Euro yükselişlerde satılır - Haber 1Haber 1

Euro yükselişlerde satılır

15 Haziran 2011 - 14:01

ABONE OL

Dün ABD’deki gelişmeler Obama ve Bernanke’nin söylemleri etrafında gerçekleşti. ABD’de perakende satışların gerilmiş olması belki Dolar olumsuz bir durumu yansıtıyor olmasından dolayı Euro / Dolar gün içerisinde yükselmiş olsa bile Doların asıl sorununun borçlanma tavanının yükseltilip yükseltilmeyeceğinin tartışıldığı bir ortamda aynı zamanda ABD’de bütçe kesintilerinin yapılması amacıyla Obama yönetiminin oluşturduğu baskılar Doların gerilemesine neden oluyor. Aslında bakarsanız hem borçlanma tavanı meselesi hem de bütçe kesintilerinin yarattığı tartışmaların sonucunda Doların güçlenmesi gündeme gelecektir. Bu hemen olmasa da nihai olarak bu iki tartışmanın sonucunda eğer ABD’nin borçlanma tavanı yükseltilir ve bütçe kesintileri onaylanırsa o zaman ABD’de hem faizler artacak hem de devlet harcamalarının azaltılması bütçeye olumlu etki edecek. Bu ikili orta ve uzun vadede Doların güçleneceğine bir işaret. Zira Yuanın önümüzdeki 5 sene sonrasında rezerv para birimi olacağı düşünülürse bu öngörünün gerçekleşmesi için Doların da güçleneceği bir dönemin yaşanması zorunludur. Kısa vadede Euro / Dolar paritesi Yunanistan’ın batışın eşiğinde olmasın a bağlı olarak gerileyebilir. Dolar faizlerinin bugün de yükselebilecek olmasından dolayı paritedeki olası yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilmelidir.

Günlük Strateji: 1,4430’un üzeri kırılmadığı sürece 1,4390 seviyesinden 1,4320 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlinin Yükselişlerinde Dikkatli Satış Yapılabilir

Dün İngiltere’den açıklanan enflasyon verileri, enflasyonun düşmediğini ancak konut fiyatlarının bir miktar gerileme eğiliminde olduğunu gösterdi. Buna rağmen Sterlinin gerilmesinin sınırlı kalmış olması enflasyonun düşmemesinden kaynaklanırken asıl olarak bugün İngiltere’den açıklanacak olan istihdam verilerinin nasıl bir resim çizeceğini piyasanın bekliyor olması Sterlin / Dolar paritesinin hareketlenmesine engel oluyor. İngiltere’de faizlerin dünkü seansta da gerilemiş olması bugün Sterlinin gerilemesine neden olabilir ama bunun da gerçekleşebilmesi için hem Doların yükselmeye devam etmesi hem de hisse senedi piyasalarının gerilemesi gerekiyor. Bu ikiliye bakarak yükselişlerde satış yapılabilir ama satış pozisyonları kısa metrajlı tutulmalıdır.

Günlük Strateji: 1,6450’in üzeri kırılmadığı sürece, 1,6410 seviyesinden 1,6310 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Düşüşlerde Alınır

Dolar faizlerinin toparlanmış olması ya da düşüşünün durması Dolar’ın Yen karşısında güçlenmesine neden oldu. Diğer yandan hisse senedi piyasalarındaki gerilemelerin de yerini bir miktar yükselişe bırakması ve Japonya’dan hafta başında açıklanan ekonomik verilerin Japon ekonomisinin büyümekten uzak olacağını göstermesi Yenin değer kaybetmeye devam etmesine neden olabilir. Eğer yukarı yönlü bir momentum bu hafta inde oluşmaz ve parite bu haftayı 80,90’ın üzerinde kapatmazsa haftaya kadar gerilemeler tekrar görülebilir. Bu olursa yeni bir alım fırsatı oluşacaktır. Eğer 80,90 üzerinde bu hafta kapanırsa o zaman önümüzdeki hafta 83’lü seviyelere kadar devam edecek bir yükseliş süreci görebiliriz. Kısa vadede düşüşler alım fırsatıdır.

Günlük Strateji: 80,10’ın altı kırılmadığı sürece, 80,20 seviyesinden, 81,10 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Düşüşlerde Altın Alınır

Dünkü seansta 1512 desteğine kadar gerileyen altın bu seviyedeki desteğini kıramayıp yeniden 1525 civarında kadar yükseldi. Bu gerilemenin neden Dolar faizlerinin yükselişi ve emtialarda görülen düşüşlerdi. Önümüzdeki günlerde emtiaların yeniden bir miktar toparlanacak olması, Doların gerilemesi ve hisselerdeki yükselişler altının yeniden 1535 Dolar seviyesine kadar yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle dün de belirttiğim gibi 1512’nin altı geçilmedikçe alım yapılabilir.

Günlük Strateji: 1512’nin altı kırılmadıkça 1515 seviyesinden 1531 Dolar hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Petrol Kısa Vadede Yükselir Ama Sürekli Olmaz

Libya lideri Kaddafi bir gün anlaşacağını bir gün savaşa devam edeceğini açıklarken bu dengesizlik ortamında petrol piyasası petrolü satmaktan elbette kaçınıyor. Zaten bu hafta içinde Çin’den açıklanan sanayi verilerine baktığımızda Çin’in Mayıs ayında da sanayi üretimini artırmaya devam etmesi petrolün talebinin eskisi gibi var olmaya devam etmesine neden oluyor. Ancak son zamanlarda Çin’in mevduat munzam oranlarını artırmaya devam etmesi ve Kaddafi’nin artık dayanma noktasının son bulacak olması ve ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamaların perakende sektöründe de görülmesi petrolün bir miktar ağır bir satış baskısı altında kalmasına neden olabilir. Kısa vadede belirgin kırılmalar beklemediğimden düşüşler alım fırsatı olabilir ama uzak olmayan bir zamanda düşüşler başlar. Bu nedenle özellikle 96’ın altına kayması durumunda kesinlikle petrol taşımayın.

Günlük Strateji: 96,10’un altı kırılmadığı sürece, 97,30 seviyesinden, 99,10 hedefiyle çok ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Yükselişlerde Soya Satılabilir

Dünyada ekimlerin tamamlanmasına az bir zaman kalmışken soyanın ekimlerinin yüzde 90’ının tamamlanmış olması ve güney yarım küredeki yüksek hasadın arz etkisi ve Çin’in talebinin azalmış olması ve düşen ihracat rakamları ve de yükselen Dolar soyanın yükselişlerinin sınırlı olmasına neden olacaktır. Bu nedenle yükselişlerde satış yapılabilir.

Günlük Strateji: 1391’in üzeri kırılmadığı sürece, 1387 seviyesinden, 1372 hedefiyle satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.