Euro’da Dalgalanma Aşırı Olabilir, Dikkat Ediniz - Haber 1Haber 1

Euro’da Dalgalanma Aşırı Olabilir, Dikkat Ediniz

29 Temmuz 2011 - 11:40

ABONE OL

Euro / Dolar paritesi iki günden beri kritik 1,4280 seviyesi civarında ne yapacağına karar vermeye çalışıyor. Bu hafta sonuna girerken ABD’de borçlanma sınırının artırılıp artırılmayacağı hala belli değil. Gerçek şu ki herkesin son günde anlaşma sağlanır dediği borçlanma sınırı konunda borçlanma sınırının artırılması konusunda olumlu bir karar çıkmayacak. Çünkü hazinenin düşünüldüğünün aksine 2 Ağustos’a kadar değil 15 Ağustos’a kadar zamanı var. Bu nedenle piyasada aşırı sert hareketler bekleyebilirsiniz. Son günlerde ABD’den açıklanan ekonomik veriler ekonominin yavaşladığını gösterirken bu durumun faizler üzerindeki düşürücü etkisi görüldü ve bu da paritenin yükselebileceği tezinin güçlenmesine neden oluyor. Ancak şunu da belirtmek istiyorum ki 2 Ağustos’ta ABD’nin borçlanma sınırının artırıp artırmayacağı gibi önemli bir konunun nasıl bir karara bağlanacağı konusu yaklaştıkça paritedeki aşırı hareketler bazı destek noktalarının kırılmasına neden olursa o zaman yükselişlerin gelmeden önce daha da fazla düşüşler görülebilir. Bunun için pozisyon büyüklüklerini küçük tutmakta fayda var.

Günlük Strateji: 1,4210’un altı kırılmadığı sürece 1,4230 seviyesinden 1,4450 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

1,6250 Civarındaki Destek Bölgesi Önemli

Dolar faizlerinin gerilemesi Dolar üzerindeki baskıların artmasına neden olurken diğer yandan hisse senedi piyasalarının dünya ekonomilerinin zayıflamasına bağlı olarak geriliyor olması Sterlinin yükselme şansının da azaldığına işaret ediyor. Teknik olarak bakıldığında 1,6250’nin kritik bir destek olduğu gözlemlenirken bu seviyesinin altının kırılmaması için bugünlerde yukarı yönlü bir hareket gerekiyor. Yoksa yukarı yönlü zayıflayan momentum biterse o zaman Sterlinin düşüşü kolaylaşabilir. Ben ABD’deki borçlanma tavanı konusunda Kongrenin acil adım atmayarak olumlu yönde oylama yapmayacağını düşündüğümden Doların bir miktar gerileme ihtimalinin hala var olduğunu düşünüyorum. Bu da 1,6250 seviyesi civarındaki desteğin kırılmamasına neden olursa o zaman yükselişleri beklemek gerekir.

Günlük Strateji: 1,6210’un altı kırılmadığı sürece, 1,6240 seviyesinden 1,6380 hedefiyle ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

JMB Yen’in Yükselişine Karşı Uyardı

Japonya Merkez Bankası bugün sabah saatlerde daha önceden yapmış olduğu uyarıları bu sefer daha belirgin bir şekilde yapmaya devam ederek Yen’in yükselişi konusunda oldukça hassas olduklarına ve bu nedenle Yen satış müdahalesi yapabileceği konusunda uyarıda bulundu. Gerçi son günlerde oluşan gelişmelere bakacak olursak Japonya’dan açıklanan ekonomik verilerin Yen olumlu şekilde güçlü olması, Dolar faizlerinin ve hisse senedi piyasalarının gerilemesi Yen’in yükselişinin normal bir gelişme olarak algılanmasına neden oluyor. Ancak Yen’deki yükseliş düşen bir volatilite ortamında, üstelik uzun bir süre boyunca devam ettiği için yakın bir zamanda aşağı yönlü dalgalanma daha da belirginleşirse o zaman JMB devreye girecek ve Dolar / Yen alım müdahalesine bulunacaktır.

Günlük Strateji: 77,10’un altı kırılmadığı sürece, 77,30 seviyesinden 78,30 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altın 1580’e Bakıyor

Altın fiyatları son dört seanstan beri yükselmiş olduğu 1600 – 1630 bandı arasında konsolide oluyor. Bir yandan Dolar ve Euro faizlerinde görülen gerilemeler altının yükselişini tetiklerken, diğer yandan Çin ekonomisinin yavaşladığı gerçeği enflasyon beklentilerini şimdilik azalttığı için altın yukarı gitmek istemiyor. Eğer yakın zamanda faizlerde gerilemeler olur ve hisse senedi piyasaları buna rağmen düşmeye devam ederse o zaman altındaki yükseliş durabilir. Bugünkü duruma bakıldığında durum düşen faiz ortamında düşen hisse senetleri olması altının yakında 1580 Dolara kadar gerileyebileceğini gösteriyor.

Günlük Strateji: 1632’nin üzeri kırılmadıkça 1625 Dolar seviyesinden 1580 Dolar hedefiyle çok ölçülü satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrol Dolara Bağlı

Yükselen Dolar ve gerileyen hisse senedi piyasaları petrolün düşmesine devam ederken petrol stoklarındaki yükseliş ve Çin ekonomisindeki yavaşlama petrolün düşmeye daha yakın olduğunu gösteriyor. Eğer Dolar bugün içinde gerilerse o zaman petrol için yeni bir yükseliş denemesi de görülebilir ancak tersi durumunda petrol büyük ihtimalle düşüş eğiliminde olacaktır. Ben petrolün düşme senaryosunun daha güçlü olduğunu düşünüyorum.

Günlük Strateji: 98,80’nin üzeri kırılmadığı sürece, 98,50 seviyesinden, 96,10 hedefiyle ölçülü satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Soya da Kısa Vadede Dolara Bağlı

Dünyada Çin’in soya fasulyesi talebini düşürmesinin ardından buna rağmen soyanın düşüşlere direniyor olması fonların yaptıkları spekülatif alımlardan kaynaklanıyor. Spekülatif alımlara neden olan faktörse önceden davranmak isteyen fonların Eylül ayından itibaren Çin’in yeniden talep artıracağının düşünülüyor olması olduğu için böyle bir durumun yaratacağı etki Dolar gerilemedikçe soyanın yukarı hareket etmeye devam edeceği yönünde olacaktır.

Günlük Strateji: 1352’in altı kırılmadığı sürece, 1355 seviyesinden, 1372 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.