksi altının düşmesine neden olabilir. Son zamanlarda çok hafif gerilemiş olsa da artmış olan faizler sayesinde de altın yükselişlerini sınırlı tutacaktır. Eğer Dolar’da çok sert gerilemeler olmazsa, bunun anlamı altının yükselişleri satış fırsatı olarak kullanılacaktır. Ya 1390’ların civarını ya da 1350’nin altını satış fırsatı olarak değerlendirmekte fayda var.

Günlük Strateji: 1402’nin üzeri kırılmadığı sürece 1382 hedefiyle 1396’dan çok ölçülü miktarda açığa satmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Not: Yönetilmeksizin sadece alım yaparak yönetilen altın fonlarından uzak durun.

Petrol Normların Dışında Kalabilir

Hisse senedi piyasalarındaki yükselişler petrol fiyatlarının yükselmesine neden olmaya devam ediyor. Bugünlerde hisse senetlerinin yükselişi yakında bir zamanda piyasanın ABD ekonomisinin toparlandığına dair iyi haberleri beklemesi anlamına geliyor. Eğer ki özellikle istihdam konusunda ABD’den Dolar olumlu veriler açıklanırsa bu hafta içinde belki ilk etapta yükselişler oluşacak ancak beklentinin gerçeğe dönüşmesiyle yükselişler yerini düşüşlere bırakabilir. Bu hafta içinde normal olarak bilindik teorileri bir kenara bırakın derim. Yükselişler kısa vadeli satış fırsatı verebilir.

Günlük Strateji: 92’90’un üzeri kırılmadığı sürece 90,80 hedefiyle 92,60’tan açığa satmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.